Πέμπτη, Μαΐου 23, 2024

«Καμία συνεργασία με την ακροδεξιά»: Μανιφέστο κεντροαριστεράς/αριστεράς για τη νέα Ευρωβουλή Κορυφαία αριστερά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συμμαχιών με την ακροδεξιά στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου



O Frans Timmermans / AP Photo

 


Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μένουν για τις Ευρωεκλογές και όλοι προεξοφλούν πως τα σκληροπυρηνικά, ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα θα δουν άνοδο των ποσοστών τους.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, κορυφαία αριστερά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συμμαχιών με την ακροδεξιά ενώ δεσμεύονται να «καταπολεμήσουν αμείλικτα το μίσος, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία»


«Οι ταραγμένοι καιροί απαιτούν ξεκάθαρη πορεία και σταθερή στάση. Δεν ανέχονται την ασάφεια ή τη δειλία», αναφέρει το «μανιφέστο» αυτών των κομμάτων, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη και κοινοποιήθηκε στον Guardian.


«Ήρθε η ώρα να γίνουμε δημοκράτες της μάχης, όχι πλέον της συνήθειας ή της άνεσης».

Μεταξύ των υπογραφόντων περιλαμβάνεται ο ευρωβουλευτής Raphaël Glucksmann, ο οποίος είναι επικεφαλής της ευρωλίστας του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος και ο Frans Timmermans, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ηγετικό μέλος του Ολλανδικού Εργατικού Κόμματος (PvdA).

Άλλοι που συμμετείχαν στην κοινή δήλωση ήταν ο Paul Magnette του Βελγικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), ο Nicolas Schmit, επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Iratxe García, η Γερμανίδα σοσιαλδημοκράτης Katarina Barley, ο Πολωνός Robert Biedroń και η Ιταλίδα Elly Schlein.







«Τη στιγμή που η ακροδεξιά προοδεύει σε όλη την Ευρώπη, δεσμευόμαστε επίσημα να μην εγκαταλείψουμε τις δημοκρατικές, ανθρωπιστικές και ενωμένες αρχές μας», αναφέρει η κοινή δήλωση, «να χτίσουμε ένα ισχυρό φράγμα ενάντια στην ακροδεξιά» σε όλα τα επίπεδα.

Οι υπογράφοντες δεσμεύτηκαν επίσης να «απορρίψουν οποιαδήποτε εκλογική ή κυβερνητική συμμαχία με ακροδεξιά κόμματα, σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, και να αποκλείσουν αμέσως κάθε σχηματισμό από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική μας οικογένεια που παραβαίνει αυτόν τον κανόνα».


Αυτό ακολουθεί την άρνηση της σημερινής προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen να ξεκαθαρίσει ότι το ΕΛΚ δεν θα συνεργαστεί στο μέλλον με εθνικο-συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Brothers of Italy της Τζόρτζια Μελόνι, το πολωνικό Law & Justice (PiS) και του ισπανικού Vox.

Ένας ακόμα λόγος για αυτήν την παρέμβαση των Σοσιαλιστών πιστεύεται ότι είναι η απόφαση του κεντροδεξιού ολλανδικού κόμματος VVD την περασμένη εβδομάδα να εισέλθει στην κυβέρνηση με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Geert Wilders. Ως αποτέλεσμα, η φιλελεύθερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – στην οποία ανήκει το VVD – έχει υποσχεθεί ψηφοφορία για το αν θα της επιτρέψει να παραμείνει μέλος.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι η ομάδα των Σοσιαλιστών S&D θα τερματίσει και πάλι δεύτερη στις ευρωπαϊκές εκλογές, χάνοντας ίσως λίγους ευρωβουλευτές, με το κύριο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) να αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα.

Ωστόσο, τα ακροδεξιά και σκληροπυρηνικά συντηρητικά κόμματα προβλέπεται να σημειώσουν σημαντικά κέρδη, καθώς φαίνεται πως θα έρθουν πρώτα σε εννέα χώρες, όπως η Αυστρία, η Γαλλία και η Ολλανδία και δεύτεροι ή τρίτοι σε εννέα ακόμη, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Σουηδία.


Οι αναλυτές λένε ότι αυτά τα κέρδη μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, επειδή οι τρεις κύριες ομάδες του είναι πιθανό να διατηρήσουν την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών συνολικά και η ακροδεξιά διχάζεται από αντιπαλότητες των «φατριών».

Ωστόσο, ο συνδυασμός μιας ισχυρότερης ακροδεξιάς παρουσίας στο κοινοβούλιο και σε αρκετές εθνικές κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές και διαφωνίες σε βασικές συμφωνίες της ΕΕ όπως η πράσινη συμφωνία και το πρόσφατα συμφωνημένο πακέτο μετανάστευσης .

Οι υπογράφοντες στη δήλωση των αριστερών κάλεσαν όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν «τις δημοκρατικές αρχές στα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικοδόμησης» να «ξεφύγουν από την ασάφεια ή τον συμβιβασμό», λέγοντας ότι είναι καιρός «να υπερασπιστούμε τις αρχές μας και τις ανοιχτές κοινωνίες μας με απείρως περισσότερο σθένος».

Όπου η ακροδεξιά επιτέθηκε σε μειονότητες, έλεγαν: «Θα είμαστε εκεί. Όπου κι αν επιτεθείς στα δικαιώματα των γυναικών και στα δικαιώματα LGBTQI+: θα είμαστε εκεί. Όπου προσβάλλετε έναν Ευρωπαίο πολίτη για να τον υποβαθμίσετε, να τον εξευτελίσετε ή να τον απανθρωποποιήσετε: θα είμαστε εκεί».


Οι υπογράφοντες δήλωσαν ότι θα αντισταθούν στην ακροδεξιά της Ευρώπης «χωρίς να αποδυναμωθούν ή να λυγίσουν».

«Όταν ένας Ευρωπαίος πολίτης δέχεται επίθεση και ταπεινώνεται εξαιτίας αυτού που είναι, είναι ολόκληρη η Ευρώπη και, πέρα ​​από αυτό, η ανθρωπότητα που δέχεται επίθεση και ταπεινώνεται», ανέφεραν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου