Πέμπτη, Απριλίου 18, 2024

Τι αποφάσισε να κάνει ο σεΐχης των ΗΑΕ μετά την ιστορική πλημμύρα στο Ντουμπάι «Τεχνητές» οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις στο Ντουμπάι; Τι λένε οι ειδικοί.




AP Photo/Jon Gambrell

 


Την επανεξέταση όλων των υποδομών της χώρας διέταξε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Mohamed bin Zayed, μετά τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις και πλημμύρες που ακολούθησαν στο Ντουμπάι και αλλού.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το Al Arabiya News, ο Mohamed bin Zayed έδωσε εντολή να παρασχεθεί στήριξη στις οικογένειες που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και διέταξε τη μεταφορά των πληγέντων οικογενειών σε ασφαλείς τοποθεσίες.






Αμέτρητα προβλήματα στα ΗΑΕ λόγω της νεροποντής

Με το Ντουμπάι και τη Σάρτζα να έχουν πληγεί περισσότερο από τη νεροποντή της Τρίτης (16/4), τα ΗΑΕ εξακολουθούν να υποφέρουν από τις συνέπειες της βροχής - πλημμυρισμένους δρόμους και σπίτια και οχήματα διασκορπισμένα στους αυτοκινητόδρομους. Πολλοί δρόμοι εξακολουθούν να είναι κλειστοί.




Αυτοκινητιστές παγιδεύτηκαν σε οχήματα που βυθίστηκαν κάτω από το νερό ή εγκλωβίστηκαν στην άκρη του δρόμου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού γύρω τους.




Στο Ras al-Khaimah, ένας 70χρονος υπήκοος των ΗΑΕ έχασε τη ζωή του αφού το όχημά του παρασύρθηκε από τις χειμαρρώδη νερά. Ορισμένες ανεπιβεβαίωτες εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τμήματα δρόμων να έχουν καταρρεύσει.












Σε ορισμένες κατοικίες και διαμερίσματα με χαμηλό δάπεδο, η στάθμη του νερού αυξήθηκε σημαντικά ώστε να προκληθούν ζημιές στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, να βυθιστούν αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε γκαράζ και υπόγεια και να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.



Τα διεθνή αεροδρόμια του Ντουμπάι και της Σάρτζα επέτρεψαν ξανά κάποιες πτήσεις νωρίς την Πέμπτη (18/4), μετά από πάνω από 24 ώρες διακοπής.







Εικόνες από το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου στο Ντουμπάι έδειχναν πλημμυρισμένους διαδρόμους και αποβάθρες. Μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο που εδρεύει στην πόλη, η Emirates, καθήλωσε προσωρινά τον στόλο της και έκλεισε τα check-in λόγω των καιρικών συνθηκών. Το παράδειγμά της ακολούθησε και η αεροπορική εταιρεία FlyDubai. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή εκτράπηκαν.






Τα αεροδρόμια ήταν γεμάτα με ταξιδιώτες που δεν είχαν τρόπο να βγουν στην πόλη ή να επιβιβαστούν σε πτήσεις που είχαν καθυστερήσει ή ακυρωθεί.








Στο Ντουμπάι και τη Σάρτζα, οι δημόσιες συγκοινωνίες σταμάτησαν να λειτουργούν αφού πλημμύρισαν σταθμοί του μετρό και οδοφράγματα διέκοψαν την κυκλοφορία των λεωφορείων. Ορισμένα από αυτά τα δρομολόγια έχουν αποκατασταθεί. Οι υπηρεσίες ταξί εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες σε ορισμένες περιοχές.


Η υψηλότερη βροχόπτωση στην ιστορία των ΗΑΕ

Η βροχόπτωση της Τρίτης σηματοδοτεί την υψηλότερη βροχόπτωση που έχει σημειωθεί ποτέ σε ένα 24ωρο από τότε που άρχισε η καταγραφή των κλιματικών δεδομένων το 1949.








Η εξ αποστάσεως μάθηση και εργασία έχουν εφαρμοστεί στα περισσότερα σχολεία και στους περισσότερους χώρους εργασίας, καθώς οι τοπικές αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις πλημμυρισμένες κοινότητες και τα οδικά δίκτυα.

Η αστυνομία έχει περισυλλέξει κάποιες αδέσποτες γάτες, αλλά πολλές έχουν πνιγεί.






Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ορισμένα εμπορικά κέντρα στο Ντουμπάι με διαρροές και ζημιές από πτώση οροφών μέχρι πλημμυρισμένους διαδρόμους.











Οι περισσότεροι χαμηλοί χώροι στάθμευσης, πάρκα, οδοί και κοινότητες έχουν μετατραπεί σε απέραντους υδάτινους όγκους, χωρίς οι κάτοικοι να μπορούν να βγουν ούτε για τα απαραίτητα.
«Τεχνητές» οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις;

Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρνήθηκε ότι έστειλε πιλότους για «σπορά σύννεφων» μετά από πολυάριθμους ισχυρισμούς που κατηγόρησαν την τεχνική τροποποίησης του καιρού για τις πλημμύρες.

Το κράτος του Κόλπου κάνει σπορά νεφών για περισσότερα από 20 χρόνια για να μεγιστοποιήσει τις βροχοπτώσεις από τις διερχόμενες καταιγίδες. Μάλιστα, η χώρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περίπου 300 αποστολές σποράς σύννεφων το 2024.

Τα ΗΑΕ, μια άνυδρη χώρα της ερήμου, βασίζονται σε αυτές τις προσπάθειες για τη μείωση της έλλειψης νερού.

Οι ειδικοί δήλωσαν στο Reuters ότι οι αιχμές της θερμοκρασίας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή είναι πιο πιθανό να προκάλεσαν τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις.

«Είναι πιθανό ότι η καταιγίδα ήταν κατά κάποιο τρόπο υπερφορτωμένη από την κλιματική αλλαγή, επειδή υπάρχει απλώς περισσότερη υγρασία διαθέσιμη στον αέρα για κάθε σύστημα καταιγίδας που στη συνέχεια δίνει βροχή», δήλωσε η Colleen Colja, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές αναμένουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε αυξημένες θερμοκρασίες, αυξημένη υγρασία και μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμυρών σε τμήματα της περιοχής του Κόλπου.

Ο αρνητικός αντίκτυπος αυτού μπορεί να γίνει πολλαπλάσιος σε μια χώρα όπως τα ΗΑΕ, όπου οι λύσεις αποστράγγισης είναι προσανατολισμένες για θερμές συνθήκες με χαμηλή βροχόπτωση.

Στο γειτονικό Ομάν, οι αιφνίδιες πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε 19 άτομα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 10 παιδιά. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν.
Πώς εξηγούνται οι ιστορικές πλημμύρες - Έλληνας πυρομετεωρολόγος εξηγεί

Μιλώντας για τις απίστευτες εικόνες που καταγράφηκαν στα ΗΑΕ, ο Θεόδωρος Γιάνναρος, εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών και πυρομετεωρολόγος έκανε λόγο για καλή προγνωσιμότητα της καταιγίδας από τους επιστήμονες που δεν αιφνιδιάστηκαν από το μέγεθος της. Διέψευσε παράλληλα τις φήμες ότι η ένταση του φαινομένου στα Εμιράτα προκλήθηκε από το «χτύπημα» των σύννεφων με αλάτι ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ξηρασίας.

«Ήταν γνωστό ότι η περιοχή αρκετές ημέρες πριν θα δεχόταν αυτά τα υψηλά ύψη βροχής. Ήταν ένα ακραίο συμβάν. Ήταν μια ακραία βροχόπτωση. Το ύψος βροχής στο Ντουμπάι, είναι περίπου το ύψος βροχής που κατά μέσο όρο δέχεται (σ.σ. η πόλη) μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο» δήλωσε στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια, ο ίδιος εξήγησε ότι οι «εικόνες αποκάλυψης» που εμφανίστηκαν στο Ντουμπάϊ προέρχονται από ένα μετεωρολογικό σύστημα το οποίο κινούνταν στην περιοχή της Αραβικής χερσονήσου. «Κινήθηκε πάνω από τον κόλπο του Ομάν και άντλησε πολύ μεγάλα ποσά υγρασίας με αποτέλεσμα να έχουμε όλη αυτή την ακραία βροχόπτωση. Δεν ήταν κάτι το οποίο προγνωστικά μας έπιασε προ εκπλήξεως. Ήταν κάτι το οποίο φαινόταν στις προγνώσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή», τόνισε ο κ. Γιάνναρος.

Όσον αφορά «στο πρόγραμμα σποράς των νεφών» που έχουν οι συγκεκριμένες χώρες -με στόχο να μπορούν να αυξάνουν λίγο τη βροχή- ο κ. Γιάνναρος είπε χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αυτή η δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να συνεισέφερε στο μεγάλο ύψος βροχής που σημειώθηκε».

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο ερευνητή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ακραία αυτή πλημμύρα εντάσσεται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. «Δεν μπορούμε μεμονωμένα, ως συμβάν, ούτε αυτό το οποιοδήποτε άλλο να πούμε ότι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι συμβάντα σαν αυτά, με τέτοιο ακραίο χαρακτήρα, η κλιματική αλλαγή αυξάνει πάρα πολύ την πιθανότητα να εμφανιστούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει απλά θερμότερο και ψυχρότερο κλίμα. […] Πρώτιστο μέλημα τη συγκεκριμένη περίοδο θα έπρεπε να είναι η προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες. Θα έπρεπε να είναι δηλαδή το να χτίσουμε εκείνες τις αντοχές οι οποίες θα επιτρέψουν στις κοινωνίες μας να προσαρμοστούμε σε συνθήκες που εμείς οι ίδιοι έχουμε διαμορφώσει για τον πλανήτη μας» σημείωσε ο κ. Γιάνναρος κάνοντας λόγο για υιοθέτηση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και βελτίωση υποδομών που θα μπορούν να αντέξουν τέτοιας βιαιότητας φαινόμενα.

«Θα πρέπει ουσιαστικά σε διακυβερνητικό επίπεδο σε παγκόσμια κλίμακα, να συζητήσουμε σοβαρά για το πώς μπορούμε να μετριάσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση. Να περιορίσουμε δηλαδή με απλά λόγια τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα» συμπλήρωσε ο κ. Γιάνναρος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου