Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024

Ισραήλ: Επιδρομή στη Ράφα ύστερα από επίθεση της Χαμάς στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εισέλθει στη Ράφα, που βρίσκεται στη νότια Γάζα, και να εκδιώξει τις δυνάμεις της Χαμάς από εκεί.



AP | Ismael Abu Dayyah

 
 


Τρεις στρατιώτες του Ισραήλ σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, κοντά στην πόλη της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά την Κυριακή (05/05).

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη, την Κυριακή (05/05), για μια επίθεση στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα, από την οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες του. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι 10 βλήματα εκτοξεύθηκαν από τη Ράφα στη νότια Γάζα προς την περιοχή του περάσματος, το οποίο, όπως είπε, είναι πλέον κλειστό για τα φορτηγά με βοήθεια που πηγαίνουν στον παράκτιο θύλακα. Άλλα περάσματα παρέμειναν ανοιχτά. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον μιας βάσης του ισραηλινού στρατού κοντά στο πέρασμα, αλλά δεν επιβεβαίωσε από πού τις εκτόξευσε. Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς επικαλέστηκαν πηγή προσκείμενη στην οργάνωση που δήλωσε ότι το εμπορικό πέρασμα δεν ήταν ο στόχος.


Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα σπίτι στη Ράφα, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, δήλωσαν Παλαιστίνιοι γιατροί. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την αντεπίθεση, λέγοντας ότι έπληξε την τοποθεσία από την οποία εκτοξεύτηκαν τα βλήματα της Χαμάς, καθώς και μια κοντινή «στρατιωτική δομή».

«Οι εκτοξεύσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς δίπλα στο πέρασμα της Ράφα, αποτελούν σαφές παράδειγμα της συστηματικής εκμετάλλευσης από την τρομοκρατική οργάνωση των ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων και χώρων και της συνεχιζόμενης χρήσης του άμαχου πληθυσμού της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ. Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.




Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε εννέα Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού, σε ένα άλλο σπίτι στη Ράφα, δήλωσαν αξιωματούχοι του τομέα Υγείας της Γάζας. Είπαν ότι το νέο χτύπημα αύξησε τον αριθμό των νεκρών, την Κυριακή (05/05), σε τουλάχιστον 19 άτομα.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εισέλθει στη νότια πόλη της Γάζας και να εκδιώξει τις δυνάμεις της Χαμάς από εκεί, αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να μην ανοίξει πυρ, καθώς η επιχείρηση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις εύθραυστες ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα και να θέσει σε κίνδυνο πολλές ακόμη ζωές. Η κυριακάτικη επίθεση στο πέρασμα ήρθε καθώς οι ελπίδες για τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο, μειώθηκαν.


Ο πόλεμος άρχισε αφού η Χαμάς αιφνιδίασε το Ισραήλ με μια διασυνοριακή επιδρομή στις 7 Οκτωβρίου στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν 252 όμηροι, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς. Περισσότεροι από 34.600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, 29 από αυτούς τις τελευταίες 24 ώρες, και περισσότεροι από 77.000 έχουν τραυματιστεί στην επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου