Τετάρτη, Αυγούστου 21, 2019

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Δεκτή η παραίτηση Κόντε από τον Ματαρέλα – Διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης






Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει στη θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις
Οι συναντήσεις του προέδρου με τους πολιτικούς ηγέτες θα ξεκινήσουν αύριο (21/8) και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη (22/8)
Σε περίπτωση που «ναυαγήσουν» οι διαβουλεύσεις, ο Ματαρέλα θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές

Δεκτή έκανε την παραίτηση του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες ...των πολιτικών κομμάτων για την εξεύρεση μιας λύσης στην τρέχουσα πολιτική κρίση.

Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει στη θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις αυτές.


Οι συναντήσεις του προέδρου με τους πολιτικούς ηγέτες θα ξεκινήσουν αύριο (21/8) στις 16:00 τοπική ώρα και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης (22/8).

Με αυτό τον τρόπο, ο ιταλός πρόεδρος θα διαπιστώσει αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σφοδρή επίθεση Κόντε κατά Σαλβίνι

Νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα της ιταλικής βουλής, ο Κόντε εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ματέο Σαλβίνι, κατηγορώντας τον επικεφαλής της Λέγκα και υπουργό Εσωτερικών ότι ήταν «ανεύθυνος» και ότι «εργάστηκε μόνο για τα δικά του συμφέροντα και αυτά του κόμματός του», προκαλώντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στις 8 Αυγούστου.

Στην επίσημη ομιλία του στη Γερουσία, ο Κόντε κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σαλβίνι, ότι «θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους τη χώρα μας», κάνοντας λόγο για «πολιτική αβεβαιότητα και χρηματοπιστωτική αστάθεια» και τονίζοντας τον κίνδυνο πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων στην τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης.

Κατέκρινε τον Σαλβίνι, ο οποίος επικαλείται την Παναγία και φιλά κομποσκοίνια κατά τη διάρκεια πολιτικών συγκεντρώσεων, ότι «μπλέκει τα πολιτικά συνθήματα με τα θρησκευτικά σύμβολα».

Παράλληλα, στιγμάτισε τον αρχηγό της ακροδεξιάς Λέγκας για «έλλειψη σεβασμού του προς τους κανόνες και τους θεσμούς», κατηγορώντας τον ότι ζητούσε εκλογές το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποσπάσει «πλήρεις εξουσίες».

Σαλβίνι: Θα ξαναέκανα ακριβώς το ίδιο πράγμα – Κατηγορεί το Κίνημα των 5 Αστέρων για την κατάρρευση της κυβέρνησης

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, επικαλούμενος «την προστασία της Παρθένου Μαρίας», δήλωσε στη Βουλή ότι θα «ξαναέκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα» και επέκρινε τους πρώην συμμάχους του του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για την κατάρρευση της κυβέρνησης.


«Αν αυτή η κυβέρνηση παύει να λειτουργεί, αυτό οφείλεται σε αυτούς τους κυρίους που λένε πάντα όχι και μπλοκάρουν τα πάντα», είπε, κατηγορώντας επίσης τους άλλους κοινοβουλευτικούς ότι «φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία».

Επίσης, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διατηρήσει ζωντανή την κυβέρνηση συνασπισμού προκειμένου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 και να ψηφίσει μια μεταρρύθμιση του κοινοβουλίου πριν οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο Σαλβίνι είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο ίδιος είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο ότι θα ήθελε να περιμένει λίγο προκειμένου να εγκριθούν βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Θέλετε να περικοπεί ο αριθμός των κοινοβουλευτικών και μετά να πάμε σε εκλογές; Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Αν πάλι θέλετε να παρουσιάσετε έναν γενναίο προϋπολογισμό, τότε είμαστε έτοιμοι και γι’ αυτό», είπε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου