Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2024

ΑΠΘ: Κόντρα φοιτητών με τη διοίκηση της Νομικής Σχολής για την απώλεια της εξεταστικής «Οι αγώνες έχουν τις συνέπειες τους», απαντά ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.




Eurokinissi | Motion Team | Βασίλης Βερβερίδης

 
 


Η απόφαση της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την οριστική απώλεια της εξεταστικής περιόδου έχει προκαλέσει την αγωνία των φοιτητών, που ήταν κατά των καταλήψεων αλλά και την οργή – κατά της διοίκησης της Σχολής – από την πλευρά των φοιτητών που τάχθηκαν υπέρ των καταλήψεων. Σε όλους, πάντως, ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Γκλαβίνης, απάντησε ότι «οι αγώνες έχουν συνέπειες».



Πάντως, στη Σχολή επικρατεί αναστάτωση και τώρα όλοι ζητούν να ληφθούν μέτρα και να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια ώστε, παράλληλα με τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου, να εξεταστούν στην ίδια εξεταστική περίοδο και όλα τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου. Η φοιτητική παράταξη, πάντως, της ΠΚΣ Νομικής λέει ότι η απόφαση για την απώλεια της εξεταστικής είναι εκδικητική από την πλευρά της Κοσμητείας και ότι «υπεύθυνοι γι' αυτό δεν είναι οι φοιτητές που, μέσα από τον φοιτητικό τους σύλλογο και με συλλογικές αποφάσεις, αγωνίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο-τομή για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Αντίθετα, προτρέπουμε όσους ψάχνουν να αποδώσουν ευθύνες, να στραφούν στην ίδια την κυβέρνηση που επιλέγει να φέρει αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση μέσα στην περίοδο της εξεταστικής μας. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της πολιτικής της Ε.Ε. και επιβεβαιώνει τους λόγους που, πάνω από έναν μήνα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι κινητοποιούνται. Με την ελάχιστη βάση πεδίου, άλλοι θα μπαίνουν στη Νομική γράφοντας 19.000 μόρια και άλλοι θα μπαίνουν στην Νομική του ιδιωτικού πανεπιστημίου με τα μισά μόρια, εφόσον έχουν τα λεφτά που απαιτούνται».

Οι φοιτητές της ΠΚΣ κατηγορούν την Κοσμητεία ότι «αντί να πάρει θέση για την υποτίμηση των πτυχίων μας, για τις ελλιπείς υποδομές, για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, επιλέγει να πάρει θέση απέναντι στον φοιτητικό μας σύλλογο, φέρνοντας ακόμα και τα ΜΑΤ να καταστείλουν τους αγώνες μας και τις αποφάσεις του συλλόγου. Είναι βέβαιο ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για την πραγματοποίηση της εξεταστικής, ιδιαίτερα της εμβόλιμης, και πως ακόμα μπορούν να παρθούν μέτρα για την πραγματοποίησή της».
Τα αιτήματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την εξεταστική περίοδο

«Ενόψει του επικείμενου εαρινού εξαμήνου αιτούμαστε τα εξής:Να διασφαλίσει η Κοσμητεία και όλοι οι Καθηγητές πως δεν θα υπάρξει ούτε ένα μάθημα το οποίο δεν θα διεξαχθεί. Οι ενέργειες των διοργανωτών της κατάληψης δεν μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια ούτε ενός ακόμη ακαδημαϊκού λεπτού στο υπόλοιπο του ακαδημαϊκού έτους. Ζητούμε, μέχρι τη λήξη της κατάληψης και την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, να διεξαχθούν απρόσκοπτα εξ αποστάσεως όλα τα μαθήματα του επερχόμενου εξαμήνου.
Η εξεταστική περίοδος μπορεί να χάθηκε, ωστόσο το χειμερινό εξάμηνο διεξήχθη και ολοκληρώθηκε κανονικά. Το εαρινό εξάμηνο εκκινεί στις 26/02 και – κατόπιν 13 διδακτικών εβδομάδων – ολοκληρώνεται στις 07/06. Δεδομένου ότι 10/06 θα ξεκινήσει η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, αιτούμαστε να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια ώστε, παράλληλα με τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου, να εξεταστούν στην ίδια εξεταστική περίοδο και όλα τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου των οποίων η εξέταση χάθηκε λόγω της κατάληψης.

Είναι ορθή η μέριμνα για τους επί πτυχίω φοιτητές (για όσους υπολείπονται έως τριών μαθημάτων για τη λήψη του πτυχίου τους με βάση τη συνέλευση των καθηγητών). Ωστόσο, η Σχολή μας οφείλει να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί η ευκαιρία εξέτασης κανενός μαθήματος. Δεν νοείται φοιτητής οποιουδήποτε έτους να αναμένει να εξεταστεί (για πρώτη και μοναδική φορά στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος) τον Σεπτέμβριο για μάθημα που διδάχθηκε το διάστημα Οκτωβρίου – Ιανουαρίου!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου