Κυριακή, Ιουνίου 07, 2020

“Αυτοκριτική” Τσίπρα για την υπόθεση Novartis: Θα μπορούσαμε να είχαμε χειριστεί με λιγότερη αφέλεια την υπόθεση και να πούμε “ποιοι 3 φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη σχέση με το σκάνδαλο; αυτούς θα πάμε σε Προανακριτική”





“Θα μπορούσαμε κι εμείς να είχαμε χειριστεί με λιγότερη αφέλεια την υπόθεση” παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην “Καθημερινή της Κυριακής” και τον Αλέξη Παπαχελά, εξηγώντας τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά στη διαχείριση της υπόθεσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

– Novartis: Θέλω να ρωτήσω δύο πράγµατα. Πρώτον, αν κάποιοι παραφούσκωσαν την υπόθεση και αν έχετε κάποιες δεύτερες σκέψεις, ακόµα και τύψεις, για το γεγονός ότι κρεµάστηκαν κάποιοι άνθρωποι στα µανταλάκια.

Κατ’ αρχάς δεν πιστεύω ότι η Novartis παραφουσκώθηκε. Είναι ένα πολύ µεγάλο σκάνδαλο. Και ελληνικό, και ευρωπαϊκό και παγκόσµιο. Και προφανώς αυτό το σκάνδαλο δεν έγινε χωρίς πολιτικές ευθύνες. Από κει και πέρα, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το αν το χειριστήκαµε σωστά, αλλά όχι αυτές που ίσως νοµίζετε. Βλέπω, για παράδειγµα, αυτή τη στιγµή η κυβερνητική πλειοψηφία να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δικονοµικούς κανόνες, να αποφασίζει η πλειοψηφία της Προανακριτικής «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», να µην εξετάζει µάρτυρες που δεν την εξυπηρετούν, να διευρύνει το κατηγορητήριο µε έωλα επιχειρήµατα, κάτι που είναι από µόνο του απόδειξη ότι δεν έχει βρεθεί τίποτα σε ό,τι αφορά τη βασική κατηγορία. ∆ηλαδή βρήκαν τους κατηγορούµενους, θα βρουν και µια κατηγορία.

Εκεί λοιπόν, θα µπορούσαµε κι εµείς να είχαµε χειριστεί µε λιγότερη αφέλεια την υπόθεση και να πούµε: Ποιοι είναι οι τρεις που εµφανίζονται να έχουν µεγαλύτερη σχέση µε το σκάνδαλο; Ε, αυτούς τους τρεις τους πάµε σε Προανακριτική και δεν θα επιστρέψουµε τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη για να κρίνει αυτή. Όπως έκανε τώρα δηλαδή και ο κ. Μητσοτάκης, που θέλει να έχει µια ανοιχτή Προανακριτική για πάσα χρήση. Γιατί στην πραγματικότητα, µε βάση όσα λέει η Ν.Δ. περί δήθεν σκευωρίας, θα έπρεπε να πάει εµένα στην Προανακριτική. Κατάλαβε όµως ότι αν το κάνει θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος, θα συγκρούεται κατάφωρα µε την αλήθεια. Και αποφάσισε να ρίξει τον «µουντζούρη» στον κ. Παπαγγελόπουλο. Αν κάναµε τον διαχωρισµό, είµαι βέβαιος ότι ακόµη και τα κόµµατά τους θα αναγκάζονταν να τους αποµακρύνουν αντί να τους αγκαλιάσουν.

– Απλώς λέω ότι είναι ένα πράγµα η διαδικασία και ένα πράγµα ότι κρεµάω στα µανταλάκια τον Σαµαρά, τον Πικραµµένο…

Τι εννοείτε «κρεµάω στα µανταλάκια»; Ηταν δέκα πρόσωπα που έστειλε η Δικαιοσύνη στη Βουλή. Εµείς είπαµε να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη και να διερευνηθεί. Είπαµε ότι είναι σκάνδαλο η υπόθεση Novartis. Η µεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν το αµφισβητεί. Αλλά δυστυχώς αµφισβητεί ότι το πολιτικό σύστηµα και η Δικαιοσύνη θα µπορέσουν να δια-λευκάνουν το σκάνδαλο.

the FAQ team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου