Πέμπτη, Μαΐου 02, 2024

O Ντόναλντ Τραμπ εκθέτει τον Νετανιάχου και «δείχνει» την προτίμηση του στον Μπένι Γκαντζ Η απογοήτευση του Ντόναλντ Τραμπ για τον Νετανιάχου και η κριτική που εκλαμβάνεται ως η «χαριστική βολή» στον Μπίμπι.







 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Την υποστήριξη και από τον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως χάνει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ισραηλινού πρωθυπουργού στο παρελθόν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Time πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «δικαίως επικρίνεται» για την αποτυχία του να σταματήσει την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Υποστηρίζει δε πως «υπάρχουν μερικοί πολύ καλοί πολιτικοί», οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν την πρωθυπουργία αντί του «Μπίμπι» και χαρακτηρίζει «καλό» τον Μπένι Γκαντζ, τον βασικό πολιτικό αντίπαλο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι δηλώσεις του Τραμπ έρχονται να προστεθούν στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ουάσιγκτον για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η δημοτικότητα του οποίου έχε πάρει τον κατήφορο και στο εσωτερικό του Ισραήλ. Παρότι η στήριξη των ΗΠΑ προς το κράτος του Ισραήλ παραμένει «ακλόνητη», όπως έχει επισημάνει ο Τζο Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος δημόσια - και με μεγαλύτερη ένταση παρασκηνιακά - έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, τους χειρισμούς και τη στάση του σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως με τη σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο των εκτοπισμένων άμαχων Παλαιστίνιων. Μάλιστα όλο και περισσότεροι στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης αναγνωρίζουν πλέον τον Νετανιάχου ως «μέρος του προβλήματος».
Μετά τον Μπάιντεν και ο Τραμπ δείχνει την «έξοδο» στον Νετανιάχου

Οι Ρεπουμπλικάνοι υπήρξαν το τελευταίο διάστημα οι πιο «πιστοί» υποστηρικτές του Νετανιάχου, οπότε οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν μια κρίσιμη στροφή και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως ενδεχομένως να σηματοδοτούν και το «τέλος» του ισραηλινού πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, βρίσκεται ήδη σε επαφές με άλλες πολιτικές προσωπικότητες, και κυρίως με τον Μπένι Γκαντζ, τον πρώην υπουργό Άμυνας, στο πλαίσιο προώθησης του ως πιθανού διαδόχου του «Μπίμπι» στην ηγεσία του Ισραήλ. Ο Γκάντζ μάλιστα προσκλήθηκε και στις ΗΠΑ για συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο, προκαλώντας τη μήνη του Νετανιάχου.


«Ο Μπίμπι (σ.σ. φιλική προσφώνηση) δικαίως έχει επικριθεί για όσα συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Time και πρόσθεσε: «Η 7η Οκτωβρίου δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ. Υπήρχαν όλα τα στοιχεία για να σταματήσει. Πολλοί το γνώριζαν, αλλά το Ισραήλ δεν το γνώριζε και νομίζω ότι αυτή είναι και η πιο έντονη κατηγορία για τον Νετανιάχου».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην άλλοτε στενή σχέση του με τον Νετανιάχου και την υποστήριξη που του παρείχε σε μια σειρά από ζητήματα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ως πρόεδρος, απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, που κατά τον Νετανιάχου αποτελούσε απειλή για το Ισραήλ καθώς βοηθούσε την Τεχεράνη να αποκτήσει υπογείως πυρηνικά όπλα. Ήταν επίσης αυτός που αναγνώρισε τα υψίπεδα του Γκολάν ως μέρος του Ισραήλ και μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενισχύοντας τις αξιώσεις του Ισραήλ για την «ιερή πόλη».


 


Ωστόσο το πρώτο ρήγμα στις σχέσεις τους προκλήθηκε μετά την ήττα του Τραμπ από τον Μπάιντεν στις εκλογές του 2020. Την ώρα που ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων αμφισβητούσε το εκλογικό αποτέλεσμα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε να συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη. Ο Τραμπ εξέλαβε αυτή την κίνηση ως «άδειασμα».

Επιπλέον, κατά τη συνέντευξή του στο Time, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποχώρηση του Ισραήλ από τις επιχειρήσεις στο Ιράν το 2020, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κατά τις οποίες σκοτώθηκε ο κορυφαίος Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί. «Είχα μια κακή εμπειρία με τον Μπίμπι», λέει ο Τραμπ στο Time και προσθέτει: «Και δεν ήμουν χαρούμενος για αυτό. Αυτό ήταν κάτι που δεν το έχω ξεχάσει και είναι κάτι που μου έδειξε πράγματα».
«Ο Γκάντζ είναι καλός, υπάρχουν καλοί πολιτικοί στο Ισραήλ που θα μπορούσαν να κάνουν καλή δουλειά»

Ερωτηθείς εάν πίστευε ότι ήρθε η ώρα να φύγει ο Νετανιάχου από την εξουσία και αν θα μπορούσε να συνεργαστεί καλύτερα με τον Γκαντζ, ο Τραμπ δήλωσε: «Νομίζω ότι ο Μπένι Γκαντζ είναι καλός, αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να μιλήσω για αυτό. Προσωπικά δεν του έχω μιλήσει. Αλλά σίγουρα υπάρχουν πολύ καλοί πολιτικοί στο Ισραήλ που θα μπορούσαν να κάνουν καλή δουλειά στην κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου