Τρίτη, Σεπτεμβρίου 26, 2023

Κατηγορίες κατά Μενέντεζ: Και τώρα, ποιος θα μπλοκάρει τα F-16; Πιο κοντά η συμφωνία Άγκυρας – Ουάσιγκτον για τα F-16, που προϋποθέτει άρση του βέτο της Τουρκίας και ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.



AP | Mindaugas Kulbis

 

 


Το γράψαμε και χθες: Μεγάλη η απώλεια του Μπομπ Μενέντεζ για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η Αθήνα κατανοεί απολύτως πως εκλείπει πλέον το πρόσωπο στο Κογκρέσο που θα μπορέσει να μπλοκάρει την πώληση των F-16 στην Τουρκία ή, έστω, να διαπραγματευτεί γι' αυτό, θέτοντας ουσιαστικές προϋποθέσεις στην Άγκυρα.


Αξιόπιστες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν τώρα πως το πιθανότερο είναι να επισπευστεί ο συμβιβασμός ΗΠΑ και Τουρκίας, με άρση του βέτου της Άγκυρας και ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με – σχεδόν – ταυτόχρονη πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Ιδίως εάν ο Μπομπ Μενέντεζ αποτελέσει οριστικά παρελθόν από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, το πλήγμα για την Αθήνα θα είναι τεράστιο.

 









Α, και να δούμε αν οι κατηγορίες για διαφθορά κατά του Μπομπ Μενέντεζ αφορούν μόνο στην Αίγυπτο – θυμίζουμε πως για διαφθορά είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν, η δίκη ωστόσο που έγινε το 2017, έληξε με κακοδικία, μιας και οι ένορκοι δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Β. Σκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου