Παρασκευή, Οκτωβρίου 23, 2020

Έφτασε στα άκρα η Τουρκία – «Θα κάνουμε έρευνες ακόμα και νότια της Κρήτης»





Προκλητικές δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, σε συνέντευξή του στο CNN Turk


Επιθετική ρητορική για άλλη μια φορά από την Τουρκία, μέσω του τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος, ενώ εκδιδόταν νέα τουρκική Navtex αργά το βράδυ της Τετάρτης, άφηνε να εννοηθεί, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ότι η επόμενη κίνηση της Άγκυρας θα μπορούσε να περιλαμβάνει έρευνες ακόμα και νότια της Κρήτης.


Αναφορικά με την περιοχή κοντά στο Καστελόριζο όπου πλέει το Oruc Reis, ανέφερε ότι «βρισκόμασταν σε αυτήν την περιοχή προτού αποσυρθούμε, στο πλαίσιο των συνομιλιών με την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τις δραστηριότητές μας. Η περιοχή μας, την οποία καθορίσαμε με τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη, περιλαμβάνεται επίσης (σ.σ. στις τουρκικές δραστηριότητες). Αυτή περιλαμβάνει περιοχές νοτίως της Κρήτης».

Ο τούρκος αντιπρόεδρος παρουσίασε και σχετικό χάρτη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο κανάλι, ενώ ισχυρίστηκε ότι η ροζ περιοχή απεικονίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Στον χάρτη, που αποτελεί αντιγραφή του χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», αποτυπώνονται με ροζ χρώμα οι βλέψεις της Τουρκίας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, όχι μόνο στο Καστελόριζο, αλλά και στα νησιά Κρήτη, Ρόδο, Κάρπαθο.

Με πράσινο χρώμα, παρουσιάζεται η συνέχεια των βλέψεων της Άγκυρας, στην τουρκολιβυκή ΑΟΖ.



Αναφερόμενος πάλι στις κινήσεις του Oruc Reis είπε ότι κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να κάνουμε έρευνα εδώ, όπου θέλουμε. Δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός για να το κάνουμε αυτό. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα συνεχίσουμε την έρευνα μας».


Παράλληλα επέρριψε τις ευθύνες στην Ελλάδα, διότι, όπως είπε, έχει αξιώσεις σε τουρκικές περιοχές.

Ερωτηθείς να σχολιάσει το αν η Άγκυρα δίνει σημασία στις αντιδράσεις της Αθήνας, ο Οκτάι δήλωσε ότι όπως η Τουρκία δεν παρεμβαίνει σε κανέναν, έτσι δεν επιτρέπει και σε κανέναν να παρεμβαίνει στις δικές υποθέσεις. «Έχετε ακούσει να λέμε σε κανέναν: ‘Γιατί κάνεις έρευνες εδώ; Κάνουμε νόμιμα τη δουλειά μας στη δική μας γη, στη δική μας γαλάζια πατρίδα. Ακριβώς όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, δεν επιτρέπουμε και σε κανέναν να παρεμβαίνει σε μας», είπε. «Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στο Καστελόριζο, άσχετα με την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο τουρκικός στόλος ερευνητικών και πολεμικών σκαφών θα συνεχίσει να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ.

«Θα συνεχίσουμε σε αυτήν την περιοχή και θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε έρευνες, στο πλαίσιο των αδειών που έλαβε η TPAO από την “ΤΔΒΚ” (σ.σ. τα κατεχόμενα) την οποία εμείς αναγνωρίζουμε».

Πηγές: lawandorder.gr, sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου