Παρασκευή, Ιουνίου 14, 2024

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης γύρισε την πλάτη σε όσους υπέδειξε να απέχουν από τη ψηφοφορία για τα ομόφυλα

 

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης γύρισε την πλάτη σε όσους υπέδειξε να απέχουν από τη ψηφοφορία για τα ομόφυλα
Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις", Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ενώ στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ενισχυμένο το κοινοβουλευτικό στοιχείο εν συγκρίσει με την έως τώρα «συνταγή» που ακολουθούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντύπωση προκαλεί ένα κοινό στοιχείο όλων όσοι αφήνουν τα έδρανα της Βουλής για να «ζεστάνουν» υπουργική καρέκλα. Κανένας και καμιά δεν απείχε από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορούσε τα ομόφυλα ζευγάρια. Αναγκαία διευκρίνιση: Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπέδειξε την αποχή στους διαφωνούντες.

«Δεν θα βάλω στους βουλευτές (κομματική πειθαρχία), είναι θέμα συνείδησης, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Οι βουλευτές ψηφίζουν και όχι οι υπουργοί και όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μία μεγαλύτερη δέσμευση. Εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν αρκετοί βουλευτές. Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ ενώ δεν θέτω εγώ ζήτημα πειθαρχίας. Εργαλειοποιεί ένα ζήτημα που ο ίδιος λέω δεν θα έχω κομματική πειθαρχία. Είναι σημαντικό να μην διχαστούμε σε αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε το νομοσχέδιο. Δεν νομοθετούμε με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Η αποχή είναι μία αξιοπρεπής στάση που μπορεί να έχει ένας βουλευτής».

Τα παραπάνω αποτελούν λεγόμενα του Κυρ. Μητσοτάκη σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ΕΡΤ τον περασμένο Ιανουάριο, με την επικαιρότητα να περιστρέφεται γύρω από το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής μέσα Φεβρουαρίου.

Για να επιστρέψουμε σε όσα ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι νέοι υπουργοί που προήλθαν από τη «γαλάζια» Κ.Ο. είναι οι εξής:

1. Κώστας Γκιουλέκας, υφυπουργός Μακεδονίας/Θράκης

2. Βασίλης Οικονόμου, υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών

3. Κώστας Καραγκούνης, υφυπουργός Εργασίας

4. Ιάσων Φωτήλας, υφυπουργός Πολιτισμού

5. Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Οικογένειας

6. Χρήστος Κέλλας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης 

7. Στέφανος Γκίκας, υφυπουργός Ναυτιλίας

Πάτωσε η… αποχή

Κανένας εκ των προαναφερθέντων δεν προέρχεται από το «γκρουπ» των 31 βουλευτών που απείχαν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη γκρίνια και ψιθύρους σε όσους και όσες ευθυγραμμίστηκαν με την παρότρυνση του πρωθυπουργού αλλά δεν άκουσαν το όνομά τους στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Αντιθέτως, τρεις εκ των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου είχαν καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Πρόκειται για τους Κώστα Γκιουλέκα, Κώστα Καραγκούνη και Στέφανο Γκίκα.

Για την ιστορία, από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών απείχαν οι εξής:

Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλάσσης, Γιώργος Βλάχςο, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλιάνος, Δημ. Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Στ. Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κόνσολας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιού, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

Το «καρφί» Κελέτση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, σε ανάρτησή του στο Facebook εξαπολύει ευθεία βολή κατά του πρωθυπουργού, αποδίδοντας το «ξήλωμά» του στην καταψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Προσωπικά λυπάμαι που δεν μπόρεσα να ικανοποιήσω την επιθυμία του Πρωθυπουργού να ψηφίσω το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όπως μου ζήτησε όταν με κάλεσε στο Πρωθυπουργικό γραφείο στις 16/1/24, γιατί όπως του εξήγησα αντιτίθεται στις αρχές και τις αξίες που πάγια υπηρετώ» αναφέρει με νόημα στην ανάρτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου