Δευτέρα, Ιουνίου 17, 2024

Ανεφάρμοστη η πυροπροστασία για 1 εκατ. ιδιοκτήτες οικοπέδων - Βρέθηκε «μαύρη τρύπα» «Χάος» με τα μέτρα πυροπροστασίας λόγω αυθαιρέτων. Τι ισχύει για τους ιδιοκτήτες και ποια είναι τα πρόστιμα.





EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

 


Τα εκατοντάδες χιλιάδες δασικά αυθαίρετα, όπως οι οικιστικές πυκνώσεις (συγκεντρώσεις κυρίως αυθαίρετων κτισμάτων με λειτουργική ενότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις), καθώς και τα μεμονωμένα αυθαίρετα εντός δασών, αποτελούν εμπόδιο στην εφαρμογή των μέτρων πυροπροστασίας.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων βρίσκονται σε δίλημμα: από τη μια πλευρά πρέπει να συμμορφωθούν με τα μέτρα πυροπροστασίας, ενώ από την άλλη κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα από τα δασαρχεία και την πιθανότητα κατεδαφίσεων.


Στην ουσία, τα ακίνητα αυτά (που εκτιμάται ότι αφορούν περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες) αποκλείονται πρακτικά από την εφαρμογή των μέτρων πυροπροστασίας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αυτά τα ακίνητα αποτελούν «βόμβες» έτοιμες για ανάφλεξη και συμβάλλουν στη διάδοση των πυρκαγιών.


Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων παραμένει άλυτο τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, πέρα από πρόβλημα για την πυροπροστασία, αποτελεί επίσης ζήτημα για τους δασικούς χάρτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιδιοκτησιακή και πολεοδομική νομιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σχετική πλατφόρμα του Κτηματολογίου, η οποία έκλεισε στις 31 Μαρτίου 2023, κατατέθηκαν μόλις 3.000 αιτήσεις.


Οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν αίτηση και πλήρωσαν το παράβολο των 250 ευρώ έχουν αποφύγει, μέχρι στιγμής, τον κίνδυνο κατεδάφισης και μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων πυροπροστασίας χωρίς φόβο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ανακοινώσει ότι το ζήτημα των δασικών αυθαιρέτων θα ανοίξει εκ νέου μέσα στο 2024. Προτρέπει τους ιδιοκτήτες να υποβάλουν το Έντυπο Επικινδυνότητας, την Τεχνική Έκθεση και τα υπόλοιπα απαιτούμενα έγγραφα. Η εκτίμηση από το ΥΠΕΝ είναι ότι τα δασικά αυθαίρετα ανέρχονται σε περίπου 100.000.

Σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων (είτε σε οικιστικές πυκνώσεις είτε μεμονωμένα), ώστε να είναι ενημερωμένοι και να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις, αναφέρονται σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα» και η μηχανικός - τοπογράφος κα. Μπακλατσή.
Τι ισχύει για τα αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις




Σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, η καταπάτηση προστατευόμενων δασικών εκτάσεων απαγορεύεται αυστηρά. Κτίσματα και κατασκευές, είτε μόνιμες είτε προσωρινές, κατεδαφίζονται υποχρεωτικά. Οι παραβάτες (εργολάβοι, υπεργολάβοι, κατασκευαστές και εντολείς) αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις και πρόστιμα που κυμαίνονται από 20.000 έως 200.000 ευρώ.

Ποια δασικά αυθαίρετα μπορούν να υποβληθούν σε πυροπροστασία

Οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κτηματολογίου, σύμφωνα με το άρθρο 55 του ν. 4685/2020 (Οικιστικές Πυκνώσεις), και πλήρωσαν το παράβολο των 250 ευρώ, προστατεύονται από διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα αυθαιρέτων, και εξαιρούνται από κατεδάφιση. Η πλατφόρμα έκλεισε στις 31 Μαρτίου 2023, με περίπου 3.000 αιτήσεις.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες που δεν υπέβαλλαν αίτηση


Πολλοί ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις δεν υπέβαλαν αιτήσεις φοβούμενοι κυρώσεις. Οι οικιστικές πυκνώσεις εκτιμάται ότι καλύπτουν περίπου 300.000 στρέμματα πανελλαδικά. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να περιμένουν την επανέναρξη της πλατφόρμας για να δηλώσουν τα αυθαίρετά τους. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ανακοινώσει ότι το θέμα των δασικών αυθαιρέτων θα εξεταστεί ξανά το 2024, με νέες ρυθμίσεις προγραμματισμένες για τους επόμενους μήνες.

Ποιοι είναι υποχρεωμένοι για τα μέτρα πυροπροστασίας

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με κτίσματα σε δάση, δασικά οικοσυστήματα, χορτολιβαδικές εκτάσεις σε ημιορεινές, ορεινές και ανώμαλες περιοχές (είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές), καθώς και εντός ακτίνας 300 μέτρων από τα όρια δασικών εκτάσεων, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, πάρκα και άλση, υποχρεούνται να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας.



Τονίζεται ότι η εφαρμογή των μέτρων πυροπροστασίας είναι δύσκολη λόγω της έλλειψης ενιαίου ψηφιακού χάρτη που να καταγράφει τις δασικές, αναδασωτέες και περιαστικές περιοχές ανά δήμο. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου