Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2023

Με το... αριστερό κάνει ποδαρικό το 2024: Αυξήσεις σε διόδια και ΦΠΑ - Με ανατιμήσεις το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι Ο Άη Βασίλης έρχεται αλλά όχι για τους καταναλωτές. Το κοκτέιλ ακρίβειας που μας περιμένει τις επόμενες εβδομάδες.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

 
 


Με το… δεξί αναμένεται να μπει στο 2024 η ακρίβεια, καθώς οι καταναλωτές θα κληθούν να γυρίσουν ανάποδα τις τσέπες τους λόγω των ανατιμήσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε μία σειρά από αγαθά και υπηρεσίες.


Το νέο κύμα ακρίβειας αναμένεται να δείξει τις «διαθέσεις» του από την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς το γιορτινό τραπέζι αναμένεται «τσουχτερό» όπως προβλέπουν παράγοντες της αγοράς.
Έρχονται αυξήσεις στο κρέας

Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανατιμήσεις που ξεπερνούν το 20% και οι ενδείξεις από τις χονδρικές τιμές στην Κεντρική Αγορά Αθηνών δείχνουν νέα σημαντική άνοδο στις τιμές των προϊόντων μέχρι τις γιορτές.
 








Βέβαια στον «πόλεμο» της ακρίβειας η απάντηση της κυβέρνησης είναι το... «καλάθι των Χριστουγέννων» και πιθανότατα του Αγίου Βασίλη, με παιδικά παιχνίδια.

Όπως προέβλεψε ο γραμματέας των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς, Γιώργος Ευρυπιώτης, οι τιμές σε όλα τα είδη κρέατος θα αυξηθούν μέσα στα Χριστούγεννα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την ώρα η τιμή για το χοιρινό στη Βαρβάκειο είναι από 4,99 μέχρι 6 ευρώ το κιλό, το αρνάκι ξεκινά από 7,99 ευρώ το κιλό, ενώ το μοσχάρι χωρίς κόκαλο, το καθαρό, πωλείται στα 9,80 ευρώ το κιλό.


Παράλληλα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρουν πως σε σχέση με το 2022 οι αυξήσεις στα λίπη και στα έλαια φτάνουν το 26%, στη ζάχαρη το 8,2 %, ενώ στα γαλακτοκομικά στο 7%. Οι αυξήσεις αυτές επηρεάζουν και τα παραδοσιακά γλυκά της περιόδου, καθώς το φρέσκο βούτυρο έχει πάρει ανατίμηση 2 με 2,5 ευρώ και το μέλι 2 με 3 ευρώ το κιλό.

Ενδεικτικές τιμές χονδρικής τη Δευτέρα 27 ΝοεμβρίουΚαρότα: Από 0,50 ευρώ πέρυσι φέτος κυμαίνεται στο 0,75 ευρώ.
Κρεμμύδια φρέσκα: Από 1 ευρώ πέρυσι, φέτος κυμαίνεται στο 1,4 ευρώ φέτος.
Τα τοματάκια βελανιδιά: Από 1,5 ευρώ πέρυσι, φέτος θα τα βρούμε 2,5 ευρώ.
Ρόδια: Από 0,9 ευρώ πέρυσι, φέτος στοιχίζει 1,2 ευρώ.
Σε ποια προϊόντα αυξάνεται ο ΦΠΑ

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο προϋπολογισμός 2024 που κατάρτισε η κυβέρνηση προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά και ροφήματα (μη αλκοολούχα ποτά).

Όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, η μέση τιμή των μη αλκοολούχων ποτών θα αυξηθεί από 10% έως 15%, με έναν χυμό π.χ από τα 4 ευρώ που στοιχίζει σήμερα να ανέβει στα 4,40 ευρώ.
«Φωτιά» τα λαχανικά

Αλλά και στα λαχανικά, η κατάσταση είναι ήδη ασφυκτική.


Μέσα σε ένα χρόνο τα χόρτα έχουν πάρει μία αύξηση της τάξεως των 60 με 80 λεπτών, ενώ το ράλι του ελαιόλαδου έχει χτυπήσει «κόκκινο».1 κιλό σπανάκι: Τον Νοέμβριο του ’22 η τιμή του κυμαινόταν από 1,80 έως 2 ευρώ και τον Νοέμβριο του ’23 από 2,50 έως 2,60 ευρώ.
1 κιλό σπαρτά χόρτα: Τον Νοέμβριο του ’22 η τιμή κυμαινόταν από τα 1,80 έως 1,90 ευρώ και τον Νοέμβριο του 2023 έως 2,50 ευρώ
1 ματσάκι μαϊντανό: Τον Νοέμβριο του 22 η τιμή του κυμαινόταν από 70 λεπτά ευρώ και τον Νοέμβριο του 2023 90 λεπτά

Οι πατάτες κοστίζουν τον φετινό Νοέμβριο από 1,10 έως 1,20 ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο κόστιζαν 0,90 ευρώ.

1 κιλό μπρόκολο στοίχιζε πέρυσι από 2,50 έως 2,60 ευρώ, ενώ φέτος ανέβηκε κατά περίπου 20 με 40 λεπτά και κοστίζει 2,80 με 2,90 ευρώ.

Τέλος, 1 κιλό κουνουπίδι στοίχιζε πέρυσι από 1,30 ευρώ έως 1,40 ευρώ και φέτος ανέβηκε στα 1,50 με 1,80 ευρώ.



Ο Άη Βασίλης έρχεται με... αυξήσεις στα Διόδια

Από όλο το αυτό το εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας έρχονται να προστεθούν ως «κερασάκι στην τούρτα» και οι πρωτοχρονιάτικες αυξήσεις στα Διόδια.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «αποφασίστηκε τμηματική αύξηση 7,6% το 2024, 2% το 2025 και 2% το 2026».

Δηλαδή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «μια αναληφθείσα υποχρέωση αποφασίστηκε να γίνει όσο πιο ήπια και σταδιακά γίνεται. Γιατί άλλο το σταδιακό και άλλο το 12% απευθείας».

 

Νωρίτερα η Καθημερινή ανέφερε πως θα υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης και εταιρειών για τις αυξήσεις που θα υπάρξουν στα διόδια η οποία φαίνεται να κυμαίνεται από 7,6% έως 7,7%.

Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία Οδό, Αττική Οδό, Ιόνια Οδό, Νέα Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Μορέα) σύντομα θα ανακοινώσουν τις νέες τιμές αφού πρώτα ενημερώσουν τις δανείστριες τράπεζες για την συμφωνία που έχει επιτευχθεί.

Τα ποσά θα οριστικοποιηθούν με τις στρογγυλοποιήσεις που θα κάνουν οι εταιρείες ανά Σταθμό και Κατηγορία Οχήματος, με βάση όσα ορίζει κάθε σύμβαση και θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες στο υπουργείο.



Όπως προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των Τελών Διέλευσης γίνεται για κάθε έτος βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους. Αυτό είναι δηλαδή το ανώτατο περιθώριο της αύξησης.
Πόσο θα κοστίζει η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Αθήνα - Ιωάννινα

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι νέες αυξήσεις σημαίνουν πως ένας πολίτης για να μετακινηθεί με το αυτοκίνητό του από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη πλέον θα χρειάζεται να πληρώσει 33,75 ευρώ ενώ ήθελε 31,35 ευρώ, η διαδρομή Αθήνα – Ιωάννινα (από Ρίο-Αντίρριο) θα φτάνει στα 41,15 ευρώ, ενώ παλία κόστιζε 38,25 ευρώ.

Η διαδρομή Αθήνα – Πάτρα θα φτάσει τα 12,70ευρώ ενώ στοίχιζε 11,80 ευρώ και από Αθήνα - Καλαμάτα θα χρειαστεί να πληρώσει κάποιος 15 ευρώ, ενώ πριν το αντίτοιμο ήταν 13,95 ευρώ.

Τις αυξήσεις ανά κατηγορία οχήματος θα ανακοινώσουν αναλυτικά οι παραχωρησιούχοι μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου