Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 27, 2023

NASA: Προσγειώθηκε το Osiris Rex με δείγματα από τον πιο επικίνδυνο αστεροειδή Στη Γη επέστρεψε το σκάφος Osiris Rex της NASA με δείγματα από αστεροειδή, που μπορεί να δώσουν απαντήσεις για τη δημουργία του ηλιακού συστήματος.





 
 


Μετά από 7 χρόνια στο διάστημα, επέστρεψε στη Γη το σκάφος «OSIRIS-REX» της ΝΑSΑ με δείγματα από αστεροειδή, που θα μελετηθούν και μπορεί να δώσουν απαντήσεις για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.


Η κάψουλα προσγειώθηκε με επιτυχία στην έρημο της Γιούτα και ακούστηκαν χειροκροτήματα στην αίθουσα ελέγχου της NASA.

Κατάφερε να συλλέξει ένα ατόφιο δείγμα περίπου 250 γραμμαρίων πετρωμάτων και χώματος από τον αστεροειδή Bennu, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, σχεδόν ταυτόχρονα με τη Γη και φέρεται να βρίσκεται σε «ενδεχόμενη πορεία σύγκρουσης».
ADVERTISEMENT

Η αποστολή

Το σκάφος Osiris-Rex εκτοξεύτηκε πριν από εφτά χρόνια, το 2016 και αφού ξεκίνησε μία κυκλική σειρά από βράχους με χαμηλή κατανάλωση καυσίμων στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος, δύο χρόνια αργότερα έφτασε στον αστεροειδή Bennu.

Για δύο χρόνια η ομάδα της αποστολής ερευνούσε τον αστεροειδή και αναζητούσε την πιο ασφαλή θέση προκειμένου να πάρει το δείγμα του ρεγόλιθου για να φέρει στη Γη. Τελικά, τον Οκτώβριο του 2020 η ομάδα με ένα εργαλείο χτύπησε την επιφάνεια του αστεροειδή και αναπήδησε σαν ραβδί pogo και έξι μήνες αργότερα ξεκίνησε το διετές ταξίδι της επιστροφής στην Γη που ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα, με όσους παρακολουθούσαν από την αίθουσα ελέγχου της NASA να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου