Σάββατο, Μαΐου 04, 2024

Γάζα: Δολοφονικές επιθέσεις από το Ισραήλ...

 



...ενώ ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις...
Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί χθες βράδυ στη Ράφα και στη γειτονική Χαν Γιούνις, που έχει ισοπεδωθεί σχεδόν όλη έπειτα από τις σφοδρές μάχες με τη Χαμάς.

Χθες, σε συνοικία της Ράφας... κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της οικογένειας Σαχίν, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, κείτονταν τα πτώματα πολλών μελών της, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Η Σανάα Ζορόμπ, Παλαιστίνια που έχασε την αδελφή της κι έξι ανίψια στον βομβαρδισμό, δεν μπορούσε να αντέξει. «Τι έκαναν αυτά τα παιδιά; Γιατί βομβάρδισαν το σπίτι τους; Κοιμούνταν!»

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ Χάγια, τον δεύτερο τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς, αναμένεται σήμερα στο Κάιρο για να συνεχίσει τις συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ.

«Υπό το φως των πρόσφατων επαφών με τους αδελφούς μεσολαβητές στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, αντιπροσωπεία της Χαμάς θα μεταβεί στο Κάιρο για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες» ανακοίνωσε χθες βράδυ η οργάνωση διαβεβαιώνοντας πως αντιμετωπίζει με «θετικό πνεύμα» την πρόταση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο διευθυντής της CIA, ο Γουίλιαμ Μπερνς, έφθασε χθες βράδυ στο Κάιρο, ένδειξη πως σήμανε η ώρα αποφάσεων-κλειδιών έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων και την υποβολή της πιο πρόσφατης πρότασης που χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά γενναιόδωρη» προσφορά από ΗΠΑ και Βρετανία.


Η πρόταση που δόθηκε στην Χαμάς στα τέλη Απριλίου προβλέπει «κατάπαυση του πυρός 40 ημερών» και την «απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση αυτών των ομήρων», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, επίσης στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Η πρόταση προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών και την απελευθέρωση παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων, που απήχθησαν κατά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Η οργάνωση ζητά οριστική κατάπαυση του πυρός, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ, το οποίο απειλεί με χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, κατ’ αυτή το «τελευταίο» οχυρό των ταγμάτων της, όπου όμως έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

 

Η Wall Street Journal, που επικαλέστηκε αιγυπτιακές πηγές, γράφει πως το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να δώσει μια εβδομάδα ακόμη στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα προχωρήσει στην επιχείρηση που απειλεί εδώ κι εβδομάδες ότι θα διεξαγάγει στη Ράφα.

«Στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος», προειδοποίησε χθες ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος προετοιμάζει σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης καθώς σε τέτοια περίπτωση θα καταγραφόταν πελώρια «αύξηση του αριθμού των τραυματιών και των νεκρών».

Το σχέδιο αυτό «δεν είναι παρά επίδεσμος», τόνισε ο Ρικ Πέπερκορν, αντιπρόσωπος του ΠΟΥ στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Το σύστημα υγείας, που έχει ήδη γονατίσει, δεν θα μπορέσει να αντέξει το δυνητικό εύρος της καταστροφής που θα προκαλούσε η εισβολή», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου