Τρίτη, Νοεμβρίου 19, 2019

«Ανένδοτος» Μητσοτάκη κατά καπνίσματος – Σε λειτουργία το «1142» για τις καταγγελίες (video)




Παράλληλα, συνεχίζονται οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα καταστήματα


«Η απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί μία τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Μία εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού και εξευγενισμού της καθημερινότητάς μας. Αλλά και μία άσκηση αλληλοσεβασμού που τελικά ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση επίσημης ενημέρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος από το Υπουργείο Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη πως και άλλες χώρες το κατάφεραν και μπορεί να το πράξει και η χώρα μας, και συμπλήρωσε: «δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τύπου, “αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα”».
«Έντεκα νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια, με μηδενικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα μοιάζει αγκιστρωμένη στο παρελθόν, γιατί οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η Διοίκηση αδράνησε και η κοινωνία ανέχτηκε. Σαν το κάπνισμα να μην αφορά την Υγεία και τον Πολιτισμό μας. Και σαν να αποτελεί μία ανώδυνη λεπτομέρεια».
«Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τύπου “αυτά δεν γίνοται στην Ελλάδα”. Αν το μπόρεσαν άλλες χώρες, σίγουρα το μπορούμε κι εμείς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ένας σωστός νόμος κατέληξε παντελώς ανενεργός (….) Ο εχθρός είναι ο καπνός όχι οι καπνιστές», επεσήμανε ο πρωθυπουργός ο οποίος εγκαινίασε την καμπάνια με σύνθημα «η υγεία μας ενώνει».
«Ο νόμος επιτρέπει στους καπνιστές να καπνίζουν στον αυστηρά ιδιωτικό τους χώρο, αφήνοντας στο άτομο την επιλογή της προσωπικής του πορείας, αφήνοντας όμως στο κράτος την ευχέρεια να προειδοποιεί και να προστατεύει», ανέφερε ακόμα και συμπλήρωσε: «Όπως μάθαμε να φοράμε στους δρόμους ζώνη & κράνος, έτσι θα μάθουμε να καπνίζουμε έξω από τα μπαρ και τα εστιατόρια».
Κικίλιας: Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού θα είναι καθολική
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια».
Ο Βασίλης Κικίλιας πρόσθεσε ότι το εθνικό σχέδιο στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
1. Την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω
2. Την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα
3. Την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος
4. Τον έλεγχο και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού.
Γραμμή καταγγελιών «1142»
Στη μάχη κατά του καπνίσματος μπήκε από σήμερα ο τετραψήφιος αριθμός «1142». Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι καταγγελίες θα είναι πλέον επώνυμες και ανάλογα με τον αριθμό τους για ένα συγκεκριμένο μέρος, θα ενεργοποιούνται τα αρμόδια κλιμάκια για τους ελέγχους που προβλέπουν και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Στο μεταξύ, νέοι έλεγχοι έγιναν σε 172 επιχειρήσεις (καφετέριες, μπαρ, παιδότοποι κ.λπ.) σε οκτώ πόλεις – ανάμεσά τους η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Στο 72% των περιπτώσεων, δεν βρέθηκαν καπνιστές στους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο στο 55% των καταστημάτων διαπιστώθηκε είτε ελλιπής σήμανση είτε απουσία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου