Πέμπτη, Απριλίου 25, 2024

Επίθεση γοητείας στον Τραμπ από τις 5 ηπείρους - Χτίζουν γέφυρες οι σύμμαχοι των ΗΠΑ Πώς οι σύμμαχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.




(AP Photo/Evan Vucci, File)

 
 


H Γερμανία διεξάγει μια επίθεση γοητείας στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η Ιαπωνία ετοιμάζει τον δικό σχέδιο Τραμπ. Μεξικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούν στο στρατόπεδο Τραμπ. Και η Αυστραλία είναι απασχολημένη με τη θέσπιση νόμων για να βοηθήσει να διασφαλιστούν οι αμυντικοί δεσμοί της με τις ΗΠΑ έναντι μιας πιθανής επιστροφής Τραμπ.

Παντού, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να υπερασπιστούν ή να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία στις εκλογές του Νοεμβρίου, μια πιθανότητα που είναι ισοδύναμη με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις σε πολιτείες που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Θέλουν να αποφύγουν το χαστούκι που τους έδωσαν οι πολιτικές «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ την προηγούμενη φορά, οι οποίες περιλάμβαναν εμπορικούς πολέμους, κλονισμό των συμμαχιών ασφαλείας, καταστολή της μετανάστευσης και απόσυρση από την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.

Το Reuters μίλησε με διπλωμάτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους σε πέντε ηπείρους σχετικά με τις προετοιμασίες για τον Τραμπ 2.0. Αποκάλυψε τις μεξικανικές διαβουλεύσεις για έναν νέο, έμπειρο στον Τραμπ υπουργό Εξωτερικών, τον ρόλο ενός Αυστραλού απεσταλμένου που έσπευσε να προστατεύσει μια συμφωνία για υποβρύχια και τις συνομιλίες ενός Γερμανού αξιωματούχου με Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες πολιτειών.
Επαφές με ξένους ηγέτες




(AP Photo/Yuki Iwamura, Pool)

Ορισμένοι ξένοι ηγέτες επικοινώνησαν απευθείας με τον Τραμπ, παρά τον κίνδυνο να «εκνευρίσουν» τον εκλογικό του αντίπαλο, τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας τηλεφώνησε πρόσφατα στον Τραμπ, δήλωσε πηγή με γνώση της συνομιλίας, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και ο πρόεδρος της Πολωνίας τον συνάντησαν προσωπικά τις τελευταίες εβδομάδες.


Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον είχε επίσης συνομιλίες με τον Τραμπ αυτόν τον μήνα στο θέρετρό του στη Φλόριντα. Είπε στους δημοσιογράφους, ανοίγει νέα καρτέλα στην Ουάσινγκτον στη συνέχεια ότι η συνάντησή του ήταν ένα ιδιωτικό δείπνο όπου συζήτησαν την Ουκρανία, τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας και το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Ο Λευκός Οίκος παρέπεμψε το Reuters σε σχόλια της εκπροσώπου του Κατρίν Ζαν-Πιέρ, στην οποία είπε ότι συναντήσεις όπως αυτή του Κάμερον δεν είναι ασυνήθιστες. Η ίδια αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη συνάντηση του Τραμπ με τον Όρμπαν ή το τηλεφώνημα στη Σαουδική Αραβία, το οποίο ανέφεραν πρώτοι οι New York Times.
Το γραφείο Τύπου της σαουδαραβικής κυβέρνησης και η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με το τηλεφώνημα.

Η προεκλογική εκστρατεία ανέφερε ότι συζήτησε θέματα ασφάλειας με καθέναν από τους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα να δαπανούν τα μέλη του ΝΑΤΟ τουλάχιστον το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα. Επί του παρόντος, στοχεύουν να δαπανήσουν το 2%.


Ο Jeremi Suri, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, δήλωσε ότι οι συναντήσεις μεταξύ υποψηφίων και διπλωματών είναι φυσιολογικές, αλλά είπε ότι θεωρεί ασυνήθιστη τη συνάντηση του Τραμπ με τον Όρμπαν και το τηλεφώνημα με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.

Ο σύμβουλος του Τραμπ, Μπράιαν Χιουζ, δήλωσε σχετικά: «Οι συναντήσεις και τα τηλεφωνήματα από παγκόσμιους ηγέτες αντικατοπτρίζουν την αναγνώριση αυτού που ήδη γνωρίζουμε εδώ στην πατρίδα μας. Ο Τζο Μπάιντεν είναι αδύναμος και όταν ο Πρόεδρος Τραμπ ορκιστεί ως ο 47ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κόσμος θα είναι πιο ασφαλής και η Αμερική θα είναι πιο ευημερούσα».
Η εκπρόσωπος της εκστρατείας Karoline Leavitt δήλωσε: «Οι σύμμαχοι της Αμερικής ελπίζουν με αγωνία ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα επανεκλεγεί».
Γερμανική διπλωματία του «bypass»

Μεγάλο μέρος των επαφών του Τραμπ ήταν λιγότερο άμεσο από τις συναντήσεις με τον υποψήφιο.

Η Γερμανία χτίζει γέφυρες με τη ρεπουμπλικανική βάση του Τραμπ σε επίπεδο πολιτειών, υπενθυμίζοντας στους αξιωματούχους του κόμματος ότι επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική βιομηχανία.

Έχοντας κατά νου ότι ο Τραμπ απείλησε με τιμωρητικούς δασμούς τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία όσο ήταν πρόεδρος και τώρα θέλει να επιβάλει έναν ελάχιστο δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές αν επιστρέψει στην εξουσία, η Γερμανία χρησιμοποιεί έναν διατλαντικό συντονιστή για να προετοιμαστεί για τον Τραμπ 2.0.


Ως συντονιστής, ο Μάικλ Λινκ ηγείται αυτού που το Βερολίνο αποκαλεί «διπλωματία του bypass», διασχίζοντας την Ένωση, στοχεύοντας σε πολιτείες που ταλαντεύονται και στις οποίες η Γερμανία είναι μεγάλος επενδυτής.
«Θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό, αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, να αποτρέψουμε τους τιμωρητικούς δασμούς που σχεδιάζει σε προϊόντα από την ΕΕ», δήλωσε στο Reuters.

Είπε ότι συναντήθηκε με τους Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες της Οκλαχόμα, του Αρκάνσας, της Αλαμπάμα και της Ιντιάνα. Σε κάθε στάση εξηγεί γιατί οι καλοί εμπορικοί δεσμοί στηρίζουν την παρουσία της Γερμανίας στις ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων αμερικανικής κατασκευής είναι η BMW, ανοίγει νέα καρτέλα, και η Γερμανία λέει ότι απασχολεί 860.000 Αμερικανούς άμεσα και έμμεσα.

Ο Λινκ συναντήθηκε επίσης με αξιωματούχους των Δημοκρατικών, αλλά η άσκηση πίεσης σε εκείνους που μπορούν να επηρεάσουν τον Τραμπ είναι η προτεραιότητά του.
Το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αν ο Τραμπ ήταν ενήμερος για την προσέγγιση του Βερολίνου.
Φιλικά προς τον Τραμπ πρόσωπα

Στο Μεξικό, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί με άτομα που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ για θέματα όπως το μεταναστευτικό και η διακίνηση της φαιντανύλης, ενός συνθετικού οπιοειδούς, στις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο θέματα στα οποία το Μεξικό θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πίεση από τις ΗΠΑ υπό μια άλλη κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με δύο πηγές με έδρα το Μεξικό.



Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα διατάξει το Πεντάγωνο «να κάνει κατάλληλη χρήση των ειδικών δυνάμεων» για να επιτεθεί στην ηγεσία και τις υποδομές των καρτέλ, κάτι που είναι απίθανο να λάβει την ευλογία της μεξικανικής κυβέρνησης.
Οι Μεξικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, η οποία ξαναγράφτηκε τελευταία φορά επί προεδρίας Τραμπ το 2020 και πρόκειται να αναθεωρηθεί το 2026, πρόσθεσαν οι πηγές. Ο Τραμπ επαίνεσε την επαναδιατύπωση της εν λόγω συμφωνίας σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του.

Και σε μια ένδειξη του πόσο πολύ μετράνε οι προσωπικές σχέσεις υπό τον Τραμπ, το κυβερνών κόμμα του Μεξικού εξετάζει εναλλακτικούς υποψηφίους για να διορίσει τον επόμενο υπουργό Εξωτερικών, ανάλογα με το αν ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν φαίνεται πιθανότερο να κερδίσει, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις.

Το Μεξικό διεξάγει τις δικές του προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο. Εάν η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Κλαούντια Σέινμπαουμ κερδίσει, όπως αναμένεται προς το παρόν, θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο, έναν μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη του Τραμπ, είναι πιθανό να επιλέξει τον Μαρσέλο Εμπράρντ ως υπουργό Εξωτερικών της, είπαν οι πηγές.

Ο Εμπράρντ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ και γενικά θεωρήθηκε στην πατρίδα του ότι στάθηκε αντάξιος στις συναλλαγές του με την κυβέρνηση.
Η προεκλογική εκστρατεία της Σέινμπαουμ δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανακοινώσει την επιλογή της. Ο Εμπράρντ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Η προσέγγιση της Ιαπωνίας





(AP Photo/Craig Ruttle)

Για να ενισχύσει τη διπλωματική της δέσμευση με το στρατόπεδο Τραμπ, η Ιαπωνία ετοιμάζεται να αναπτύξει τον Sunao Takao, έναν διερμηνέα με σπουδές στο Χάρβαρντ, ο οποίος βοήθησε τον πρώην πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να δεθεί με τον Τραμπ σε παιχνίδια γκολφ.
Ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Τάρο Άσο, συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, σύμφωνα με αξιωματούχο της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο στενότερος σύμμαχος της Αμερικής στην Ασία ανησυχεί ότι ο Τραμπ μπορεί να αναβιώσει τον εμπορικό προστατευτισμό και να απαιτήσει περισσότερα χρήματα για τη συντήρηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιαπωνία, λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, που βρίσκεται τώρα στην αντιπολίτευση αλλά είναι ισχυρό φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές που αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, μπορεί να έχει έναν πιο απότομο λόφο να ανέβει για να επιτύχει μια καλή σχέση με μια κυβέρνηση Τραμπ.

Ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Ντέιβιντ Λάμι, έγραψε κάποτε στο περιοδικό Time, ανοίγει νέα καρτέλα, ότι ο Τραμπ είναι ένας «γυναικάς, νεοναζί ψυχοπαθής». Ο Λάμι εργάζεται τώρα για την οικοδόμηση δεσμών με τους Ρεπουμπλικάνους, δήλωσε αξιωματούχος των Εργατικών.

Ο Λάμι έχει συναντηθεί με Ρεπουμπλικανικά πρόσωπα που θεωρούνται υποψήφιοι για ρόλους σε ένα υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Μάικ Πομπέο, πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, δήλωσε ο αξιωματούχος των Εργατικών.

Ο Λάμι αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη, αλλά δήλωσε ότι πολλοί Βρετανοί πολιτικοί άσκησαν κριτική στον Τραμπ και ότι θα εκπροσωπούσε τα βρετανικά συμφέροντα ως υπουργός Εξωτερικών ανεξάρτητα από το ποιος θα καταλάβει τον Λευκό Οίκο.

Η Βικτόρια Κόουτς, πρώην αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας υπό τον Τραμπ, δήλωσε ότι μια νίκη των Εργατικών θα μπορούσε να σημάνει μια δύσκολη περίοδο για τις αμερικανο-βρετανικές σχέσεις, αν κερδίσει ο Τραμπ.
Εκπρόσωπος του Πομπέο αρνήθηκε να σχολιάσει.
Άγχος στην Αυστραλία μήπως… βυθιστεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής της Αυστραλίας στις ΗΠΑ, Κέβιν Ραντ, προκάλεσε πρόσφατα την οργή του Τραμπ για παλαιότερες επικρίσεις του προς τον πρώην πρόεδρο.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ είπε ότι είχε ακούσει ότι ο Ραντ, πρώην πρωθυπουργός, ήταν «λίγο κακός» και ότι: «Αν είναι καθόλου εχθρικός, δεν θα παραμείνει εκεί για πολύ».
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ υπερασπίστηκε τον Ραντ, λέγοντας ότι θα παραμείνει πρέσβης αν ο Τραμπ ξανακερδίσει την εξουσία.

Στο παρασκήνιο, ο Ραντ προσπαθεί να προστατεύσει μια βασική αμυντική συμφωνία από το να ακυρωθεί από τον Τραμπ, δήλωσε διπλωματική πηγή με έδρα την Αυστραλία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε να βοηθήσει την Αυστραλία να κάνει το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη ενός στόλου πυρηνικών υποβρυχίων, πουλώντας στην Καμπέρα τρία έως πέντε επιθετικά υποβρύχια κλάσης Virginia.
Ο Ραντ πίεσε την Καμπέρα να ενεργήσει γρήγορα για την ψήφιση νομοθεσίας που την φέρνει πιο κοντά στα αμερικανικά πρότυπα ελέγχου των εξοπλισμών και δημιουργεί ένα ειδικό σώμα πυρηνικής ασφάλειας, με την ελπίδα ότι αυτό θα καταστήσει την πώληση πιο δύσκολη για τον Τραμπ να την ξεδιαλύνει, δήλωσε η πηγή.

Η πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Καμπέρα δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Michael Shoebridge, της Strategic Analysis Australia, δήλωσε ότι το «America First» του Τραμπ θα μπορούσε ακόμη να βυθίσει τη συμφωνία.

«Όλοι οι μοχλοί είναι εκεί για να πει ο Τραμπ, «το αμερικανικό ναυτικό δεν έχει αρκετά, οπότε η Αυστραλία δεν παίρνει κανένα»», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα άμυνας.

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την άποψη του Τραμπ επί του θέματος. Ο ίδιος δεν έχει εκφράσει καμία ανησυχία για τη συμφωνία στην προεκλογική εκστρατεία.
Η διακριτική προσέγγιση της της Νότιας Κορέας

Ένας χαμηλών τόνων τρόπος για τους συμμάχους των ΗΠΑ να επηρεάσουν τον Τραμπ είναι μέσα από λομπίστες, ειδικά αν θέλουν να είναι διακριτικοί.
Πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας, που τώρα εδρεύει στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακολουθεί στενά τις ξένες κυβερνήσεις και ότι η Σεούλ προτιμά να κατανοήσει τη σκέψη του Τραμπ μέσω εταιρειών λόμπι με «μυστικό τρόπο».

Η περιοχή με τους λομπίστες στην Ουάσινγκτον σφύζει από Νοτιοκορεάτες που επιθυμούν να κατανοήσουν τις απόψεις του Τραμπ για το εμπόριο και τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου του τι θα συμβεί με τον νόμο Μείωσης του Πληθωρισμού (IRA) του Μπάιντεν, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας.

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο IRA υποστηρίζει την επανατοποθέτηση της παραγωγής και την ενεργειακή μετάβαση. Ο Τραμπ υποστηρίζει επίσης την επανασυσσώρευση, αλλά όχι την ώθηση του Μπάιντεν για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια.

Ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ χρησιμοποιούν λομπίστες που συνδέονται με τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της Ballard Partners, την οποία διευθύνει ο Μπράιαν Μπάλαρντ, λομπίστας από τη Φλόριντα, ο οποίος είναι περιζήτητος για τις στενές σχέσεις του με τον Τραμπ.

Στους πελάτες του Μπάλαρντ περιλαμβάνονται η Ιαπωνία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με την εταιρεία και τα αρχεία των ΗΠΑ. Αρνήθηκε να κατονομάσει άλλους.

«Πολλά μέλη της εταιρείας μας είναι μακροχρόνιοι σύμμαχοι του πρώην προέδρου», δήλωσε ο Τζάστιν Σέιφι, εταίρος της Ballard.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι ζήτησε συμβουλές και υποστήριξη από ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων. Αρνήθηκε να σχολιάσει τη σχέση με την Ballard Partners. Το Κονγκό δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου