Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2021

Με στρατοκρατία και πολίτες δίχως πρόσωπο νικά η δημοκρατία;


 

Η φωτογραφία που ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Τάσος Τέλλογλου, πρέπει να προβληματίσει άπαντες. Είναι από την προετοιμασία για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, πίσω από σιδηρόφρακτες πόρτες και πάνοπλους, απρόσωπους στρατιώτες. Πουθενά ο πολίτης, που είναι ο πυρήνας της δημοκρατίας.

Όπως πρέπει να προβληματίσουν τα τελευταία γεγονότα στις ΗΠΑ. Διότι φτάνουμε στο σημείο να έχουμε μία δημοκρατία χωρίς πολίτες, και να την θεωρούμε «νίκη της δημοκρατίας»!

Είχαμε για πρώτη φορά εκλογές, όπου το αποτέλεσμα το έκριναν οι «μη ψηφοφόροι». Εξελέγη ένας πρόεδρος από ανθρώπους που δεν προσήλθαν ποτέ στις κάλπες. Εξελέγη ένας πρόεδρος από «επιστολικές ψήφους»!

Ορκίζεται ένας πρόεδρος, χωρίς ανθρώπους. Αλλά με σημαιάκια φυτεμένα στο χώμα και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Από την άλλη, ένα απρόσωπο λογισμικό απαγορεύει σε έναν εκλεγμένο πρόεδρο, να έχει ύπαρξη στο διαδίκτυο. Να απευθύνεται δηλαδή στους πολίτες.

Σε έναν κόσμο όπου απρόσωπα Drones δολοφονούν ανθρώπους.

Σε έναν κόσμο όπου η πανδημία έχει μετατρέψει τους ανθρώπους σε απρόσωπους, απρόσιτους, αποξενωμένους ακόμα και από το ίδιο του το αίμα. Τους ανθρώπους που τους έφεραν στον κόσμο.

Αυτή δεν είναι νίκη της δημοκρατίας. Είναι η έλευση μίας μεταδημοκρατίας, που μάλλον παραπέμπει στις εφιαλτικές προβλέψεις του Τζορτζ Όργουελ.

Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά αυτό το μέλλον μόνο ευοίωνο δεν είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου