Τρίτη, Νοεμβρίου 19, 2019

Ετοιμάζει «σκληρό ροκ» ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει προϋπολογισμού...




Η μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση σε όλα τα πεδία, στα θέματα της ασφάλειας, στο προσφυγικό, στη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς και στην υπόθεση της Novartis με την Προανακριτική Επιτροπή, οδηγεί τον...

ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί πλέον σε ρυθμούς "σκληρού ροκ" απέναντι στο Μαξίμου.

Πόσο μάλλον όταν την Πέμπτη στη Βουλή κατατίθεται ο προϋπολογισμός και την άλλη εβδομάδα θα εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Και επειδή τα πολιτικά κόμματα κερδίζουν ή χάνουν από την οικονομία οι τόνοι θα ανέβουν κατακόρυφα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου που το σημαντικότερο νομοσχέδιο του κράτους θα ψηφιστεί στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασφαλώς και θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης που επιθυμεί, όμως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αναδείξει την ανακολουθία λόγων και έργων της ΝΔ προεκλογικά και μετεκλογικά.

Τα πεδία σύγκρουσης είναι πολλά και στον ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούν να κερδίζουν "πόντους" σε κάθε έναν τομέα ξεχωριστά προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν το πρώτο "ταμείο" στις αρχές της άνοιξης όπου θα έχει ολοκληρωθεί και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή κίνηση της Κουμουνδούρου να προχωρήσει σε επανακατάθεση της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό σχετικά με το άρθρο 86 του Συντάγματος μετά την απόφαση της πλειοψηφίας να μην συμπεριλάβει στις αλλαγές που προωθούνται την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως διασφαλίζεται η μη παραγραφή πράξεων διαφθοράς. Όλα πλέον, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, συνδέονται μεταξύ τους αφού αυτή η συζήτηση αφορά τόσο τη Συνταγματική αναθεώρηση που έχει μπει στο τελικό της στάσιο όσο και την υπόθεση της Novartis και αδικήματα που έχουν τυχόν τελεστεί από υπουργούς. Επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, η ερώτηση δεν θα συζητηθεί ούτε αυτή την Παρασκευή το θερμόμετρο θα ανέβει στο “κόκκινο” για αυτό το θέμα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Για τις αλλαγές στο Σύνταγμα η σύγκρουση αναμένεται να είναι επίσης σφοδρή, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν ριζικά με την πρόταση της ΝΔ να μπορεί να εκλέγεται ο πρώτος πολίτης της χώρας με απλή πλειοψηφία. Κομματικές πηγές τονίζουν πως "καμία Ελληνίδα και κανένας Έλληνας δεν θέλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφυλίζεται σε κομματάρχη".

Έξω από το στόχαστρο της Κουμουνδούρου δεν έμεινε και η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες όπου ανακοινώθηκαν νέες προσλήψεις προκειμένου να αλλάξει γρήγορα η εικόνα του προσφυγικού - μεταναστευτικού. “Μαθαίνουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε αλληλεγγύη μετά από τους βουλευτές του και από τους περιφερειάρχες της ΝΔ για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Δεν είναι οι ίδιοι που προεκλογικά μαζί με τον κ. Μητσοτάκη έκαναν ανένδοτο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά δεν είναι λύση»; Για πολλοστή φορά, παρά την εγκληματική καθυστέρηση που οδήγησε την κατάσταση στο προσφυγικό στο σημερινό μπάχαλο, καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην πραγματικότητα”, τόνιζαν χαρακτηριστικά οι πηγές του κόμματος.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως όλο το επόμενο διάστημα θα εστιάσουν στη μεσαία τάξη και στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα. Κάνουν λόγο για “εμπαιγμό” και για “χάιδεμα” των πλουσίων στρωμάτων αφού για εισοδήματα φορολογουμένων χωρίς παιδιά από 20.000 - 50.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται από 0,1% - 0,7%.

Ο συντελεστής φόρου επί των επιχειρηματικών κερδών μειώνεται από 28% σε 24%, όμως η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην προκαταβολή φόρου που μειώνεται μόνο κατά 5%. Όπως τονίζουν πηγές τη Κουμουνδούρου έξτρα φόρος αναμένεται να προκύψει για χιλιάδες φορολογούμενους από την υποχρεωτική συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30% του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον μέχρι τώρα σχεδιασμό της Κουμουνδούρου την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου