Πέμπτη, Ιανουαρίου 27, 2022

Ανασχηματισμός ή κάλπες...(σσ Σοβαροί κεντροδεξιοί δέν πάνε με τον Μητσοτάκη. Άρα η μοναδική λύση είναι οι γυρολόγοι πασόκοι. Άρα καλό θα ήταν ο Κούλης να δει και τις εκλογές)

 



Του κουνάνε το μαντίλι. Μέσα και έξω από την Ελλάδα. Επιβεβαιώθηκαν όσοι έλεγαν πως «δεν μπορεί το παλικάρι» και ότι δεν έχει τις ικανότητες. Το ότι έχει εμμονή με τον Τσίπρα δεν αρκεί - κι άλλοι έχουν.  Όσο μένει εκεί που είναι, κινδυνεύει να συμπαρασύρει όλο του το σόι στην... πολιτική καταστροφή και να τελειώσει πρόωρα πολιτικές καριέρες.

Μαζί του τελειώνει και το νεοφιλελεύθερο αφήγημα. Το ότι ο πολίτης αφήνεται μόνος σε κάθε κρίση δεν είναι μόνο η ανικανότητα της ελληνικής Δεξιάς. Είναι και το τέλος του νεοφιλελεύθερου ιδεολογήματος του ατομικισμού, ο πολίτης - άτομο που οφείλει να τα βγάζει πέρα μόνος του, αλλιώς...

Οι σύγχρονες κοινωνίες θέλουν συλλογικότητα, κοινές δράσεις, κινητοποίηση πολλών δυνάμεων. Χρειάζονται ισχυρό κράτος, όχι το κράτος της ελληνικής Δεξιάς. Την αλλαγή του κρατικού μοντέλου στη χώρα δεν μπορούν να την κάνουν όσοι δεν πιστεύουν στο κράτος και στον κοινωνικό του ρόλο.  Όσοι το βλέπουν ως μια μπίζνα.  Όσοι απλώς σχεδιάζουν να το πουλήσουν κομμάτι-κομμάτι. Αυτοί δεν δημιουργούν, απλώς πουλάνε και καταστρέφουν.

Από πέρυσι με τη «Μήδεια» έως φέτος με την «Ελπίδα» τι άλλαξε; Απολύτως τίποτα.  Έγιναν τα ίδια λάθη, και ειδικά ο πρωθυπουργός ξέρει τον ορισμό της βλακείας: να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις να προκύψει διαφορετικό αποτέλεσμα.

Αυτός όμως τι κάνει; Ακόμα και τώρα κλείνει το μάτι ότι θα τους δώσει την Αττική Οδό, γιατί έτσι αντιλαμβάνεται την πολιτική: ως μπίζνα, ως «δίνω χρήματα, δίνεις στήριξη» (κάθε είδους).

Αυτό κάποτε θα μπορούσε να λειτουργήσει.  Όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει από αυτό το επίπεδο. Μίλησε χθες στο υπουργικό. Δεν είχε τίποτα να πει για ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας και του κράτους. Δεν έχει πολιτική απάντηση στο πρόβλημα. Στέρεψε από ιδέες το Μαξίμου.

Υπόσχεται ότι θα κάνει ευρύ ανασχηματισμό επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό του - δείγμα χαρακτήρα του ανδρός. Θα διώξει τον Στυλιανίδη για να φέρει τον όποιο Χαρδαλιά; Ακόμα και ο Μητσοτάκης καταλαβαίνει ότι θα γελοιοποιηθεί. Υπόσχεται τον ανασχηματισμό για να αποφύγει τις δρομολογημένες κάλπες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Κι αυτό δεν θεραπεύεται με ανασχηματισμό. Θα φύγει αποτυχημένος και ηττημένος. Το ερώτημα είναι αν θα τους πάρει όλους μαζί του. Αλλά αυτό θα το απαντήσουν οι «όλοι»...

Κώστας Πουλακίδας

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου