Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023

Κήποι - Ύψαλα: Πρώτες εικόνες από τη νέα γέφυρα που θα ενώνει Ελλάδα και Τουρκία Πότε ξεκινούν τα έργα για την κατασκευή της καλωδιωτής γέφυρας 841 μέτρων.





Voria.gr

 
 


Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των έργων όσον αφορά στην κατασκευή της Γέφυρας Φιλίας Ελλάδας-Τουρκίας στους Κήπους Έβρου, καθώς χθες, Πέμπτη (1/6) έγινε ένα σημαντικό βήμα στην Αθήνα, κατά τη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου (ΜΕΣΠΕ), στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.


Αναλυτικότερα, η νέα γέφυρα που θα κατασκευαστεί είναι ένα από τα βασικά σημεία της λεγόμενης «θετικής ατζέντας», που προωθούν τα υπουργείο Εξωτερικών των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής διευθετήθηκαν οι λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση της τεχνικής λύσης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μελέτης και την κατασκευή του έργου.








Η νέα γέφυρα των Κήπων, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την υπάρχουσα (7,5 μέτρα), θα έχει μήκος 841 μέτρα.

Όπως μεταδίδει το Voria.gr, η οριστική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο 2024.



Τα οφέλη από τη νέα γέφυρα

Τα οφέλη που προκύπτουν από τη νέα οδική διασυνοριακή γέφυρα είναι πολλαπλά για τη χώρα μας, σε συνδυασμό με τον νέο συνοριακό σταθμό των Κήπων.

Πρόκειται για μια καλωδιωτή «extradose» γέφυρα, τριών ανοιγμάτων, με συνολικό μήκος 841 μέτρα.

Η αναβάθμιση της συνοριακής σύνδεσης «Κήπων- Υψάλων» εξυπηρετεί λειτουργικά τη διασύνδεση Ελλάδας και Τουρκίας με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο IV (Βερολίνο-Σόφια-Θεσσαλονίκη), τη λειτουργική σύνδεση της Τουρκίας μέσω της Εγνατίας Οδού με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο Χ και τις βαλκανικές χώρες, με άμεσα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα.


Επίσης, βελτιώνει τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής άνεσης, συμβάλλει στην εθνική πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης και γενικότερα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας.

Επισημαίνεται ότι στα τέλη Μαρτίου εγκρίθηκε η δέσμευση προϋπολογισμού ποσού ύψους 1.602.957 ευρώ για την επιχορήγηση της Εγνατίας Οδού για τις μελέτες:του Συνοριακού Σταθμού Κήπων Έβρου
της γέφυρας Κήπων Συνοριακού Σταθμού Έβρου και
της κατασκευής Μεθοριακού Σταθμού Βουλγαρίας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου