Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024

Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Πότε είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου Πλησιάζει το θερινό ηλιοστάσιο 2024 – Πόσο θα διαρκέσει η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου




Michael Probst / AP

 

Το θερινό ηλιοστάσιο 2024 πλησιάζει και φέρνει μαζί του την πιο μεγάλη ημέρα της χρονιάς, αλλά και την αρχή του μετεωρολογικού καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο της Γης (όπου ανήκει και η Ελλάδα). Το ημερολογιακό καλοκαίρι έχει ξεκινήσει ήδη από την 1η Ιουνίου, αν και φέτος οι υψηλές θερμοκρασίες μας βασανίζουν ήδη από το Μάρτιο.

Από το θερινό ηλιοστάσιο και μετά, η μέρα θα αρχίσει να μικραίνει, μέχρι να φτάσουμε στη μικρότερη μέρα του χρόνου, κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο οπότε και θα σημειωθεί η μικρότερη μέρα του χρόνου και η μέρα θα αρχίσει να μεγαλώνει ξανά.


Αυτή τη χρονιά, το φαινόμενο του θερινού ηλιοστασίου θα συνδυαστεί με την πανσέληνο Ιουνίου 2024. Η «πανσέληνος της Φράουλας» θα λάβει χώρα 2 ημέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο. Καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται κοντά στη Γη μετά το ηλιοστάσιο, το φεγγάρι θα φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο και πιο σκουρόχρωμο.
Πότε είναι το θερινό ηλιοστάσιο 2024

Για το 2024, το θερινό ηλιοστάσιο πρόκειται να λάβει χώρα την Πέμπτη, 20 Ιουνίου, ώρα 23:50.

Κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται δύο ηλιοστάσια, το θερινό και το χειμερινό, τα οποία σηματοδοτούν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο αντίστοιχα.


Από την άλλη, η έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου προσδιορίζονται από την εαρινή και τη φθινοπωρινή ισημερία. Στις ισημερίες, η διάρκεια της ημέρας ισούται περίπου με τη διάρκεια της νύχτας (γύρω στις 12 ώρες εκάστη).

Όπως είπαμε και παραπάνω, κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, σημειώνεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα της χρονιάς, η οποία σύμφωνα με το Time and Date στην Αθήνα θα διαρκέσει 14 ώρες και 52 λεπτά (ανατολή του Ηλίου στις 06:02 και δύση στις 20:50).
Η σημασία του ηλιοστασίου στον παγανισμό, την αρχαία Ελλάδα και τον τεκτονισμό

Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ήλιος λατρευόταν ως θεότητα, καθώς θεωρείτο ο δημιουργός των τεσσάρων εποχών και ο θεός των όρκων, αφού είχε την ικανότητα να βλέπει τα πάντα.


Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες ταύτιζαν τον Ήλιο με τον Απόλλωνα – Φοίβο, ενώ τον απεικόνιζαν συχνά ως νεαρό άνδρα με ηλιακό στέμμα να οδηγεί ένα άρμα με 4 άλογα, διατρέχοντας τον ουρανό και σκορπίζοντας φως στη Γη.

Καθώς η 21η Ιουνίου ήταν η μεγαλύτερη μέρα της χρονιάς, οι αρχαίοι πολιτισμοί διοργάνωναν πολυήμερες γιορτές για να τιμήσουν τη μεγάλη νίκη του Ηλίου, απέναντι στο σκοτάδι. Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες, κατά το θερινό ηλιοστάσιο γιόρταζαν και την άνοδο της φυλακισμένης από τον Άδη Περσεφόνης, ενώ παράλληλα δόξαζαν και το θεό Διόνυσο.

Αλλά και οι ιθαγενείς της Αμερικής γιορτάζουν το χειμερινό ηλιοστάσιο, με πολλά μεγάλα φεστιβάλ και τελετές να οργανώνονται ακόμα και σήμερα στις ΗΠΑ. Σε αυτές τις εκδηλώσεις συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι -ιθαγενείς και μη- γιορτάζοντας με χορούς και μουσική την έλευση του καλοκαιριού.


Για διάφορες αποκρυφιστικές οργανώσεις, όπως είναι η αδερφότητα του τεκτονισμού (γνωστός και ως μασονισμός) τα ηλιοστάσια είναι κάτι παραπάνω από απλά, φυσικά/αστρονομικά φαινόμενα, αλλά ενέχουν μια σειρά από ιδιαίτερους συμβολισμούς και εσωτεριστικές νοηματοδοτήσεις.

Υιοθετώντας το έθιμο των αρχαίων Ελλήνων, τόσο τα ηλιοστάσια όσο και οι ισημερίες αποτελούν εορταστικές ημέρες των Τεκτονικών Στοών, κατά τις οποίες πραγματοποιούνται διάφορες συναθροίσεις και συμπόσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου