Πέμπτη, Απριλίου 25, 2024

Tεμπη: Πέπλο σιωπής για τα χημικά – «Πλάτες» της ΑΑΔΕ στην εταιρεία που πήρε φορτίο τόνων διαλύτη

  

Τέμπη: Πέπλο σιωπής για τα χημικά – «Πλάτες» της ΑΑΔΕ στην εταιρεία που πήρε φορτίο τόνων διαλύτη

«Πλάτες της ΑΑΔΕ στην εταιρεία που πήρε φορτίο 22 τόνων διαλύτη λίγες μέρες πριν από την τραγωδία στα Τέμπη 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αρνείται να κατονομάσει την εταιρεία που αγόρασε τους 22 τόνους του κατασχεμένου χημικού διαλύτη από το Τελωνείο Προμαχώνα Σερρών λίγες μέρες πριν από το φονικό δυστύχημα των Τεμπών. Συγκεκριμένα, σε απάντησή της στο Documento η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι πρόκειται για «επιχείρηση που νομιμοποιείται να παραλαμβάνει και να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους προϊόντα» δίχως να την κατονομάζει, ενώ παράλληλα επικαλείται τη σχετική νομοθεσία για τη μη δημοσιοποίηση της απόφασης κατακύρωσης του φορτίου στην εταιρεία.  

Δείτε επίσης: Τέμπη: Τα ψέματα της συγκάλυψης, τα μακάβρια ευρήματα και το μοιραίο οικόπεδο

Ολα αυτά την ώρα που με βάση επίσημα έγγραφα της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τύπος χημικού διαλύτη που αγόρασε η επιχείρηση-φάντασμα χρησιμοποιείται για τη νοθεία καυσίμων. Είναι εντυπωσιακό ότι η ΑΑΔΕ κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα της εταιρείας που απέκτησε το κατασχεμένο φορτίο και ενώ ήδη έχουν κατατεθεί σχετικά αιτήματα στον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη αλλά και μια ερώτηση στη Βουλή. Ποιος ήταν λοιπόν ο αγοραστής;

Η μη απάντηση

Το Documento επικοινώνησε με την ΑΑΔΕ το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για τη δημοπρασία που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου 2023 από το Τελωνείο Προμαχώνα Σερρών. Ειδικότερα το Documento έθεσε τρία ερωτήματα: Ποιος ήταν ο υπερθεματιστής της δημοπρασίας και έναντι ποιου ποσού, πότε παρέλαβε την ποσότητα των χημικών διαλυτών και γιατί ενώ η προκήρυξη της δημοπρασίας είναι αναρτημένη στη Διαύγεια δεν υπάρχει πουθενά η απόφαση κατακύρωσης; Λίγες ώρες μετά ήρθε η απάντηση από την ΑΑΔΕ. Σε αυτήν η ανεξάρτητη αρχή περιέγραφε τι συνέβη με τη δημοπρασία, ωστόσο δεν ανέφερε πουθενά το όνομα της αγοράστριας εταιρείας.

Οπως αναφέρεται, το φορτίο του χημικού διαλύτη των 25.747 λίτρων κατασχέθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2023 από το Τελωνείο Σερρών ως «αντικείμενο λαθρεμπορίας», ενώ ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σερρών. 

Λίγες μέρες μετά το τελωνείο «προχώρησε σε έκτακτη διακήρυξη εκποίησης του κατασχεμένου φορτίου» και διενεργήθηκαν τρεις διαδοχικές δημοπρασίες. Η πρώτη στις 9 Φεβρουαρίου, η δεύτερη στις 10 Φεβρουαρίου και η τρίτη στις 15 Φεβρουαρίου 2023. Στην τελευταία δημοπρασία αναδείχτηκε υπερθεματιστής για το κατασχεμένο φορτίο μια «επιχείρηση που νομιμοποιείται να παραλαμβάνει και να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους προϊόντα», όπως αναφέρεται, αντί 15.460 ευρώ.

Δείτε επίσης: Έγκλημα Τέμπη: Θρίλερ χωρίς τέλος με τα οστά στο οικόπεδο – «Επιβεβαιώνεται ο χειρότερος φόβος μας»

Προκειμένου να δικαιολογήσει το πέπλο σιωπής γύρω από το όνομα του υπερθεματιστή η ΑΑΔΕ επικαλείται τη σχετική νομοθεσία. «Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο διενέργειας των ανωτέρω δημοπρασιών (Απόφαση Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αρ. ΔΤΔ/Β1142884/ΕΞ2016/ΦΕΚ 3420Β/25.10.2016) και τον νόμο 4727/2020 (ΦΕΚ 184Α/23.9.2020) για την ψηφιακή διακυβέρνηση, το πρακτικό ανακήρυξης υπερθεματιστή δεν είναι δημοσιεύσιμη πράξη» αναφέρεται στην απάντηση.

Μείγμα νοθείας

Από την απάντηση της ΑΑΔΕ στο Documento προκύπτει όμως και κάτι ακόμη. Οπως υπογραμμίζεται, το κατασχεμένο φορτίο αφορούσε «χημικό προϊόν της δασμολογικής κλάσης 38140090». Δηλαδή «διαλυτικά και αραιωτικά οργανικά μείγματα που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού. Παρασκευάσματα για την αφαίρεση των χρωμάτων επίχρισης ή των βερνικιών…». Ωστόσο, όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο της ΑΑΔΕ που δημοσιεύει το Documento, το συγκεκριμένο χημικό προϊόν χρησιμοποιείται «στη νόθευση καυσίμων». Πρόκειται για έγγραφο της ΑΑΔΕ που διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου το 2017. 

Σε αυτό γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο Τελωνείο Σερρών και σε χημικούς διαλύτες που έχουν κατασχεθεί κατά καιρούς οι οποίοι είναι της ίδιας «δασμολογικής κλάσης» με το φορτίο που κατασχέθηκε λίγο πριν από το δυστύχημα των Τεμπών. Κατά την ΑΑΔΕ, ο συγκεκριμένος διαλύτης χρησιμοποιείται στη νόθευση καυσίμων.

«…Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον προϊστάμενο του Τελωνείου Σερρών, μας έγινε γνωστό ότι το ανωτέρω τελωνείο με το υπ’ αριθμόν πρωτ. ΕΜΠ 46/17.03.2017 έγγραφο του προς το Τμήμα Γ Δίωξης Οργανωμένου λαθρεμπορίου […] ενημέρωσε για διάφορες σχετικές υποθέσεις που αφορούσαν ενδοκοινοτική διακίνηση διαλυτικού της δασμολογικής κλάσης 38140090 (χρησιμοποιείται στη νόθευση καυσίμων)» υπογραμμίζεται στο έγγραφο της ΑΑΔΕ.

Τον ψάχνουν όλοι

Ολα αυτά καθιστούν ακόμη πιο αξιοπερίεργη την άρνηση της ΑΑΔΕ να κατονομάσει την εταιρεία-υπερθεματιστή, την ώρα που όλοι ψάχνουν να βρουν ποιος ήταν ο αγοραστής του κατασχεμένου φορτίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχετικό αίτημα κατέθεσε προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή ο δικηγόρος Στέλιος Σούρλας, ο οποίος εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων και τραυματιών της τραγωδίας των Τεμπών. Ειδικότερα, ο κ. Σούρλας ζήτησε από τον ανακριτή να «διατάξει» το Τελωνείο Προμαχώνα Σερρών να απαντήσει εγγράφως «ποιοι ανακηρύχτηκαν κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 υπερθεματιστές σε δημοπρασία κατασχεθέντων από Βουλγαρία φορτίων χημικών διαλυτών από το Τελωνείο Προμαχώνα Σερρών». Οπως επίσης να ερευνήσει με ποιο μέσο μεταφέρθηκαν τα υλικά αυτά από τους υπερθεματιστές. Εάν δηλαδή η μεταφορά τους έγινε οδικώς ή με τη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με την επιβατική το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Εκτός από αυτά ο κ. Σούρλας ζήτησε από τον ανακριτή να διερευνήσει «πού μεταφέρθηκαν τα φορτία αυτά, πού αποθηκεύτηκαν, ποια είναι τα παραστατικά δελτία αποστολής τιμολογίων, για ποιο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν και εάν κατά τη μεταφορά τους τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας των συγκοινωνιών».

Υπενθυμίζεται ότι εξηγήσεις για τις «αδιάθετες» και «χωρίς ευθύνη κατοχής μεγάλες ποσότητες χημικού διαλύτη που βρέθηκαν στον Προμαχώνα λίγες μέρες πριν από το έγκλημα των Τεμπών» ζήτησε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου