Πέμπτη, Απριλίου 25, 2024

«Κίνημα του Βιετνάμ» θυμίζει η εικόνα στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Ξύλο, αστυνομία, συλλήψεις (Βίντεο) Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ κατά του Ισραήλ ενισχύεται και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων, υπό ισχυρές πολιτικές πιέσεις, προχωρούν σε καταστολή.





 

 


Με το φοιτητικό κίνημα κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα να εξαπλώνεται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, οι διοικήσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεχόμενες ισχυρές πολιτικές πιέσεις, αποφασίζουν η μία μετά την άλλη να προχωρήσουν σε βίαιη διάλυση των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων στις πανεπιστημιουπόλεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν ήδη στα πανεπιστήμια του Τέξας και της Νότιας Καλιφόρνιας συλλαμβάνοντας δεκάδες φοιτητές με τις εικόνες να φέρνουν στη μνήμη την καταστολή των νέων του αντιπολεμικού κινήματος της δεκαετίας του ’60 για το Βιετνάμ.


Στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, η αστυνομία προχώρησε σε έφοδο, συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές και προχώρησε σε τουλάχιστον 100 συλλήψεις. Το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα.

Ανάλογες εικόνες και στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν, όπου οι αρχές προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πάνω από 30. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ένας φωτογράφος του Fox 7.


Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δήλωσε ότι οι συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών θα συνεχιστούν «μέχρι να διαλυθεί το πλήθος». «Αυτοί οι διαδηλωτές ανήκουν στη φυλακή», είπε και υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «αντισημίτες», πρόσθεσε πως «θα πρέπει να αποβληθούν από όλα τα Πανεπιστήμια».





#BREAKING 🇺🇸| Mass chaos breaks out at college campuses across the #UnitedStates as pro-Palestine protests intensify. #Columbia, #Harvard, #USC, University of #Texas at #Austin and others are getting swarmed by protesters.Texas state troopers have been deployed. pic.twitter.com/Xa00ib3WGK— South Today (@SouthToday5) April 25, 2024








The American people, misled by the illusion of freedom, awaken to their nation's Middle East policies amid Al-Aqsa and Gaza genocide, including Zionist support.Its started by #ColumbiaUniversity and will become everywhere#Harvard #harvardUniversity #texas #America #gaza pic.twitter.com/71p1zUMoTD— Kawthar Hijazi 🇱🇧 (@13_hijazi) April 25, 2024







#Colombia #Yale #NewYork #Berkley #Washington #Reese #Pennsylvania #Brown #Huston #Minnesota #Missouri #Harvard #NorthCarolina #Michigan #Tufts #SouthCarolina #Massachusetts #Maryland #Texas #Stanford - USA !! pic.twitter.com/iFfawuyEcn— #Birow (@Qxj9EpiXyt9sd0O) April 25, 2024



Εν τω μεταξύ, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια η προθεσμία που είχε δοθεί για διάλυση της κατάληψης έως το μεσημέρι της Τετάρτης επεκτάθηκε για άλλες 48 ώρες και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ διοίκησης και φοιτητών συνεχίζονται.


Ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον κάλεσε την πρόεδρο του Πανεπιστημίου να παραιτηθεί εάν δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη στην Πανεπιστημιούπολη. Φοιτητές του Κολούμπια αποδοκίμασαν τον Μάικ Τζονσον την ώρα που ο πρόεδρος της Βουλής καλούσε για τερματισμό των «απεχθών», όπως είπε, διαδηλώσεων. «Mike, you suck!», του φώναζαν. Οι φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές στο Κολούμπια, που βρέθηκε στο επίκεντρο των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων, οι οποίες αναζωπυρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.





Φοιτητές του Κολούμπια αποδοκιμάζουν τον Μάικ Τζονσον #ColumbiaUniversity pic.twitter.com/xSiQkR8mIU— iEidiseis.gr (@iEidiseisGR) April 25, 2024



Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες και στο Κολούμπια η αστυνομία είχε προχωρήσει σε περίπου 100 συλλήψεις, ωστόσο οι φιλοπαλαιστιναικοί διαδηλωτές διεμήνυσαν ότι δεν θα διαλυθούν έως ότου το Πανεπιστήμιο διακόψει τους δεσμούς με ισραηλινά πανεπιστήμια και δεσμευτεί να εκχωρήσει κεφάλαια από οντότητες που συνδέονται με το Ισραήλ.

Στο Χάρβαρντ, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η κατάληψη, η διοίκηση έκλεισε τις πύλες του πανεπιστημίου, ώστε να διακόψει την πρόσβαση. Ωστόσο αρκετός κόσμος παραμένει με σκηνές στην πανεπιστημίουπολη. Κλειστή έως και το Σαββατοκύριακο θα παραμείνει και η πανεπιστημιούπολη του Πολυτεχνείου Humboldt της Καλιφόρνια. Σε ανάλογες αποφάσεις έχουν προχωρήσει και άλλα πανεπιστήμια, όπου πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις με τις πανεπιστημιακές αρχές να αποφασίζουν τη διακοπή των δια ζώσης μαθημάτων.






Anti-genocide protesters take over public square at Harvard University. The university revolution must continue.Demonstrations and sit-ins must not stop until this suffering that we see in Gaza every day ends.#Harvard #ColumbiaUniversitypic.twitter.com/BqUX2BKq16— ENG. H.K.Z 🇺🇲 (@The___Leader_) April 24, 2024







History is being made!#Harvard students have joined the #Gaza encampment movement. pic.twitter.com/YF9Y72SgGg— Gaza Under Attack_🇵🇸 (@Palestine001_) April 25, 2024



Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο Δημοσίων Υποθέσεων στις ΗΠΑ (MPAC) ανέφερε πως «η ακραία καταστολή των φοιτητών έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τις διοικήσεις των πανεπιστημίων σε εθνικό επίπεδο». Κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για τον χειρισμό των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, τονίζοντας πως θα πρέπει να ακολουθηθούν «προσεγγίσεις που δίνουν έμφαση στην αποκλιμάκωση και αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες των φοιτητών με εποικοδομητικά μέσα παρά με βία και εκφοβισμό».



Σημειώνεται πως σε προηγούμενη δήλωση, την Τρίτη, το MPAC κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι έχει δύο μέτρα και σταθμά απέναντι σε Εβραίους και φιλοϊσραηλινούς διαδηλωτές και σε μουσουλμάνους και φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την πλευρά του, κατήγγειλε την Τετάρτη τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ ως «τρομακτικές» και «αντισημιτικές», ζητώντας από τις αμερικανικές αρχές να τις τερματίσουν άμεσα. «Πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει να καταδικαστούν απερίφραστα», είπε ο Νετανιάχου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «η στάση πολλών προέδρων πανεπιστημίων είναι επαίσχυντη». «Πρέπει να γίνουν περισσότερα» ως απάντηση στις διαδηλώσεις, ανέφερε και πρόσθεσε πως η άνοδος του αντισημιτισμού στις ΗΠΑ «έχει τρομερές συνέπειες».
«Σχοινοβατεί» ο Μπάιντεν

Με το αντιπολεμικό φοιτητικό κίνημα να ενισχύεται ημέρα με την ημέρα, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε δήλωση. «Καταδικάζω τις αντισημιτικές διαμαρτυρίες και γι' αυτό έχω δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για να το αντιμετωπίσω. Καταδικάζω επίσης όσους δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους και πώς είναι», είπε, θέλοντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή του με αφορμή το εβραϊκό Πάσχα, στην οποία κατήγγειλε την «άνοδο του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις», χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στους Παλαιστίνιους ή στην κατάσταση στη Γάζα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικρίθηκε από υποστηρικτές των Δημοκρατικών για μονόπλευρη προσέγγιση και με τη νέα δήλωσή του επιχείρησε να ικανοποιήσει και αυτήν την πλευρά.

Ο Τζο Μπάιντεν «σχοινοβατεί» επικοινωνιακά, καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η «ακλόνητη» υποστήριξη της κυβέρνησής του στο Ισραήλ - οπως ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει παρά τις διαφωνίες του με τον Νετανιάχου - αποδοκιμάζεται από μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων του κόμματός του. Οι νεαρότεροι ηλικιακά ψηφοφόροι υπήρξαν παραδοσιακά ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους Δημοκρατικούς και η ψήφος τους ήταν καθοριστική για τη νίκη του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ στην προηγούμενη εκλογική ανάμετρηση. Σήμερα το πλεονέκτημα έχει περιοριστεί αισθητά και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί κομβικό για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου