Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2023

Το Ισραήλ ζητά εκκένωση της νότιας Γάζας - Προσπάθειες για νέα εκεχειρία από το Κατάρ Προσπάθειες για συμφωνία νέας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών






 

 


Σαν να μην πέρασε μια μέρα στη Λωρίδα της Γάζας. Στις 7 σήμερα το πρωί έληξε η εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς και αμέσως τον λόγο πήραν και πάλι οι βομβαρδισμοί.


Το Ισραήλ κατηγορεί την Χαμάς πως αυτή ήταν που παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας αφενός και αφετέρου δεν τήρησε τη δέσμευσή της να απελευθερώσει περισσότερες γυναίκες από αυτές που κρατούνται αιχμάλωτες.

Η Χαμάς από πλευράς της, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι απέρριψε όλες τις προτάσεις για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.
 


Ανέφερε ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη για την «επαναφορά του πολέμου και της επίθεσης».

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια δήλωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα, σύμφωνα με την οποία η Χαμάς δεν συμφωνούσε να απελευθερώσει άλλους ομήρους.
Το Ισραήλ ζητά εκκένωση της νότιας Γάζας

Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ καθώς η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες ενώ την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ζητεί - πετώντας φυλλάδια - να εκκενωθεί η νότια Γάζα.





Όπως μεταδίδει το Sky News τα φυλλάδια, που απευθύνονται στους κατοίκους των al Qarara, Khirbet al Khuza'a, Abasan και Bani Suhaila - όλα στην περιοχή Khan Younis.

Αναφέρει: «Έχετε εντολή να εκκενώσετε αμέσως και να μεταβείτε στα καταφύγια στην περιοχή Ράφα. «Η πόλη του Khan Younis είναι μια επικίνδυνη ζώνη μάχης. «Σας έχουμε προειδοποιήσει», γράφει ο IDF.

Φωτογραφία από Sky News




Επίσης, στην ανακοίνωση του IDF υπάρχει σύνδεσμος που παραπέμπει σε ιστότοπο του ισραηλινού στρατού στα αραβικά, στον οποίο υπάρχει Χάρτης Ζώνης Εκκένωσης. Επίσης επισημαίνεται ότι βίντεο στην αραβική γλώσσα έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι ο χάρτης διανέμεται από τον στρατό στη Γάζα.

«Αυτός χωρίζει το έδαφος της Λωρίδας της Γάζας σε περιοχές βάσει αναγνωρίσιμων περιοχών ώστε να επιτρέπει στους κατοίκους της Γάζας να προσανατολιστούν και να καταλάβουν τις οδηγίες, και να απομακρυνθούν από συγκεκριμένα μέρη για την ασφάλειά τους, αν απαιτείται», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.









Επιθέσεις από την παλαιστινιακή τζιχάντ

Η Παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε ότι επιτέθηκε σε πόλεις και κωμοπόλεις του Ισραήλ σήμερα το πρωί. Η ένοπλη πτέρυγά της, οι Ταξιαρχίες al Quds, είπε ότι οι επιθέσεις ήταν απάντηση σε «εγκλήματα κατά του λαού μας».

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς είπε ότι 32 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών σήμερα το πρωί, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί κατά 18 από την τελευταία τους δήλωση στις 7.30 π.μ.
Κατάρ: Οι βομβαρδισμοί περιπλέκουν τις συζητήσεις για νέα εκεχειρία

Νωρίτερα, το BBC επικαλούμενο Παλαιστίνιο αξιωματούχο που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες ανέφερε ότι οι διαμεσολαβητές συνεχίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, παρόλο που οι μάχες συνεχίζονται, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει αξιωματούχος του Κατάρ που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις.

Το Κατάρ επιβεβαίωσε την παραπάνω αναφορά ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη παρά το τέλος της παύσης.


Στόχος των συνομιλιών είναι η επιστροφή σε εκεχειρία, αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας.

Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης έχουν «περιπλέξει» από τον βομβαρδισμό της Γάζας σήμερα το πρωί από τη λήξη της εκεχειρίας, ανέφερε.

Το υπουργείο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να κινηθεί γρήγορα για να σταματήσει η βία» και η «ανθρωπιστική καταστροφή».


«Το Κατάρ εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την επανάληψη της ισραηλινής επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος της ανθρωπιστικής παύσης, χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία για την παράτασή της».

«Το Κατάρ έχει δεσμευτεί, μαζί με τους μεσολαβητικούς εταίρους του, να συνεχίσει τις προσπάθειες που οδήγησαν στην ανθρωπιστική παύση και δεν θα διστάσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιστρέψει στην ηρεμία».



Είπε ότι καταδικάζει «κάθε μορφή στόχευσης αμάχων, την πρακτική της συλλογικής τιμωρίας και τις προσπάθειες βίας εκτοπισμού πολιτών της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας».
Μπλίνκεν: Δεν πρέπει να επαναληφθούν οι μαζικές απώλειες αμάχων

Χθες, Πέμπτη, κατά την τρίτη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι κατά την εκστρατεία του Ισραήλ στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δεν θα πρέπει να επαναληφθούν οι μαζικές απώλειες αμάχων και ο εκτοπισμός που παρατηρήθηκε κατά την επίθεσή του στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου