Τρίτη, Ιουνίου 18, 2019

ΚΙΝΑΛ: Σπρώχνουν δεξιά οι «Βενιζελικοί»




ΚΙΝΑΛ: Σε βέρτιγκο η Φώφη, Ποιοι στήνουν σκάλα για την Πειραιώς. Από τις δηλώσεις Γρηγοράκου μέχρι την «προφητεία» Λοβέρδου.

Toυ Γιώργου Μελιγγώνη

info@neaselida.news

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να έφυγε, η «γραμμή» του όμως στο Κίνημα Αλλαγής έμεινε. Σε «βέρτιγκο» και στρατηγικό....
αδιέξοδο εμφανίζεται το κόμμα της Φώφης Γεννηματά τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές, καθώς την ώρα που η επικεφαλής του πασχίζει με κάθε τρόπο να κρατήσει ίσες αποστάσεις ώστε να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με ψηφοφόρους τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά της, τα μηνύματα από το εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, που κινούνται σε επιθετικά δεξιόστροφη κατεύθυνση, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται.



Προσεκτικοί παρατηρητές των εσωκομματικών τεκταινομένων στο Κίνημα Αλλαγής δεν θεωρούν τυχαία την εμφάνιση με τόσο επιθετικό τρόπο δεξιόστροφων τάσεων και απόψεων αμέσως μετά τη ρήξη μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, που οδήγησε στην εκούσια έξοδο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τα ψηφοδέλτια και τη Χαριλάου Τρικούπη συνολικά. Πρόκειται για σαφή μηνύματα από προβεβλημένα κομματικά στελέχη που ανήκουν στον κύκλο των στενών πολιτικών φίλων του Ευάγγελου Βενιζέλου και ήδη προεξοφλούν τη… στρατηγική μετεκλογική συμμαχία με τη Νέα Δημοκρατία, εφόσον, φυσικά, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κόψει πρώτο το νήμα της εκλογικής κούρσας της 7ης Ιουλίου.
Μηνύματα Γρηγοράκου

Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν από τον Λεωνίδα Γρηγοράκο. Ο Λάκων βουλευτής, άλλωστε, είναι ο πλέον στενός πολιτικός φίλος και τακτικός συνομιλητής του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ – εξ ου και φρόντισε να «διαφημίσει» ότι συναντήθηκε μαζί του την επομένη του «διαζυγίου» Γεννηματά – Βενιζέλου. Παράλληλα, ο κ. Γρηγοράκος είπε δις ότι αν το Κίνημα Αλλαγής δεν πάει καλά στις εκλογές θα τεθεί «εκ των πραγμάτων» θέμα ηγεσίας.

Βεβαίως, επειδή έχει ήδη διαγραφεί μία φορά από τη Φώφη Γεννηματά, ο ίδιος έριξε τους τόνους ένα 24ωρο αργότερα, όταν πλέον έλαβε μηνύματα από την ηγεσία ότι… φλερτάρει εκ νέου με διαγραφή. Ωστόσο, όσα είπε δεν τα παίρνει πίσω και φαίνεται πως δεν είναι ο μόνος στο Κίνημα Αλλαγής που προτίθεται να ζητήσει «λογαριασμό» από την κυρία Γεννηματά, αν το ποσοστό του κόμματος είναι μικρότερο από το -απογοητευτικό- 7,7% των πρόσφατων ευρωεκλογών.



Σαν να μην έφταναν αυτά, ο κ. Γρηγοράκος μερικές μέρες αργότερα αποκάλυψε στην ολότητά του το σχέδιο Βενιζέλου περί «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ, που περνά μέσα τόσο από τη νίκη της ΝΔ όσο και από τη στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ετσι, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο Λεωνίδας Γρηγοράκος προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα παρέχει συναίνεση στη ΝΔ σε όλα τα μέτωπα προκειμένου, όπως είπε, «να μην μπορεί να παρέμβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εξελίξεις».

«Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις επιτροπές που θα γίνουν, να μην μπορεί να παρέμβει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα κατεβάσει πάλι τον κόσμο στους δρόμους και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ήδη υποθηκευμένη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα δίνει συναίνεση στη ΝΔ «για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα», παρουσιάζοντας σκηνές από το… παρελθόν: δηλαδή, από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, που προφανώς ο ίδιος θυμάται ως κανονικότητα – ήταν υπουργός της, άλλωστε…
Στρατηγική ήττα, μέρος β΄

Βεβαίως, δεν είναι μόνο ο Λεωνίδας Γρηγοράκος που υπηρετεί στο Κίνημα Αλλαγής το πολιτικό σχέδιο της «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη αποκαλυπτικότερος υπήρξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σκιαγράφησε μια άλλη, μακροπρόθεσμη πτυχή του σχεδίου Βενιζέλου περί «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ: την ακύρωση της κατοχύρωσης της απλής αναλογικής. Παρόλο που ο πρώην υπουργός έχει αποφύγει να προαναγγείλει τη συνεργασία του κόμματός του με τη ΝΔ, έσπευσε να προεξοφλήσει με παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα θέμα στο οποίο τα δύο κόμματα θα συμπράξουν: η κατάργηση του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής.



«Ο ψηφοφόρος θα ξέρει ότι εμείς ήμασταν αυτοί που αποτρέψαμε την απλή αναλογική. Θα ίσχυε τώρα. Αν είχε ψηφίσει η Γεννηματά την απλή αναλογική, αυτή την απλή αναλογική του Τσίπρα, θα ίσχυε τώρα και θα πήγαινε η χώρα σε ακαταστασία», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, περιγράφοντας περίπου ως θρίαμβο το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής εμπόδισε τη συγκέντρωση 200 ψήφων, που θα επέβαλε την απλή αναλογική ως εκλογικό νόμο από τις προσεχείς εθνικές εκλογές – κι ας είχε περιγράψει την απλή αναλογική η Δημοκρατική Συμπαράταξη ως προτεραιότητά της στο ιδρυτικό της συνέδριο…

«Αυτό θα καταργηθεί και εμείς θα συμβάλουμε στην κατάργησή του», συμπλήρωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, προαναγγέλλοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει συναίνεση στο σχέδιο Μητσοτάκη να βρει εκείνος 200 ψήφους για να καταργήσει την απλή αναλογική και η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται με ενισχυμένη αναλογική και «μπόνους» πολλών εδρών στο εκάστοτε πρώτο κόμμα.
Το σχέδιο της επόμενης μέρας

Επί της ουσίας, την ώρα που η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να κρατήσει -έστω σε επίπεδο επικοινωνίας- ίσες αποστάσεις, το σχέδιο της βενιζελικής πτέρυγας και της «δεξιάς τάσης» του κόμματος έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται. Σύμφωνα με όσα περιέγραφε ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν «αποδεσμευτεί» από το Κίνημα Αλλαγής, το σχέδιο στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και «παλινόρθωσης» του πολιτικού μπλοκ ΝΔ – ΚΙΝΑΛ περνά μέσα από συγκεκριμένους πολιτικούς σταθμούς.



Ο πρώτος είναι η συνεργασία των δύο κομμάτων την επομένη των εθνικών εκλογών, αν η ΝΔ έρθει πρώτη και ιδίως στην περίπτωση που δεν θα είναι αυτοδύναμη. Επόμενος σταθμός είναι η συγκρότηση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης προκειμένου να επικυρωθεί η αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής. Τρίτο και τελευταίο βήμα είναι η συγκέντρωση 200 βουλευτών για την ακύρωση της απλής αναλογικής. Το είπε, εξάλλου, και ο Ανδρέας Λοβέρδος: «Θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας σε κάθε περίπτωση. Η χώρα δεν θα πάει σε εκλογές. Όποια κυβέρνηση επιλέξει η λαϊκή κυριαρχία θα μείνει για τέσσερα χρόνια. Καθαρό αυτό»…

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 106 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου