Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 11, 2024

ΠΑΣΟΚ: Μήνυμα για μεγάλη συμμετοχή οι 62.000 υπογραφές των υποψηφίων - Στην τελική ευθεία για τις εκλογές Οι στρατηγικές των 6 υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τους δύο γύρους στις 6 και 13 Οκτωβρίου.






 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Η άμμος στην κλεψύδρα της Χαριλάου Τρικούπη λιγοστεύει στην εσωκομματική μάχη για το πρόσωπο που θα επικρατήσει, μεταξύ των «7», για τα σκήπτρα του ΠΑΣΟΚ. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία, με 26 μέρες να απομένουν μέχρι τον πρώτο γύρο, για την ανάδειξη νέου προέδρου οι υποψήφιοι για το χρίσμα κατέθεσαν τις απαιτούμενες υπογραφές για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων τους στην Επιτροπή Καταστατικού.

Αναπόφευκτα τα βλέμματα στρέφονται στην εντύπωση που προκαλεί ο όγκος των υπογραφών που συγκέντρωσε ο κάθε υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ με ότι αυτό μπορεί να «δείχνει» για την δυναμική της υποψηφιότητας τους. Σε κάθε περίπτωση, με κριτήριο την δημοσκοπική αποτύπωση, σκληρή μάχη για τον πρώτο γύρο δίνουν τέσσερα πρόσωπα: Οι Ανδρουλάκης, Δούκας, Διαμαντοπούλου και Γερουλάνος.


Για την δυναμική, πάντως, της διαδικασίας, καθώς όλα έχουν σημασία, η Επιτροπή Καταστατικού για την εκλογική εσωκομματική αναμέτρηση σημείωνε πως «η κατάθεση των συνολικά άνω των 62.000 υπογραφών προμηνύει τη μαζική συμμετοχή στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία, που θα ενισχύσει τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην πολιτική ζωή του τόπου». Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί πως το ΠΑΣΟΚ, δημοσκοπικά, έχει ξεπεράσει ήδη τον σπαρασσόμενο εσωκομματικά ΣΥΡΙΖΑ, και πλέον βρίσκεται στην δεύτερη θέση των μετρήσεων.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 10,5%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,5%. Στην τελευταία μέτρηση της Opinio Poll το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 13,1%, αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ με 10,5%.
Η «μάχη» της υπογραφής…

Τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Καταστατικού θα ανακηρύξει επίσημα τους υποψήφιους που θα μπουν στην αφετηρία της προεδρικής κούρσας. Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν και πλέον η Χαριλάου Τρικούπη θα μετρά αντίστροφα για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στις 6 Οκτωβρίου.







Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε 171 υπογραφές μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και 24.810 υπογραφές μελών, ο Παύλος Γερουλάνος 7.962 υπογραφές μελών, η Νάντια Γιαννακοπούλου 8.286 υπογραφές μελών, η Άννα Διαμαντοπούλου 7.000 υπογραφές μελών, ο Χάρης Δούκας 100 υπογραφές μελών Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ο Μιχάλης Κατρίνης 14.001 υπογραφές μελών.

Ο Γιάννης Κανελλάκης δήλωσε ότι έχει συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές, ωστόσο δεν θα τις καταθέσει, σεβόμενος - όπως δήλωσε - τα προσωπικά δεδομένα των υποστηρικτών του.


Σημειώνεται πως από το επιτελείο του Χάρη Δούκα επεσήμαναν πως οι 100 υπογραφές μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Δημάρχου Αθηναίων είναι διπλάσιες του ορίου του 15% των μελών της ΚΠΕ που προβλέπει το άρθρο 28 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του Χάρη Δούκα σημείωναν πως ήδη έχουν συλλέξει πολλές χιλιάδες υπογραφές στήριξης από μέλη του ΠΑΣΟΚ με τον τελικό αριθμό να ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή με αυτά αξίζει να σημειωθεί πως το ζήτημα με το «ασυμβίβαστο» του Χάρη Δούκα δείχνει να ξεπερνιέται. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος με όλους τους υποψηφίους τους ζήτησε να συμφωνήσουν ομόφωνα πως αποδέχονται το σκεπτικό ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων από την ΕΔΕΚΑΠ, χωρίς να εγείρεται ζήτημα ως προς το επίμαχο άρθρο του ασυμβίβαστου και πως δεσμεύονται επίσημα γι' αυτό με στόχο να υπάρξει η αποφυγή μίας πιθανής αντιπαράθεσης λιγότερο από ένα μήνα πριν τις κάλπες. Όπως όλα δείχνουν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία και αυτή αναμένεται να επικυρωθεί σε συνεδρίαση της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
…και των μετρήσεων

Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB ειδικότερα για την εσωκομματική αναμέτρηση της Χαριλάου Τρικούπη, κατέγραψε προβάδισμα των Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα με διψήφια ποσοστά. Στην τρίτη θέση είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ τέταρτος είναι ο Παύλος Γερουλάνος, που επίσης κινείται σε διψήφια ποσοστά.

Στην ερώτηση ποιον υποψήφιο θα ψηφίζατε στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, εάν περάσουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, οι πολίτες απάντησαν: Νίκος Ανδρουλάκης 41,5% και Χάρης Δούκας 39,5%. Ωστόσο, σε αυτούς που σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, τα ποσοστά αλλάζουν υπέρ του Χάρη Δούκα αντί του Νίκου Ανδρουλάκη και πάλι με μικρές διαφορές καθώς οι πολίτες απάντησαν: Χάρης Δούκας 43,2% και Νίκος Ανδρουλάκης 41%.



Η τελευταία μέτρηση της Opinion Poll, εκτός από την καθαρή δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ επί του ΣΥΡΙΖΑ, για την εσωκομματική κούρσα του ΠΑΣΟΚ κατέγραψε κληρό ντέρμπι Ανδρουλάκη-Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο να ακολουθούν.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις εσωκομματικές εκλογές στο γενικό κοινό, ο Χάρης Δούκας προηγείται με 3,4 μονάδες έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων συγκεντρώνει 23,7% και ο νυν πρόεδρος του κόμματος 20,3%.

Ακολουθεί η Άννα Διαμαντοπούλου με 19%, ο Παύλος Γερουλάνος με 14,8%, η Νάντια Γιαννακοπούλου με 5,6% και ο Μιχάλης Κατρίνης με 4,8% και Γιάννης Κανελλάκης με 2%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 6,9% των συμμετεχόντων στο γκάλοπ. Ωστόσο, στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ, η εικόνα για τους δύο πρώτους αντιστρέφεται: Πρώτος έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 29,2% και δεύτερος ο Χάρης Δούκας με 26,4%. Η Άννα Διαμαντοπούλου συγκεντρώνει 15,4% ούσα τρίτη, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος έρχεται τέταρτος με 14,8%. Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης ισοψηφούν στο 3,3%, ενώ ο Γιάννης Κανελλάκης αγγίζει το 1,9%.

Σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο ανάμεσα σε Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, τα αποτελέσματα σε αυτούς που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, δίνουν 39% στον νυν πρόεδρο του κόμματος και 44,3% στον δήμαρχο Αθηναίων. Δεν θα ψηφίσει το 9,2%, αναποφάσιστο δείχνει το 5,6% και στο «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ» βρίσκεται το 2%. Αντίστοιχα, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 45,7% απαντά ότι θα ψηφίσει τον Χάρη Δούκα και το 42,9% τον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεν θα ψηφίσει το 4,8%, αναποφάσιστο δείχνει το 5,7% και στο «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ» βρίσκεται μόλις το 1%.


Σε άλλο πιθανό δίδυμο, αυτοί που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, θα στηρίξουν κατά 43,1% την Άννα Διαμαντοπούλου και κατά 41,5% τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το 7,8% απάντησε ότι δεν θα ψηφίσει, το 4,2%- ότι δεν έχει αποφασίσει και το 3,3% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Η κατάσταση μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αλλάζει, αφού το 53.5% λέει ότι θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη, το 35,9% την Άννα Διαμαντοπούλου, το 2,9% απάντησε πως δεν θα ψηφίσει, το 5,8% ότι δεν έχει αποφασίσει και το 1,9% πως δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου