Πέμπτη, Απριλίου 25, 2024

Δολοφονία Λυγγερίδη: Η καταγγελία ότι αστυνομικοί άφησαν υπόπτους να φύγουν έπεσε στο «κενό» Η καταγγελία ότι αστυνομικοί άφησαν ύποπτους για τη δολοφονία Λυγγερίδη να φύγουν. Η έντονη διαμαρτυρία αστυνομικού.



EUROKINISSI

 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Σε αδιέξοδο κατέληξε η έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν ή όχι αστυνομικοί που το μοιραίο βράδυ του τραυματισμού του Γιώργου Λυγγερίδη άφησαν υπόπτους να φύγουν από το γήπεδο για να μην προσαχθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως είχε γράψει στις 4 Ιανουαρίου 2024 το iEidiseis (ΕΔΩ), πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που είχε ανακύψει κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψη που είχε λάβει χώρα στο υπουργείο Προστασία του Πολίτη λίγο μετά τη θλιβερή επίθεση έξω από το κλειστό γυμναστήριο στου Ρέντη.


Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στον 7ο όροφο της λεωφόρου Κατεχάκη συμμετέχων αστυνομικός διαμαρτυρήθηκε σε πολύ έντονο ύφος για το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοί του (που δεν ανήκουν στα ΜΑΤ) άφησαν υπόπτους να φύγουν από το γήπεδο, χωρίς να ελεγχθούν, την ώρα που ο 31χρονος Γιώργος Λυγγερίδης έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός φέρεται να υποστήριξε, παρουσία πολλών ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και αξιωματούχων της λεωφόρου Κατεχάκη, ότι την ώρα που η Αστυνομία σφράγιζε το γήπεδο για να γίνουν οι προσαγωγές και να βρεθούν οι δράστες, κάποιοι αστυνομικοί άφησαν οπαδούς να φύγουν προτάσσοντας τη... λογική «άστον αυτόν, είναι δικός μου».


Η συγκεκριμένη καταγγελία περιήλθε σε γνώση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους που ανέλαβε την έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν σχετικές ερωτήσεις στο πλαίσιο των καταθέσεων που ελήφθησαν από αστυνομικούς που ήταν παρόντες στα επεισόδια στου Ρέντη και στο γήπεδο αλλά και από προϊσταμένους αξιωματικούς που είχαν την εποπτεία των μέτρων.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να φωτιστεί η άγνωστη αυτή πτυχή της υπόθεσης δεν υπήρξαν καταθέσεις που να «δείχνουν» αστυνομικούς ως υπεύθυνους για τη διαφυγή υπόπτων.



Καλά πληροφορημένη πηγή του iEidiseis από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι «εξ αρχής υπήρχε αυτή η πολύ δυσάρεστη πληροφορία. Στο πλαίσιο της έρευνας κλήθηκαν αστυνομικοί που θα μπορούσαν να γνωρίζουν τι συνέβη. Ωστόσο, κανείς δεν κατέθεσε ότι αστυνομικός ή αστυνομικοί άφησαν υπόπτους να φύγουν. Το ότι δεν το κατέθεσαν δεν σημαίνει ότι δεν έγινε. Το θέμα όμως είναι τι αποδεικνύεται.

Σε κάθε περίπτωση παροτρύνθηκαν οι αστυνομικοί που θα μπορούσαν να γνωρίζουν τι συνέβη, προκειμένου να πουν την αλήθεια. Εάν προέκυπτε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος θα διαβιβαζόταν σχετικό υλικό στη Δικαιοσύνη για να ελεγχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι. Αυτό όμως δεν προέκυψε παρότι ελήφθη σειρά από καταθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση αντίγραφα της δικογραφίας θα διαβιβαστούν στην αρμόδια Διεύθυνση που ερευνά τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο από το υλικό αυτό να προκύψει κάτι.


Το μοιραίο βράδυ υπήρξαν κάποιοι χούλιγκαν που κατάφεραν με διάφορους τρόπους να φύγουν από το γήπεδο και να μην είναι ανάμεσα στους περίπου 400 προσαχθέντες. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι τα άτομα αυτά, που κατάφεραν να διαφύγουν το μοιραίο βράδυ, περιλαμβάνονται μέσα στους κατηγορούμενους. Δεν γλίτωσαν δηλαδή επειδή κατάφεραν να εξαφανιστούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου