Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2023

Σκέψεις για συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς...

 



Οργή από Ζελένσκι...

Τον δρόμο για να συμμετέχουν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές, υπό ουδέτερη σημαία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 –που είναι προγραμματισμένοι για το Παρίσι– φαίνεται να ανοίγει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). 

Το... Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ συνεδρίασε την Παρασκευή για να εξετάσει τα ομόφωνα συμπεράσματα της Ολυμπιακής Συνόδου Κορυφής που έγινε στις 9 Δεκεμβρίου του 2022. Έπειτα από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, πραγματοποιήθηκαν κλήσεις διαβούλευσης με τα μέλη της ΔΟΕ, το παγκόσμιο δίκτυο εκπροσώπων των αθλητών, τις διεθνείς ομοσπονδίες και τις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές στις 17 και 19 Ιανουαρίου 2023.

Οι συζητήσεις περιείχαν τρία μέρη: πρώτον, τις κυρώσεις κατά του κράτους και της κυβέρνησης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Δεύτερον, την αλληλεγγύη του Ολυμπιακού Κινήματος προς τους Ουκρανούς αθλητές και την Ουκρανική Ολυμπιακή κοινότητα. Τρίτον, την πιθανή πρόσβαση σε αθλητικούς αγώνες για μεμονωμένους αθλητές με ρωσικά ή λευκορωσικά διαβατήρια.


Αναφορικά με το τελευταίο, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων εξέφρασε μεταξύ άλλων την άποψη πως κανένας αθλητής δεν θα πρέπει να εμποδίζεται να αγωνιστεί μόνο και μόνο λόγω του διαβατηρίου του, τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως οι αθλητές να συμμετέχουν σε αγώνες ως «ουδέτεροι αθλητές» και σε καμία περίπτωση να μην αντιπροσωπεύουν το κράτος τους ή οποιονδήποτε άλλο οργανισμό της χώρας τους. 

Η ουκρανική αντίδραση

Με αφορμή τις παραπάνω συζητήσεις, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε τη ΔΟΕ για «υποκρισία» και κάλεσε τον ηγέτη της, Τόμας Μπαχ, να επισκεφθεί το Μπαχμούτ, ένα από τα πιο «καυτά» σημεία στον πόλεμο με τη Ρωσία. «Καλώ τον κ. Μπαχ στο Μπαχμούτ για να δει με τα μάτια του ότι δεν υπάρχει ουδετερότητα», είπε ο κ. Ζελένσκι στην καθημερινή του ομιλία, υποσχόμενος να εργαστεί για να «καθαρίσει τη διαχείριση της υποκρισίας των διεθνών Ολυμπιακών δομών».

Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη, ο Ουκρανός υπουργός Αθλητισμού απείλησε να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. «Αν δεν ακουστούμε, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρουμε και να αρνηθούμε να συμμετάσχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες», προειδοποίησε ο Βαντίμ Γκουτζάιτ στο Facebook.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε ο κόσμος να προστατεύει τον αθλητισμό από οποιαδήποτε επιρροή του τρομοκρατικού κράτους», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι σήμερα, καταλήγοντας: «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την επιθετικότητα και τον τρόμο. Και μόνο τότε θα είναι δυνατό να συζητηθεί η ρωσική συμμετοχή στο πλαίσιο του Ολυμπισμού».

Τι συζήτησε η ΔΟΕ

1. Για τις κυρώσεις

Οι συμμετέχοντες σε κάθε πρόσκληση διαβούλευσης επιβεβαίωσαν ομόφωνα και ζήτησαν την ενίσχυση των κυρώσεων που ήδη ισχύουν:

α. Καμία ΔΟ ή ΕΟΕ δε διοργανώνει ή υποστηρίζει τη διοργάνωση διεθνών αθλητικών αγώνων στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.
β. Καμία σημαία, ύμνος, χρώματα ή οποιοδήποτε άλλο διακριτικό αυτών των χωρών δεν εμφανίζεται σε καμία αθλητική διοργάνωση ή αγώνα, και σε οποιοδήποτε σημείο του συνόλου του χώρου διεξαγωγής των αγώνων.
γ. Κανένας αξιωματούχος της κυβέρνησης ή του κράτους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν πρέπει να προσκαλείται ή να διαπιστεύεται σε οποιαδήποτε διεθνή αθλητική εκδήλωση ή συνάντηση.

2. Για την αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς αθλητές και την Ουκρανική Ολυμπιακή κοινότητα.

Υπήρξε ομόφωνη υποστήριξη προς:

Τη συνέχιση, ακόμη και την ενίσχυση της πλήρους και ακλόνητης δέσμευσης για αλληλεγγύη προς τους Ουκρανούς αθλητές και την Ουκρανική Ολυμπιακή κοινότητα, προκειμένου να υπάρξει μια ισχυρή ομάδα από την ΕΟΕ της Ουκρανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες Milano Cortina 2026.
Την ενθάρρυνση του συνόλου των ΔΟ, ΕΟΕ και των διοργανωτών αθλητικών αγώνων και διοργανώσεων να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν την εκπαίδευση, την προετοιμασία και τη συμμετοχή Ουκρανών αθλητών σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
3. Για τους αθλητές με ρωσικά ή λευκορωσικά διαβατήρια

Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων σε κάθε μία από τις διαβουλεύσεις εξέφρασε τα ακόλουθα:

⇒ Ισχυρή δέσμευση στην ενωτική αποστολή του Ολυμπιακού Κινήματος ζητώντας και ενθαρρύνοντάς το να ανταποκριθεί σε αυτήν την ενωτική αποστολή, ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς διχασμού, αντιπαράθεσης και πολέμου.

⇒ Σεβασμός στα δικαιώματα όλων των αθλητών ώστε να αντιμετωπίζονται χωρίς καμία διάκριση, σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να αποφασίζουν ποιοι αθλητές μπορούν να συμμετέχουν σε ποιους αγώνες και να καθορίζουν ποιοι αθλητές δεν μπορούν να συμμετέχουν.

⇒ Κανένας αθλητής δεν πρέπει να εμποδίζεται να αγωνιστεί μόνο και μόνο λόγω του διαβατηρίου του.

⇒ Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω οδός για τη συμμετοχή των αθλητών σε αγώνες υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Τέτοιες αυστηρές προϋποθέσεις είναι:

Οι αθλητές να συμμετέχουν σε αγώνες ως «ουδέτεροι αθλητές» και σε καμία περίπτωση να μην αντιπροσωπεύουν το κράτος τους ή οποιονδήποτε άλλο οργανισμό της χώρας τους, όπως συμβαίνει ήδη στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και σε ορισμένα ατομικά επαγγελματικά αθλήματα.
Να συμμετέχουν μόνο αθλητές που σέβονται πλήρως τον Ολυμπιακό Χάρτη. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα: πρώτον, μόνο όσοι δεν έχουν ενεργήσει ενάντια στην ειρηνευτική αποστολή της ΔΟΕ υποστηρίζοντας ενεργά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούν να αγωνιστούν. Δεύτερον, μόνο αθλητές που συμμορφώνονται πλήρως με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ και όλους τους σχετικούς κανόνες και κανονισμούς κατά του ντόπινγκ θα είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή. Πρέπει να διενεργούνται ατομικοί έλεγχοι για όλους τους συμμετέχοντες αθλητές.
⇒ Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε αθλητής δεν τηρήσει τα κριτήρια επιλογής ή δε δύναται να τηρήσει τους αυστηρούς όρους συμμετοχής όπως ορίζονται παραπάνω, η ΔΟ ή/και ο εμπλεκόμενος διοργανωτής αθλητικών εκδηλώσεων θα πρέπει να τον απομακρύνει αμέσως από τον αγώνα, να προχωρήσει σε αναστολή της συμμετοχής του από επόμενους αγώνες και να αναφέρει το περιστατικό στη ΔΟΕ για περαιτέρω λήψη μέτρων και κυρώσεων.

⇒ Χαιρετίζει και εκτιμά την προσφορά του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας να δώσει σε αυτούς τους αθλητές πρόσβαση σε Ασιατικούς αγώνες.

Η συντριπτική πλειοψηφία σε κάθε μία από τις διαβουλεύσεις ζήτησε από τη ΔΟΕ να συνεχίσει τη διερεύνηση της προαναφερθείσας ιδέας μέσω διμερών διαβουλεύσεων, με κάθε Διεθνή Ομοσπονδία να είναι η μόνη αρχή υπεύθυνη για τους διεθνείς αγώνες της.

► Σημειώνεται ότι έγινε αναφορά στο ζήτημα που σχετίζεται με τη συμμετοχή μεμονωμένων αθλητών από την πρώην Γιουγκοσλαβία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης 1992. Την εποχή εκείνη - σε αντίθεση με τη σημερινή ισχύουσα κατάσταση - υπήρχαν κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, καλώντας όλα τα κράτη μέλη να: «Λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τη συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις στην επικράτειά τους, ατόμων ή ομάδων που εκπροσωπούν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας».

Ωστόσο, ακόμη και κάτω από αυτό το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ, η συμμετοχή «Ανεξάρτητων «αθλητών» επετράπη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης 1992.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου