Δευτέρα, Απριλίου 08, 2024

Στο «τραπέζι» να ξεκινήσει νωρίτερα η αντιπυρική περίοδος, «καμπανάκι» λόγω θερμοκρασίας Σε επιφυλακή το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τον κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς, τα επόμενα 24ωρα.





 

 

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε έξι περιφέρειες βρίσκονται σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.


Συνολικά 88 αγροτοδασικές φωτιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο (από τις 18:00 του Σαββάτου μέχρι τις 18:00 της Κυριακής), σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Από αυτές οι 80 κατασβέστηκαν άμεσα στο πρώτο στάδιο εκδήλωσής τους.


Εξάλλου, σύμφωνα με Mega, εξετάζεται το ενδεχόμενο σε ορισμένες περιοχές της χώρας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την 1η Μαΐου.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η ακραία ξηρασία και ο μη βροχερός χειμώνας που φέρνουν υψηλές θερμοκρασίες και φωτιές.


«Είναι πιο εύκολο να έχουμε δασικές πυρκαγιές, οι οποίες και θα έχουν ένταση και θα μπορούν δυνητικά να καταστούν καταστροφικές. Η αυξημένη συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει», είπε ο πυρομετερωλόγος Θοδωρής Γιάνναρος στο Mega.

Ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, τόνισε: «Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχουμε καταγράψει ποτέ, ενώ ο Μάρτιος ήταν ένας ζεστός μήνας με λίγες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας. Γενικά βλέπουμε όλο και συχνότερα να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όλο και συχνότερα βλέπουμε ρεκόρ στις θερμοκρασίες με εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών με μικρά διαλλείματα κρύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου