Κυριακή, Μαΐου 05, 2024

Αυτοί που… αναστήθηκαν μετά τον ρόλο του Χριστού





Μια ματιά στις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταρρίπτει τη θεωρία ότι οι πρωταγωνιστές είδαν τις καριέρες τους να καταστρέφονται


Εμβληματικές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες για τη ζωή του Ιησού μάς καθήλωσαν άλλη μια χρονιά τη Μεγάλη Εβδομάδα μπροστά στη μικρή οθόνη, σε σημείο που, πλέον, μπορεί να θεωρηθούν ένα είδος νέας «παράδοσης» στις γιορτές του Πάσχα. Τι απέγιναν, όμως, οι ηθοποιοί που ερμήνευσαν τον ρόλο του Ιησού; Μια ματιά στις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αρκετή όχι μόνο για να λύσει την απορία, αλλά και για να καταρρίψει τη θεωρία συνωμοσίας ότι όλοι όσοι «έπαιξαν» τον Χριστό είδαν τις καριέρες τους να καταστρέφονται.

Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Στο αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του 1977, τον Χριστό υποδύθηκε συγκλονιστικά ο Ρόμπερτ Πάουελ. Στη συνέχεια ο Πάουελ έπαιξε τον Ηρακλή Πουαρό της Αγκαθα Κρίστι στο «Καφές σκέτος», ωστόσο η ταύτισή του με τον ρόλο του Ιησού ήταν τόσο δυνατή στο μυαλό των θεατών, που ο Πάουελ δεν είχε την κινηματογραφική καριέρα που θα του άξιζε για το ταλέντο του. Πιο πρόσφατα, όμως, ήταν ο πρωταγωνιστής σειράς ντοκιμαντέρ για τον Ιησού με τίτλο «Ο πραγματικός Ιησούς από τη Ναζαρέτ».



«Τα Πάθη του Χριστού» με τη σκηνοθετική υπογραφή του Μελ Γκίμπσον και τον Τζιμ Καβίζελ στον ρόλο του Ιησού προκάλεσε σοκ και δέος το 2004 με τη βίαιη απεικόνιση των βασανιστηρίων στα οποία υποβλήθηκε ο Χριστός τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οπως εκμυστηρεύτηκε αργότερα ο Καβίζελ, ο ρόλος του στην ταινία ενίσχυσε την πίστη του στον Χριστό και άρχισε να αρνείται ρόλους που περιελάμβαναν γυμνό. Αν και στη συνέχεια δεν είχε καμία επιτυχία στον κινηματογράφο, έκανε πάταγο με την τηλεοπτική σειρά «Person of Interest». Πρόσφατα κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι με τον Γκίμπσον ετοιμάζουν τη συνέχεια από «Τα Πάθη του Χριστού».



Εμβληματική είναι η ερμηνεία του Τεντ Νιλέι ως Ιησούς στην ταινία του 1973 «Jesus Christ Superstar», που έκανε μιούζικαλ τη ζωή του Ιησού. Ο Νιλέι δεν έκανε καριέρα στο Χόλιγουντ, αλλά συνέχισε να υποδύεται τον Ιησού στο «σανίδι», καθώς το μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar» έκανε τεράστια επιτυχία στο θέατρο. Μέχρι τις ημέρες μας έχει υποδυθεί στο θέατρο τον Ιησού περισσότερες από 5.000 φορές, ενώ, όταν το 2017 ρωτήθηκε αν κουράστηκε να παίζει τον ίδιο ρόλο, απάντησε κατηγορηματικά «απολύτως όχι».



«Ο τελευταίος πειρασμός» σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορσέζε που προκάλεσε αντιδράσεις το 1988 είχε ως πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε. Μετά τον ρόλο του Ιησού στην κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη η καριέρα του Νταφόε «εκτοξεύτηκε». Επαιξε σε επιτυχημένες ταινίες όπως «American Psycho», «Mississippi Burning» και «The Boondock Saints», υπήρξε τέσσερις φορές υποψήφιος για Οσκαρ, ενώ πέρυσι έπαιξε στην πολυβραβευμένη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things». Ο Νταφόε θα έχει, δε, πρωταγωνιστικό ρόλο και στην επερχόμενη ταινία του Λάνθιμου «Kinds of Kindness».



Οι περισσότεροι θυμούνται τον Κρίστιαν Μπέιλ σαν τον πιο επιτυχημένο «Μπάτμαν» στην ιστορία του Χόλιγουντ. Ωστόσο, πριν μετατραπεί σε πολυβραβευμένο σταρ, ο Αγγλος ηθοποιός είχε υποδυθεί με επιτυχία τον Ιησού στην τηλεταινία του 1999 «Μαρία, η μητέρα του Ιησού». Ακολούθησε η τριλογία του «Μπάτμαν» με τις ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν «Batman Begins», «The Dark Knight» και «The Dark Knight Rises» που γνώρισαν τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Στη συνέχεια ήρθε και η καταξίωση με ένα βραβείο Οσκαρ και μια Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία «The Fighter» του 2010, ενώ ακολούθησαν νέες επιτυχίες με ταινίες όπως «American Hustle» και «The Big Short».



Στην επική ταινία του 1959 «Μπεν Χουρ», ο χαρακτήρας του Ιησού μπορεί να μην ήταν ο πρωταγωνιστής, έπαιζε όμως καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής. Τον Ιησού υποδύθηκε με επιτυχία ο τραγουδιστής Κλοντ Χέιτερ, τον οποίο οι παραγωγοί της ταινίας ανακάλυψαν κατά τύχη σε συναυλία που έδωσε στη Ρώμη. Μετά το «Μπεν Χουρ» ο Χέιτερ δοκίμασε άλλη μια φορά την τύχη του ως ηθοποιός στην τηλεταινία του 1970 «Tristan und Isolde», ωστόσο δεν είχε την επιτυχία που επιθυμούσε και από τότε έμεινε μακριά από το Χόλιγουντ.



Για τους λάτρεις του κινηματογράφου ο Μαξ φον Σίντοφ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς το «The Atlantic» τού έχει απονείμει τον τίτλο του «Καλύτερου ηθοποιού εν ζωή». Ηδη επιτυχημένος ηθοποιός το 1965, ο Σίντοφ υποδύθηκε τον Ιησού στην πολύωρη ταινία «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» και συνεχίζει μέχρι σήμερα την επιτυχημένη καριέρα του. Τη δεκαετία του ’70 άφησε εποχή στον ρόλο του Πάρτερ Μέριν στην ταινία «Ο εξορκιστής», ενώ πιο πρόσφατα εμφανίστηκε στις ταινίες «Minority Report», «Extremely Loud» και «Incredibly Close», καθώς και στην επική τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones».



Ο Κρις Σαράντον έπαιξε τον Ιησού στην τηλεταινία του 1980 «The Day Christ Died». Πέντε χρόνια αργότερα μεταμορφώθηκε σε βαμπίρ στην κλασική πλέον ταινία «Fright Night», ενώ το 1985 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Τρελές ιστορίες έρωτα και φαντασίας». Ακολούθησαν ταινίες όπως «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης», αλλά και εμφανίσεις σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ των οποίων «Star Trek» και «ER». Πιο πρόσφατα υποδύθηκε τον Κιπ Κάρνιγκαν στη σειρά «Orange is the New Black».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου