Παρασκευή, Απριλίου 16, 2021

Το παράδοξο της Κοζάνης κι ο Άδωνις...

 



Παντελής Μπουκάλας

Στον χάρτη κρουσμάτων, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει το πιο βαθύ χρώμα. Βαθύ κόκκινο. Σημάδι ότι εκεί τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους είναι περισσότερα απ’ ό,τι οπουδήποτε αλλού, παρά την πεντάμηνη σκληρή καραντίνα. 

Και άλλες περιοχές είδαν το... χρώμα τους να βαθαίνει δυσοίωνα, έμειναν όμως εκεί για λίγο ή πολύ και απελευθερώθηκαν. Και γεύτηκαν τα αγαθά μιας μικρής χαλάρωσης, που έπειτα από τόσον καιρό πανδημικής ασφυξίας φαντάζει ταυτόσημη της ελευθερίας.

Το «παράδοξο της Κοζάνης» απασχολεί τους πάντες: επιστήμονες, κυβερνητικούς, πολίτες. Και βέβαια, καίει όσους ζουν στην περιοχή και υφίστανται τον εγκλωβισμό και τις βαριές συνέπειές του στην ψυχή τους, στα οικονομικά, στην ανθρώπινη κοινότητά τους. Εχουν γίνει και συσκέψεις φυσικά, επιτόπιες και διαδικτυακές. 

Το πρόβλημα ωστόσο είναι παλιό: πόσοι συμμετέχουν πρόθυμοι ν’ ακούσουν και πόσοι έχουν μόνο σκοπό να επιβάλουν την προκάτ άποψή τους, να επιβληθούν με την εξουσία τους. Τι δηλαδή, ίδια κι όμοια ένας υπουργός κι ένας δήμαρχος, ένας συνδικαλιστής που εκπροσωπεί μια παραγωγική τάξη, ακόμα κι ένας γιατρός; Μην τα ισοπεδώσουμε όλα.

Αποκαλυπτικό της κυβερνητικής αντίληψης για το «παράδοξο της Κοζάνης» είναι το εξής: Την περασμένη εβδομάδα, τη μέρα που γινόταν μία επιπλέον σύσκεψη συναρμοδίων, η ΕΤ1 παρουσίασε λιγόλογα τη σχετική είδηση στα δελτία της και αμέσως έπειτα έδειξε βιντεάκι με ήρωα, ποιον άλλον, τον υπουργό Ανάπτυξης. Ο οποίος και αποφάνθηκε, εμπιστευόμενος την αυθεντία του: «Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα». Τους δίκασε ερήμην και τους καταδίκασε.

Οι δημοσιογράφοι Ρίτα Τσιούρα και Παναγιώτης Πλιάτσιος του Top Channel της Κοζάνης ζήτησαν από τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη να εξηγήσει τη θέση του. Και τότε ο υπουργός έδειξε τα όρια της ανεκτικότητάς του. Συνηθισμένος να μιλάει σε προστατευτικό μιντιακό περιβάλλον, «τι ωραία που τα λέτε, κ. υπουργέ» κτλ., προσέβαλε τους δημοσιογράφους, επειδή επέμεναν να μην αποδέχονται σαν σοφή την ερμηνεία του, μειωτική για τους Κοζανίτες και απαλλακτική για την κυβέρνηση. 

Ελεγε ειρωνικά ότι δεν θυμάται το επώνυμο των συνομιλητών του (το έχει διαπράξει και με τον Αντετοκούνμπο), τους κατηγορούσε ότι τον κάλεσαν «για να κάνουν εξυπνάδες», γενικώς εκνευρίστηκε. 

Σαν δάσκαλος ρητορικής, πάντως, συμβουλεύει τους μαθητές του να παραμένουν νηφάλιοι. «Δάσκαλε που δίδασκες»; Σίγουρα. Μόνο που αυτό δεν είναι παράδοξο. Περί του Αδώνιδος ο λόγος...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου