Τρίτη, Ιουνίου 07, 2022
Σκάνδαλο Novartis: Ιδού τα έγγραφα για το «stop» στους Αμερικανούς (docs)
Εκβίαζε κανείς τον κ. Ζαχαρή;
Της Μαρίας Παναγιώτου
Την πόρτα -και, μάλιστα, στα μούτρα- κλείσαμε στους πράκτορες του FBI που προσπαθούσαν να μας δώσουν τα στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis, με βάση τα οποία ο φαρμακευτικός κολοσσός πλήρωσε στις ΗΠΑ 347.000.000 δολάρια για διεφθαρμένες πρακτικές στη χώρα μας. Αυτό έχει ήδη αποδειχτεί, από μία σειρά εγγράφων που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας. Επομένως, το θέμα είναι πλέον ποιοι είναι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης που έκλεισαν την πόρτα. Και αυτό θα αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία».
Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε από τον Ιπποκράτη Μυλωνά, δικηγόρο της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, η είδηση πως ο πράκτορας του FBI, Viet Nguyen, ο οποίος εργάζεται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, είχε αποστείλει μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον Αρειο Πάγο την 1η Νοεμβρίου του 2019 με το οποίο ζητούσε να βοηθήσει τις εισαγγελικές Αρχές της χώρας μας για τη διερεύνηση του σκανδάλου της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Εκείνο το διάστημα διεξαγόταν έρευνα στον Αρειο Πάγο από τους αντιεισαγγελείς Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη για τυχόν ποινικές ευθύνες της εισαγγελέως Κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της στο σκάνδαλο Novartis. Παράλληλα είχε ήδη ξεκινήσει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για να εξεταστεί το σενάριο της δήθεν σκευωρίας, με πρόσχημα ευρήματα που είχαν βρεθεί στην έρευνα του Αρείου Πάγου.
Να «βγάλει από το παιχνίδι» την όποια συνδρομή της αμερικανικής πρεσβείας, με εύσχημο τρόπο, προκειμένου να προχωρήσει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ανέλαβε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής. Φαίνεται πως η όποια χρήσιμη πληροφορία για το ίδιο το σκάνδαλο θα στεκόταν εμπόδιο και στο πόρισμά του, το οποίο συνέταξε λίγους μήνες αργότερα για να ζητήσει την ποινική δίωξη της κ. Τουλουπάκη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το επίσημο έγγραφο από τον Αρειο Πάγο, που δημοσιεύει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», μία εβδομάδα ακριβώς μετά την ηλεκτρονική επιστολή του Αμερικανού πράκτορα, συγκεκριμένα στις 08/11/2019, ο κ. Ζαχαρής γράφει προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα: «Σε απάντηση του από 01-11-2019 e-mail που μας απέστειλε το μέλος της διπλωματικής αποστολής σας κ. Viet NGUYEN, σας γνωρίζουμε ότι για την υπόθεση Novartis, που ερευνούμε, έχουμε απευθυνθεί αρμοδίως προς το υπουργείο Δικαιοσύνης Ηνωμένων Πολιτειών – Ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών και αναμένομε την σχετική επίσημη απάντηση- πληροφορίες».
Η απάντηση μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει σε όσους γνωρίζουν τον τρόπο ανταλλαγής πληροφοριών των δύο κρατών.
Εκβίαζε κανείς τον κ. Ζαχαρή;
Λίγο πριν από την έκδοση του πορίσματος Ζαχαρή, υπήρξαν δημοσιεύματα σε συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, που βρίσκεται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα οποία προσπαθούσαν να περιγράψουν κάποιες προσωπικές ιστορίες του κ. Ζαχαρή από το παρελθόν. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που εξετάζεται επίσης για το σενάριο της δήθεν σκευωρίας, είχε μάλιστα δηλώσει εκείνη την περίοδο πως ο κύριος Ζαχαρής μπορεί να είχε εκβιαστεί. «Δεν ξέρω αν υπέκυψε…» είχε συμπληρώσει ο πρώην υπουργός.
Η αρνητική απάντηση, πάντως, του κ. Ζαχαρή προς την πρεσβεία των ΗΠΑ έρχεται σε αντίφαση με την εμπειρία που έχει, ως αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Πρώτα απ’ όλα, είναι γνωστό πως οι συναντήσεις με αξιωματούχους από την πρεσβεία δημιουργούν θερμό κλίμα, το οποίο μεταφέρεται και στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και αξιοποιούνται. Επειτα η όποια δικαστική συνδρομή από το υπουργείο των ΗΠΑ «περνάει» μέσα από την πρεσβεία. Οπότε στην πραγματικότητα είναι η ίδια δίοδος. Επιπροσθέτως, έπειτα από την άρνηση του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, τον Δεκέμβριο του 2018, να παραλάβει στοιχεία και πάλι από το FBI για το σκάνδαλο Novartis, οι σχέσεις μας με τις αμερικανικές Αρχές εκείνο το διάστημα είχαν μπει στον «πάγο». Το έχει επισημάνει σε πόρισμά του ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μιχάλης Πικραμένος. Δεν ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία να τις αναθερμάνουμε;
Γιατί έσπευσε ο κ. Ζαχαρής να αποτρέψει μία συνάντηση με τον πράκτορα του FBI; Γιατί αρνήθηκε στοιχεία που θα τον βοηθούσαν στην αναζήτηση της αλήθειας; Ο κ. Σοφουλάκης, πάντως, που ερευνούσε μαζί του την ίδια υπόθεση και το όνομά του δεν είχε αναφερθεί σε κανένα περίεργο δημοσίευμα, είχε καταλήξει πως η κ. Τουλουπάκη είναι αθώα.
Έκλεισε την πόρτα στο υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Την περασμένη εβδομάδα η «δημοκρατία» αποκάλυψε και ακόμη ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο είχε αποσταλεί στη χώρα μας από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στις 31 Αυγούστου του 2021 και το οποίο υπέγραφε ο δικηγόρος Gary Ian Peng, που εργάζεται στο Ποινικό Τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων. Σε αυτό ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε την πρόθεση του υπουργείου του να μας βοηθήσει, αρκεί να εξειδικεύαμε τα πολλά και διαφορετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαμε στείλει, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2021.
Αλλιώς ο φάκελος με τα αιτήματά μας θα έκλεινε. Το μήνυμα των Αμερικανών ήταν στην πραγματικότητα απάντηση σε αίτημα δικαστικής συνδρομής της Οικονομικής Εισαγγελίας, που διερευνούσε ακόμη τότε την πιθανότητα συμμετοχής του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αδωνη Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis. Δεν το παρέλαβε, όμως, μόνο η Οικονομική Εισαγγελία αλλά και η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, που ερευνούσε το σενάριο της δήθεν σκευωρίας.
Όπως είχαμε επισημάνει, όταν αποκαλύψαμε αυτή την αλληλογραφία, η επίκουρη εισαγγελέας της Οικονομικής Εισαγγελίας, Αντωνία Γεωργίου, απάντησε στον κ. Peng. Ωστόσο, στη συνέχεια οι υποθέσεις των κυρίων Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη αρχειοθετήθηκαν χωρίς να περιμένουμε τα στοιχεία από τις ΗΠΑ. Τότε είχαμε υποθέσει πως μάλλον η κυρία ανακρίτρια δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα. Η αλήθεια, όμως, δεν είναι αυτή. Αλλά είναι μάλλον χειρότερη. Η κυρία Αλεβιζοπούλου είχε πράγματι απαντήσει στην επιστολή των Αμερικανών. Είχε ζητήσει -και ορθώς- τη συμφωνία που υπέγραψε η Novartis στις ΗΠΑ, αλλά παράλληλα είχε αρνηθεί να εξειδικεύσει τα αιτήματά της.
Ανέφερε συγκεκριμένα: «Δεν έχουμε δυνατότητα περαιτέρω εξειδίκευσης του αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής ως προς το σκέλος αυτό. Για τον λόγο αυτό θα παρακαλούσαμε και πάλι να μας αποστείλετε ολόκληρο συγκεντρωθέν από εσάς υλικό (έγγραφα, αρχεία ή άλλες αποδείξεις) στα πλαίσια της ως άνω έρευνας για τη “NOVARTIS HELLAS AΒΕΕ”».
Όπως μπορεί να καταλάβει και ο απλός πολίτης, οι Αμερικανοί δεν θα έφερναν ποτέ έξω από τον Αρειο Πάγο ένα φορτηγό με τα στοιχεία τους. Η επιτυχία της δικαστικής συνδρομής κρίνεται από τα εξειδικευμένα ζητήματα που βάζει η μία χώρα προς την άλλη. Γι’ αυτό και το ζήτησαν οι Αμερικανοί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυρία ανακρίτρια γιατί δεν μπορούσε να εξειδικεύσει; Εάν πολιτικά πρόσωπα είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis, τότε το σενάριο της σκευωρίας δεν στέκει; Επομένως, γιατί δεν ρώτησε εάν έχουν οι Αμερικανοί πληροφορίες για εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών. Ηταν τόσο απλό! Μήπως, γιατί η κ. Αλεβιζοπούλου ήθελε να κλείσει ευγενικά και αυτή την πόρτα που άνοιγε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού;
ΠΗΓΗ Εφημερίδα "Δημοκρατία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου