Τρίτη, Μαΐου 14, 2024

Άνγκελα Μέρκελ - «Αναμνήσεις 1954-2021»: Τον Νοέμβριο κυκλοφορεί βιβλίο με τα απομνημονεύματά της Η Άνγκελα Μέρκελ θα κυκλοφορήσει τα πολυαναμενόμενα απομνημονεύματά της τον Νοέμβριο με τίτλο «Freedom: Αναμνήσεις 1954-2021».



AP Photo/Lewis Joly

 


 


Τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ σκιαγραφούν τη διαδρομή της από τη ζωή πίσω από το Τείχος του Βερολίνου μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας «πιο στενά από ποτέ».

Η Μέρκελ θα γίνει 70 ετών τον Ιούλιο. Όπως σημειώνει η ίδια, η ζωή της μπορεί να χωριστεί καθαρά σε εμπειρίες σε «δύο γερμανικά κράτη - 35 χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, 35 χρόνια στην επανενωμένη Γερμανία», σύμφωνα με τον αγγλικό εκδότη του βιβλίου, Pan Macmillan.


Ο τόμος των 700 σελίδων γράφτηκε μαζί με την επί χρόνια πολιτική σύμβουλο της Μέρκελ, Μπεάτε Μπάουμαν και καλύπτει την παιδική ηλικία της Μέρκελ στην Ανατολική Γερμανία, την πολιτική της άνοδο μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος και τα 16 χρόνια ως καγκελάριος.

Η Μέρκελ ανέφερε ότι το βιβλίο θα θέσει και θα απαντήσει στο ερώτημα: «Τι σημαίνει ελευθερία για μένα;», το οποίο, όπως είπε, «με έχει απασχολήσει σε όλη μου τη ζωή». 






Το βιβλίο υπόσχεται να προσφέρει «αναμνήσεις και γνώσεις από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις της με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου», συχνά ως η μόνη γυναίκα στο δωμάτιο, ενώ εξιστορεί «σημαντικές εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς καμπές... πώς ελήφθησαν οι αποφάσεις που διαμόρφωσαν την εποχή μας».

Τα απομνημονεύματα (κοστίζουν 42 ευρώ), θα κυκλοφορήσουν σε όλο τον κόσμο στις 26 Νοεμβρίου, ώστε να προλάβουν το «κύμα» πωλήσεων βιβλίων του Δεκεμβρίου. Το γερμανικό ακουστικό βιβλίο θα διαβάσει η καταξιωμένη ηθοποιός Corinna Harfouch, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολή Γερμανία.


Μετά την αποχώρησή της από την πολιτική πριν δυόμισι χρόνια, η ισχυρή δημοτικότητα της Μέρκελ και η θέση της ως παγκόσμιο σύμβολο των φιλελεύθερων αξιών έχουν δεχθεί πλήγμα λόγω των ισχυρισμών ότι αποδυνάμωσε τη Γερμανία αυξάνοντας την εξάρτησή της από τη Ρωσία και την Κίνα κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας της.

Οι επικριτές λένε ότι απέτυχε να αναλογιστεί τον επιζήμιο αντίκτυπο αυτών των πολιτικών στα χρόνια που ακολούθησαν, παρά τις επανειλημμένες δημόσιες εμφανίσεις της για να συζητήσει την κληρονομιά της.

Ο Roderich Kiesewetter, μακροχρόνιος σύμμαχος της Μέρκελ από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και ειδικός σε θέματα άμυνας, την κατηγόρησε ότι έκανε μοιραία λάθη συνεχίζοντας να επιδιώκει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream με τη Ρωσία ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.


«Η Μέρκελ έχει τα επιτεύγματά της, αλλά πρέπει να συμβιβαστούμε με την εγγύτητά της με τη Ρωσία», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση τον περασμένο μήνα.

Η Μέρκελ φέρεται να έχει περάσει μεγάλο μέρος του χρόνου της από τότε που παρέδωσε τα κλειδιά της καγκελαρίας στον Όλαφ Σολτς τον Δεκέμβριο του 2021 κρυμμένη με τον Μπάουμαν γράφοντας - ένα έργο που της παρείχε μια χρήσιμη δικαιολογία για να παραλείψει δυνητικά άβολες εκδηλώσεις όπως το συνέδριο της περασμένης εβδομάδας του CDU, το οποίο διοικείται από τον Φρίντριχ Μερτς.

Ο Merz έχει αφήσει στο παρελθόν την κεντρώα πορεία της Merkel και έχει κατευθύνει το κόμμα προς τα δεξιά, ιδίως στο μεταναστευτικό - ένα θέμα για το οποίο η Merkel, κατά τη διάρκεια της εισροής προσφύγων το 2015-16, κέρδισε ευρύτατο θαυμασμό ως συμπονετική συντηρητική για τη διατήρηση των συνόρων της Γερμανίας ανοιχτά.

Κορυφαία στελέχη του CDU έχουν κατηγορήσει τη Μέρκελ ότι συνέβαλε στην άνοδο του ακροδεξιού AfD με τη φιλόξενη στάση της απέναντι στους μετανάστες - ένα άλλο θέμα που σίγουρα θα εξεταστεί διεξοδικά στα απομνημονεύματά της.


Η απογοήτευση της Μέρκελ με το κόμμα της δεν κρύβεται, απ' ότι φαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου