Τετάρτη, Απριλίου 24, 2024

Μάριο Ντράγκι, ο «εκλεκτός» του Μακρόν για την Προεδρία της ΕΕ - Τι αποκαλύπτει το Bloomberg Παρασκηνιακές επαφές Μακρόν με Μελόνι. Γιατί δεν θέλει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.





AP Photo/Susan Walsh

 


Εναλλακτικό υποψήφιο για το τιμόνι της ΕΕ αναζητά ο Εμανουέλ Μακρόν, που στο παρελθόν διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο να γίνει επικεφαλής της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος βρίσκεται τώρα σε συνομιλίες με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία εναλλακτική υποψηφιότητα, όπως του Μάριο Ντράγκι, για την κάλυψη της κορυφαίας θέσης της ΕΕ.


Και ενώ λιγότερο από δύο μήνες απομένουν για τις ευρωεκλογές, ο Μακρόν μίλησε με Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Τζόρτζια Μελόνι, σχετικά με την πιθανότητα να τοποθετηθεί ένας τεχνοκράτης στη θέση του επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα ο Μάριο Ντράγκι. Το παραπάνω είπαν πηγές στο Bloomberg.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε πρόεδρος το 2019 μετά από συμφωνία μεταξύ του Μακρόν και της τότε καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.




(AP Photo/Rene Rossignaud)


Τότε είχε υποσχεθεί να μετατρέψει τον θεσμό σε «γεωπολιτική Επιτροπή». Όμως, το γεγονός ότι πολιτικοποίησε υπερβολικά τον ρόλο της να έχει καταστρέψει τις πιθανότητες επανεκλογής της, ανέφερε αξιωματούχος στο Bloomberg.

Η φον ντερ Λάιεν έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε κάποιες κυβερνήσεις για τον τρόπο με τον οποίο διοικεί την Επιτροπή τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ιδιαίτερα επικρίνεται για τη στάση της όσον αφορά αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, την πράσινη μετάβαση του μπλοκ και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.


Ο Μακρόν έχει επικρίνει ανοιχτά τις πολιτικές της.

«Η προεδρία της Επιτροπής είναι εκεί για να υπερασπίζεται το γενικό συμφέρον, επομένως δεν πρέπει να πολιτικοποιείται υπερβολικά» είχε δηλώσει ο Μακρόν στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα. «Κάτι που, πρέπει να ειπωθεί, δεν συνέβη καθόλου με αυτήν την απερχόμενη Επιτροπή».

Εκπρόσωπος από το γραφείο του Μακρόν δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.

Πάντως, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων του γραφείου της φον ντερ Λάιεν, δεν είναι βέβαιοι αν ο Μακρόν αναζητά ειλικρινά αντικαταστάτη για την κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες ή αν ασκεί πίεση σαν κάποιο τέχνασμα ώστε να της αποσπάσει παραχωρήσεις στο μέλλον.
Μόνο 1 στους 5 ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η Φον ντερ Λάιεν θα έχει δεύτερη θητεία

Την ώρα που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παίζει τα «ρέστα» της για να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, οι ευρωβουλευτές δεν φαίνονται και τόσο «ζεστοί» απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ βλέπουν την ακροδεξιά ως τη μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα του Politico.


Ειδικότερα, τα μέλη του απερχόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ανέφεραν τη στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά και την άνοδο του λαϊκισμού ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γηραιά ήπειρος.

Η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέλαβαν επίσης υψηλή θέση, επισκιάζοντας παραδοσιακά καυτά ζητήματα όπως η μετανάστευση και η κατάσταση της οικονομίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, δεν έχουν όλοι τους ίδιους φόβους.



Ενώ οι σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές έδωσαν έμφαση στον δεξιό λαϊκισμό, την κλιματική κρίση και την κοινωνική ανισότητα στις απαντήσεις τους, οι ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ασφάλεια της Ε.Ε ως κύρια ανησυχία τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απουσιάζει αξιοσημείωτα από τις απαντήσεις των δεξιών ευρωβουλευτών του ID και του ECR.

Αντίθετα, επικεντρώθηκαν στους κινδύνους της μετανάστευσης και τη διάβρωση της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και στις παγίδες μιας βιαστικής εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας.

Όσον αφορά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περίπου 1 στους 5 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα ήθελαν να παραμείνει και για δεύτερη θητεία. Ακόμη και η δική της ομάδα, το ΕΛΚ είναι διχασμένη.



Παράλληλα, ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων εναπόθεσε τις ελπίδες του στη διαδικασία Spitzenkandidat, σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής υποψήφιος που προτείνει το νικηφόρο κόμμα γίνεται πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το εν λόγω σύστημα, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά το 2014, απέτυχε παταγωδώς το 2019, όταν ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Spitzenkandidat του ΕΛΚ, κατέληξε με συνοπτικές διαδικασίες για το αξίωμα την Κομισιόν υπέρ της φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, η οποία δεν είχε καν κατέβει στις εκλογές.

Αλλά ορισμένοι ευρωβουλευτές φαίνεται να πιστεύουν (ή να ελπίζουν) ότι αυτό το σύστημα μπορεί να αναβιώσει και ότι οι πολίτες θα μπορέσουν επιτέλους να έχουν λόγο για τη σύνθεση του επόμενου εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου