Κυριακή, Μαρτίου 26, 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον στοιχειώνει το φάντασμα των υποκλοπών...

 



Οι νέες αποκαλύψεις...
Λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες στην Ελλάδα, το Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες αποκαλύψεις για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να επιτευχθεί η συγκάλυψη του σκανδάλου. Το σκάνδαλο όμως πια λαμβάνει και διεθνείς διαστάσεις. Εκτός, λοιπόν, από τον πονοκέφαλο της διερεύνησης ποινικών ευθυνών στην κορυφή του Μαξίμου αν εκλεγεί νέα προοδευτική κυβέρνηση, ο Κ. Μητσοτάκης έχει να διαχειριστεί και τον απόλυτο διεθνή διασυρμό της χώρας και του ιδίου. Έτσι υπονομεύεται και όποιο σενάριο «ευρωπαϊκής αποστρατείας» έστηνε για τον εαυτό του ο υποκλοπέας πρωθυπουργός....


Η Σίφορντ και ο Πιερρακάκης

Οι New York Times ανέδειξαν με εκτενές ρεπορτάζ τους την περίπτωση της διπλής παρακολούθησης της Άρτεμης Σίφορντ. Η Ελληνοβρετανή, που κατέχει και αμερικανικό διαβατήριο λόγω της κορυφαίας στελεχικής θέσης που είχε στη Meta/Facebook, παρακολουθήθηκε τόσο από την ΕΥΠ όσο και με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, επιβεβαιώθηκε το κοινό κέντρο στον σκληρό πυρήνα του κράτους που είχε υπό την επίβλεψή του ως πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης.

Οι χειριστές του κακόβουλου λογισμικού απέστειλαν την άνοιξη του 2021 στην Α. Σίφορντ ένα SMS με λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό της, που επρόκειτο να λάβει χώρα την επόμενη ημέρα. Εκείνη πάτησε τον σύνδεσμο και μολύνθηκε. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί πειστικά είναι ποια είναι η πηγή αυτών των κρίσιμων προσωπικών λεπτομερειών για τον εμβολιασμό της. Υπενθυμίζεται πως αυτά τα στοιχεία διατηρούνταν στις δομές του gov.gr.

Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν έθεσε το ζήτημα στη Βουλή ο Γιάννης Ραγκούσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Κυριάκος Πιερρακάκης έτρεξε στη Βουλή και έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως πιθανόν η διαρροή των στοιχείων να οφείλεται σε κάποιον… φαρμακοποιό! Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφεύγει επιμελώς οποιαδήποτε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρά το γεγονός ότι έχει υπό την ευθύνη του κομμάτι της λειτουργίας τέτοιων λογισμικών στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, είχε συχνή παρουσία στο γραφείο του Γιάννη Λαβράνου, ενώ συνδέεται με κουμπαριά με τον Γρηγόρη Δημητριάδη.

Μια πιθανή στενότερη εμπλοκή στο σκάνδαλο των υποκλοπών του Κ. Πιερρακάκη, έμπιστου του Μητσοτάκη και φερόμενου διαχειριστή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα είναι εφιαλτική για τον ίδιο και την κυβέρνηση, καθώς ο αρνητικός αντίκτυπος θα είναι πρωτοφανής.

Κόλαφος από τις ΗΠΑ

Αίσθηση προκάλεσε και η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα το 2022. Εκτενής ήταν μάλιστα η αναφορά στο πεδίο των υποκλοπών, με τους συγγραφείς της στην Ουάσιγκτον να ξεχωρίζουν τόσο τις περιπτώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μακριά από τους ισχυρισμούς του Κ. Μητσοτάκη περί «ρυπαρών δικτύων», αναπαρήγαγε τα ευρήματα του Τύπου για τις παρακολουθήσεις, ενώ καταλυτική στην όλη υπόθεση φαίνεται να είναι η συνεισφορά του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που τεκμηριωμένα κατέγραψε τη δράση του Predator στην Ελλάδα.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί κόλαφο για τους χειρισμούς του Κ. Μητσοτάκη, καθώς καταγράφει τα δημοσιεύματα για το πώς «η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε (τις προβλεπόμενες από τον νόμο) απαγορεύσεις» παρακολουθήσεων. Δείχνει όμως και τον βαθμό ενόχλησης της αμερικανικής ηγεσίας για τις δραστηριότητες σκοτεινών ξένων κέντρων σε μια ευρωπαϊκή χώρα που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην εύθραυστη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η συγκάλυψη ξεκίνησε πριν από τις αποκαλύψεις
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκάλυψε (ΕΡΤ) ότι, λίγες ημέρες πριν ο ίδιος ανακαλύψει την απόπειρα παγίδευσής του με Predator, ο Κ. Μητσοτάκης του ζήτησε τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ ώστε να επιτευχθεί η πλειοψηφία των τριών πέμπτων για την αλλαγή του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος είχε εκλεγεί πρόεδρος το 2016 με ευρύτατη πλειοψηφία άνω των, τότε, απαιτούμενων τεσσάρων πέμπτων.

Η αφήγηση του Ν. Ανδρουλάκη φανέρωσε έναν πρωθυπουργό που έδειχνε υπερβολικά έντονο ενδιαφέρον στο να καρατομηθεί ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης Αρχής, με αρμοδιότητες και δυνατότητες έρευνας που αφορούν και τη δράση του Predator. Ο Κ. Μητσοτάκης, δηλαδή, φρόντιζε να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών προτού ακόμα αυτό ξεσπάσει.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν έχει διαψεύσει την αφήγηση του Ν. Ανδρουλάκη, ενώ το φιλικό του μιντιακό «οικοσύστημα» επικεντρώνει την κριτική του σε θέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον επόμενο πρωθυπουργό. Έτσι επιχειρείται ακόμα μια φορά το ζήτημα των υποκλοπών να «θαφτεί».

Η απόπειρα να αντικατασταθεί κάποιος «ενοχλητικός» πρόεδρος ανεξάρτητης Αρχής επαναλήφθηκε ως γνωστόν και τον περασμένο Ιανουάριο. Τότε η ΑΔΑΕ διεξήγαγε ελέγχους σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας αναφορικά με παρακολουθήσεις που διεξήγαγε η ΕΥΠ με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια. Εντέλει η απουσία και της παραμικρής διάθεσης συναίνεσης από την αντιπολίτευση ανάγκασε τη Ν.Δ. να αναδιπλωθεί και να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Νικος Σβερκος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου