Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024

Ανακαλεί τον πρέσβη της από τη Μόσχα η Γερμανία – «Δεχτήκαμε μεγάλη κυβερνοεπίθεση» Στόχος της κυβερνοεπίθεσης για την οποία η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αλλά και μεγάλες εταιρείες.






 
 


Η Γερμανία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον γερμανό πρέσβη στην Μόσχα, μετά την τεράστια κυβερνοεπίθεση σε βάρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και μεγάλων εταιριών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε ήταν τεράστια και πίσω από αυτήν βρίσκονταν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και χάκερς της Μόσχας, οι οποίοι δεν χτύπησαν μόνο το σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα αλλά και κορυφαίες γερμανικές επιχειρήσεις, όπως την Airbus.


Ειδικότερα, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, πίσω από τη συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση βρίσκεται η ομάδα χάκερ ΑΤΡ 28, η οποία με τη σειρά της αποτελεί τμήμα της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU.

«Ήταν πολύ μεγάλη η επίθεση αυτή. Δεν θα την αφήσουμε και δεν θα σιωπήσουμε» λέει η Αναλένα Μπέρμποκ και πρόσθεσε: «Πρόκειται για έναν ρωσικό επιθετικό πόλεμο που διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα. Δεχτήκαμε επίθεση όχι μόνο στο σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα αλλά και σε κορυφαίες επιχειρήσεις. Για αυτό σήμερα ανακαλέσαμε τον πρέσβη μας στη Μόσχα». 





Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η επίθεση στα emails των Σοσιαλδημοκρατών δεν είναι μοναδική περίπτωση ρωσικής κυβερνοεπίθεσης ή κατασκοπείας, με αντίστοιχα περιστατικά να αυξάνονται εδώ και αρκετό καιρό και επί γερμανικού εδάφους. Το Βερολίνο κατηγορεί εδώ και καιρό ανοιχτά τη Μόσχα για «πόλεμο πληροφοριών» και οι μυστικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για απειλές όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι γερμανικές αρχές, από το υπ. Εσωτερικών μέχρι την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, προειδοποιούν για τον κίνδυνο ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων σε κρατικούς φορείς αλλά και ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς: από την εξοπλιστική βιομηχανία και τον τομέα της πληροφορικής ή της αεροδιαστημικής μέχρι βασικές υποδομές, όπως σιδηροδρόμους.


Πρόσφατα συνελήφθησαν στο Μπαϊρόιτ της Βαυαρίας δύο Γερμανορώσοι με την κατηγορία της κατασκοπίας, 37 και 39 ετών, μετά από έρευνες της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας Καρλσρούης.

Πριν από λίγο καιρό προκλήθηκε επίσης σάλος από τις διαρροές στη ρωσική τηλεόραση απόρρητων γερμανικών στρατιωτικών πληροφοριών σχετικά με μια ενδεχόμενη αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία. Οι διαρροές έγιναν μέσω υποκλοπών συνομιλιών αξιωματούχων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων διαδικτυακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου