Τετάρτη, Απριλίου 24, 2024

Ρωσία: «Καλπάζουν» τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο - Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο Στον «κάλαθο» οι κυρώσεις της Δύσης, που βλέπουν τη Ρωσία να εκτοξεύει τα ενεργειακά έσοδά της.




AP Photo/Alexander Zemlianichenko




Κατακόρυφα ανέβηκαν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, παρά τις κυρώσεις της Δύσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία επικαλείται το Reuters, τον Απρίλιο θα διπλασιαστούν, στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Απρίλιο του 2023 το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα το άλμα των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τη Ρωσία τον Απρίλιο είναι πολύ μεγαλύτερο σε ποσοστιαία βάση από την αναμενόμενη αύξηση 30% για ολόκληρο το 2024. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, ο βασικός λόγος αυτής της εκτόξευσης είναι η αύξηση στις τιμές.


Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, τα στοιχεία καταδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα δυτικά έθνη να περιορίσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου, προκαλώντας μια «οικονομική ασφυξία», που θα προκαλούσε προβλήματα στις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Τι κι αν η Δύση έβαλε κυρώσεις στη Ρωσία

Υπενθυμίζεται πως η Δύση έχει επιβάλει πολλαπλές κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της χώρας.

Τα τελικά επίσημα στοιχεία για τον Απρίλιο αναμένεται να δημοσιευτούν από το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας στις αρχές Μαΐου. Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί του Reuters βασίζονται σε στοιχεία από πηγές της βιομηχανίας και επίσημες στατιστικές για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη διύλιση και τις προμήθειες στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.


Εν τω μεταξύ, τα ενεργειακά έσοδα περιόρισαν αισθητά και το αναμενόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα για τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, στα 607 δισεκατομμύρια ρούβλια ή 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Για το 2024 συνολικά, η κυβέρνηση έχει προϋπολογισμό για ομοσπονδιακά έσοδα 11,5 τρισεκατομμυρίων ρούβλια από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξημένα κατά 30% από το 2023 και αντιστρέφοντας την πτώση 24% του προηγούμενου έτους, η οποία καταγράφηκε λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και των εξαγωγών φυσικού αερίου που πλήττονται από κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου