Τρίτη, Ιουνίου 18, 2024

«H Γαλλία ρισκάρει να τεθεί υπό την εποπτεία του ΔΝΤ και της Κομισιόν» Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λεμέρ προβλέπει ότι η Γαλλία θα γίνει… Ελλάδα αν χάσει ο Μακρόν. Κίνδυνος για τις γαλλικές τράπεζες.(σσ Απιθανοι κλόουν.Αφου αυξησαν τα ποσοστά της ακροδεξιάς φωνάζουν τον μπαμπουλα του ΔΝΤ.Γελοιότητα)





(AP Photo/Christophe Ena, Pool)

 
 


Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε την Τρίτη (18/6) ότι η Γαλλία θα μπορούσε να πέσει σε «κρίση χρέους» και να τεθεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε περίπτωση που η ακροδεξιά ή η Αριστερή Συμμαχία έρθει στην εξουσία στις επερχόμενες εκλογές και θέσει σε εφαρμογή τα προγράμματά της.

«Το άνοιγμα στις δημόσιες δαπάνες σε μια εποχή που θα έπρεπε να αποκαθιστούμε τους λογαριασμούς μας θα οδηγήσει τη Γαλλία να τεθεί υπό την εποπτεία των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο Λεμέρ σε συνέντευξή του στην Le Monde. «Το επόμενο βήμα είναι ήδη γραμμένο: λιτότητα και μαζικές αυξήσεις φόρων».





Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έχει επιτεθεί στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό και στην αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο για τις δαπανηρές προτάσεις που έχουν υποβάλει ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου.

Το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει ότι τα μέτρα του Εθνικού Συναγερμού θα μπορούσαν να κοστίσουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, επικαλούμενο ανεξάρτητη εκτίμηση, ενώ οι προτάσεις της Αριστερής Συμμαχίας θα μπορούσαν να κοστίσουν έως και 268 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Εθνικός Συναγερμός, ωστόσο, έχει υπαναχωρήσει σε ορισμένες από τις πιο δαπανηρές ιδέες του.


Ο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να βιώσει τις ίδιες τρομερές συνέπειες που ακολούθησαν ένα σχέδιο δαπανών που παρουσίασε πριν από δύο χρόνια η τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη σχεδόν άμεση πτώση της.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται την Τετάρτη (19/6) να κατονομάσει τη Γαλλία και άλλες 10 χώρες της ΕΕ επειδή δεν τηρούν τους κανόνες της ΕΕ για το χρέος.


Ο Λεμέρ απέρριψε την ιδέα ότι οι αγορές ανησυχούν λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της Γαλλίας. «Απολύτως όχι! Οι αγορές απλώς φοβούνται την οικονομική και χρηματοπιστωτική ανοησία της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς», όπως σημείωσε.
Bloomberg: Φόβοι για παγκόσμια οικονομική αστάθεια από τις γαλλικές τράπεζες

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis.gr,οι γαλλικές τράπεζες, που συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων δανειστών παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν συστημικούς κινδύνους καθώς η πολιτική αστάθεια ρίχνει φως στα οικονομικά της χώρας.

Η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διεξαγάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές αυξάνει τον κίνδυνο εγχώριας οικονομικής αστάθειας. Μέσω του φορέα των τραπεζών της Γαλλίας, κινδυνεύει επίσης με παγκόσμια μεταβλητότητα.

Οι γαλλικές εγχώριες τράπεζες είναι οι τέταρτοι μεγαλύτεροι διεθνείς δανειστές, μετά την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με σχεδόν 2 τρισ. δολάρια ξένων απαιτήσεων στους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, σύμφωνα με το Bloomberg.




Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας έχουν δανείσει τα περισσότερα στη Γαλλία, με το Ηνωμένο Βασίλειο να δανείζει 400 δισ. δολάρια και τις υπόλοιπες περίπου 200 δισ. δολάρια η καθεμία. Από την άλλη πλευρά, ο μεγαλύτερος οφειλέτης των γαλλικών τραπεζών είναι οι ΗΠΑ, με δάνεια άνω των 500 δισ. δολαρίων, ακολουθούμενες από την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Οι αριθμοί δεν είναι ασήμαντοι και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οικονομικές διακυμάνσεις πέραν της Γαλλίας, εάν τα δάνεια δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ή να αποπληρωθούν.

Περίπου το ήμισυ των διεθνών δανείων των γαλλικών τραπεζών είναι σε τοπικό νόμισμα, δηλαδή σε ευρώ, ενώ το άλλο μισό πιθανότατα κατά κύριο λόγο σε δολάρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg ένα μέρος που θα πρέπει να προσέξετε για οικονομικές πιέσεις θα είναι οι ανταλλαγές βάσης σε ευρώ. Μια ανταλλαγή βάσης είναι η έκπτωση επί του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου που λαμβάνει ένας δανειστής ευρώ όταν δανείζεται δολάρια. Αυτά έχουν διευρυνθεί κάπως από τότε που ο Μακρόν ανακοίνωσε τις εκλογές, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη ζήτηση για χρηματοδότηση σε δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου