Τρίτη, Σεπτεμβρίου 17, 2024

Τελικά τι ισχύει με την αύξηση στην τιμή του νερού Σύγχυση με την αύξηση της τιμής του νερού και τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ. Η νέα τιμολόγηση και ποιοι τελικά θα πληρώσουν περισσότερο.




CC0

 

 

Θα αυξηθεί ή όχι το νερό; Θα έρθουν «φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ ή μειωμένοι; Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο; Γιατί αυξάνεται το νερό;

Αυτές και πολλές άλλες είναι οι απορίες που κατακλύζουν τα νοικοκυριά, καθώς η συζήτηση για τη λειψυδρία, μία αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τελικά η ανακοίνωση για τη νέα τιμολόγηση στο νερό, επιβεβαίωσαν ότι σίγουρα έρχονται αλλαγές.


Αρχικά, αυτό που αλλάζει, είναι ότι «πλέον, όλοι οι πάροχοι νερού θα περνούν την οποιαδήποτε αύξηση από έλεγχο μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, που μέχρι τέλος του μήνα μπαίνει σε πλήρη λειτουργία», όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις προσπάθειες να «ησυχάσει» τις ανησυχίες, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις και το νερό θα μείνει φθηνό μόνο για τις «λογικές καταναλώσεις». Είπε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα:


«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό για τις λογικές καταναλώσεις. Δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια. Το μάξιμουμ είναι η αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού. Κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει στο λογαριασμό του».

Σε πιο απλά λόγια, αν δεν καταναλώνει κανείς πολύ νερό, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί, ενώ σίγουρα θα δει αύξηση εκείνος που υπερβαίνει τα φυσιολογικά. Ωστόσο, ακόμα, δεν έχει γίνει γνωστό από ποιο όριο και πάνω θα αυξάνεται η τιμή. Βέβαια, ήδη υπάρχουν 5 κλίμακες στην ΕΥΔΑΠ με διαφορετική χρέωση, κάτι που όμως ενδέχεται να αλλάξει.


Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «ο έλεγχος βασίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία που δεν σου λέει τίποτα άλλο πέραν του ότι οφείλεις να έχεις ρύθμιση κόστους, χωρίς κέρδος στο νερό. Το πρόβλημά μας είναι ότι πανελλαδικά χάνεται μέχρι 40-50% του νερού στα δίκτυα».

Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ρεπορτάζ του MEGA για την τιμή του νερού στην Αττική.


Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η ΚΥΑ θα δίνει τη δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Παράλληλα, τα τιμολόγια του νερού θα μπορούν να αυξηθούν στο όριο του πληθωρισμού.

Ειδικά για την Αττική, οι καταναλωτές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega θα πρέπει να περιμένουν μία οριζόντια αύξηση στους λογαριασμούς νερού, που θα ισχύει για όλους.


Να σημειωθεί πως η αύξηση θα είναι μικρή και έρχεται μετά από 20 χρόνια. Περισσότερη αύξηση στα τιμολόγια θα δουν όσοι καταναλώνουν περισσότερο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου