Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2018

Δεν θυσιάζει τα συμβόλαια όπλων για χάρη του Κασόγκι...

 



Την απόφασή του να μην προχωρήσει σε περαιτέρω κυρώσεις προς τη Σαουδική Αραβία, τουλάχιστον προς...
το παρόν, εξαιτίας της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν «παραβλέπουν» τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ωστόσο δεν μπορούν να χάσουν συμβόλαια πώλησης όπλων αξίας 110 δισ. δολ., όπως «ανοήτως» πρότειναν κάποιοι στο Κογκρέσο, γιατί μετά το Ριάντ θα τα αγοράσει από αλλού.

«Η Κίνα και η Ρωσία θα επωφεληθούν», συμπλήρωσε.

Επισήμανε δε ότι ο πρίγκιπας-διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έχει «αρνηθεί με σθένος» ότι γνώριζε οτιδήποτε για την οργάνωση ή εκτέλεση της δολοφονίας.

Βέβαια, όπως είπε, «θα μπορούσε και να γνωρίζει».

Αλλά, συμπλήρωσε, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνεχίζουν να ερευνούν την υπόθεση και θα περιμένει τα συμπεράσματά τους.

Το σαββατοκύριακο, αμερικανικά ΜΜΕ, όπως οι New York Times και η Washington Post, σε ρεπορτάζ τους ανέφεραν ότι η CIA έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι την εντολή δολοφονίας του δημοσιογράφου έδωσε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, πράγμα που διέψευσαν ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι περιμένει την επίσημη αναφορά πριν λάβει αποφάσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια στο Ριάντ, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δέχεται πιέσεις για να επιβάλει κυρώσεις.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι η Σαουδική Αραβία είναι «υπέροχος σύμμαχος» των ΗΠΑ και ότι ο ίδιος δεν έχει πειστεί ότι ο διάδοχος φέρει ευθύνη για τη φρικιαστική δολοφονία.

Αν και έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις για 17 Σαουδάραβες που φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία του δημοσιογράφου, βουλευτές και γερουσιαστές ζητούν αυστηρότερα μέτρα εις βάρος του Ριάντ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου