Πέμπτη, Φεβρουαρίου 13, 2020

Φοροελαφρύνσεις: Ποια είναι τα οφέλη για ιδιοκτήτες ακινήτων και μισθωτούς


Φορολογικές ελαφρύνσεις έρχονται το επόμενο διάστημα για τα νοικοκυριά, τους
ιδιοκτήτες ακινήτων και τις επιχειρήσεις.

Τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχουν διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για φέτος, προκειμένου εκτός από την μείωση του ΕΝΦΙΑ να προχωρήσει και η μείωση της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης με προοπτική την πλήρη κατάργηση της μέσα στο 2021 και την έναρξη της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.


Προϋπόθεση για να γίνουν αυτά είναι να μπορεί κάποιος να βεβαιώσει αυτόν τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο από το τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και σχολιάζοντας τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, είπε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο προχώρησε σε μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, δώσαμε νωρίτερα το επίδομα θέρμανσης, φέραμε τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στο Δημόσιο, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και δώσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ακόμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες φοροελαφρύνσεις, όπως η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Αλλά όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να τα δώσουμε όλα σε όλους και αμέσως».

Στόχος της Κυβέρνησης σύμφωνα με τον υπουργό, είναι μέσα από μια σειρά μέτρων, να μειωθεί η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος χωρίς νέους φόρους και χωρίς για παράδειγμα τη μείωση του αφορολόγητου όπως είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης σχεδιάζει τις νέες φοροελαφρύνσεις. Έτσι, ετοιμάζεται περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Ήδη το 2019 ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22%.

Με τη μείωσή του επιπλέον 8%, εκπληρώνεται η κυβερνητική δέσμευση για μείωση 30%.

Η διαδικασία για την αναμόρφωση των Αντικειμενικών Αξιών έχει ήδη ξεκινήσει με ορίζοντα την ολοκλήρωση της έως τον Μάιο.

Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές θα πρέπει να παραδώσουν τις προτάσεις τους έως τις 20 Μαρτίου ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια το υπουργείο
Οικονομικών και να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Στους σχεδιασμούς είναι η ένταξη περισσότερων από 3.000 περιοχών που είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού όπως περιοχές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη π.χ. Πάρος, Μύκονος, αλλά και ορισμένες περιοχές στην Αττική όπου η αξία τους για τον ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τα λεγόμενα συγκριτικά στοιχεία.

Με βάση τις τιμές που θα προκύψουν θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ για εφέτος ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για τις μεταβιβάσεις οι νέες τιμές να ισχύσουν από το 2021.

Η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης αποτελεί τον «πρώτο» φόρο που σχεδιάζει να μειώσει η Κυβέρνηση όταν διαπιστώσει ότι διαθέτει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο, γύρω στον Απρίλιο.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.

Το δεύτερο εξάμηνο θα αρχίσει και η μείωση των Ασφαλιστικών Εισφορών για τους εργαζόμενους, με τον αρχικό σχεδιασμό να προβλέπει μείωση γύρω στο 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου