Τρίτη, Σεπτεμβρίου 10, 2024

Εκλογές ΗΠΑ: To απόλυτο ντέρμπι μεταξύ Χάρις και Τραμπ - Ψήφο με ψήφο στις 7 κρίσιμες πολιτείες Καθοριστικό το αποψινό debate στις ΗΠΑ (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας). Το πρώτο μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις.









Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν το debate ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλτ Τραμπ, το οποίο θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο για την προεκλογική κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η Χάρις αναμφίβολα έχει καταφέρει να ανατρέψει τα δεδομένα, από τη στιγμή που τέθηκε υποψήφια των Δημοκρατικών, αντικαθιστώντας τον Τζο Μπάιντεν. Κατάφερε όχι μόνο να καλύψει τη διαφορά της από τον Τραμπ, αλλά και να περάσει -έστω και οριακά- μπροστά σε πολλές από τις δημοσκοπήσεις.


Η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ εξελίσσεται πλέον σε απόλυτο ντέρμπι και οι δύο διεκδικητές θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο πρώτο -ενδεχομένως και τελευταίο- κρίσιμο debate , το οποίο θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου (04:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Ελλάδα), στο ABC News.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστός για τις δυναμικές εμφανίσεις του στις τηλεμαχίες. Εξάλλου μέσω αυτής επέφερε και τη χαριστική βολή στον Τζο Μπάιντεν, οδηγώντας τον εκτός κούρσας. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι η Κάμαλα Χάρις, η οποία θα βρεθεί για πρώτη φορά σε μια τέτοια διαδικασία.








Πολλοί επικριτές της στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν εκφράσει στο παρελθόν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί. «Η Χάρις μπορεί να κερδίσει πολλά, αλλά και να χάσει πολλά», εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.


Σε μια εκλογική μάχη που θα μπορούσε να κριθεί στο νήμα, πολλοί ψηφοφόροι περιμένουν όχι μόνο να ακούσουν τις θέσεις της για μια σειρά από θέματα, αλλά να διαπιστώσουν και το πώς θα διαχειριστεί τις επιθέσεις από τον Τραμπ.

Ενδεικτικό των αμφιβολιών που υπάρχουν -και στο στρατόπεδο της Χάρις- είναι πως επί του παρόντος η υποψήφια των Δημοκρατικών αποφεύγει να δεσμευτεί για τη διεξαγωγή κι άλλης τηλεμαχίας, όπως ζητά ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας. Από την προεκλογική της εκστρατεία επισημαίνεται πως οι επόμενες κινήσεις θα αξιολογηθούν μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο debate.
ΗΠΑ: Το απόλυτο ντέρμπι στις πολιτείες κλειδιά

Οδεύοντας προς την 5η Νοεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση. Η Κάμαλα Χάρις έχει πετύχει μια εντυπωσιακή ανατροπή για τους Δημοκρατικούς. Ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν πίσω περίπου τρεις μονάδες, ωστόσο η αντικαταστάτριά του καταγράφει πλέον ένα προβάδισμα τριών μονάδων σε εθνικό επίπεδο, 47% έναντι 44% του Ντόναλντ Τραμπ, βάσει του μέσου όρου των μετρήσεων.






Όμως, για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ τα ποσοστά σε εθνικό επίπεδο πολλές φορές δίνουν μια στρεβλή εικόνα. Ο λόγος είναι πως ο πρόεδρος αναδεικνύεται μέσω εκλεκτόρων, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από την πολιτεία. Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, ένας υποψήφιος μπορεί να έχει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων σε απόλυτο νούμερα, αλλά να χάσει τις πολιτείες κλειδιά και άρα και την προεδρία.

Για παράδειγμα στις εκλογές του 2016, η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε σχεδόν 2 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους, αλλά ο Τραμπ επικράτησε στις κρίσιμες πολιτείες και αναδείχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συνολικά υπάρχουν 50 πολιτείες στις ΗΠΑ, αλλά επειδή στις περισσότερες από αυτές παραδοσιακά κερδίζει το ένα ή το άλλο κόμμα, στην πραγματικότητα η προεδρία κρίνεται από μια χούφτα πολιτειών, στις οποίες το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο. Στην προκειμένη περίπτωση και στις επτά πολιτείες-κλειδιά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Οι διαφορές είναι οριακές, ακόμη και κάτω από τη μια μονάδα, γεγονός που καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό νικητή, που χρειάζεται 270 εκλέκτορες.


Σύμφωνα με τους τελευταίους μέσους όρους των μετρήσεων:Στην Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) η Χάρις έχει προβάδισμα κάτω από μια μονάδα.
Στην Αριζόνα (11 εκλέκτορες) ο Τραμπ έχει προβάδισμα κάτω από μια μονάδα.
Στη Νεβάδα (6 εκλέκτορες) η Χάρις έχει προβάδισμα κάτω από μια μονάδα.
Στην Πενσυλβάνια (19 εκλέκτορες) η Χάρις έχει προβάδισμα κάτω από μια μονάδα.
Στη Βόρεια Καρολίνα (16 εκλέκτορες) ο Τραμπ έχει προβάδισμα κάτω από μια μονάδα.
Στο Μίσιγκαν (15 εκλέκτορες) η Χάρις έχει προβάδισμα δύο μονάδων.
Στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) η Χάρις έχει προβάδισμα τριών μονάδων.



Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην πορεία του προς τον Λευκό Οίκο το 2016, είχε καταφέρει να πάρει τρεις από τις πολιτείες-κλειδιά, που χαρακτηρίζονται ως προπύργια των Δημοκρατικών, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως εάν η Χάρις καταφέρει να κερδίσει σε αυτές τις τρεις πολιτείες, τότε θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές της για να αναδειχθεί νέα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος που έχει πετύχει η Κάμαλα Χάρις, είναι πως στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, με υποψήφιο τον Τζο Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί υστερούσαν από τους Ρεπουμπλικάνους περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο σε αυτές τις επτά πολιτείες.
Ο γνωστός Τραμπ και η αποκάλυψη της Χάρις

Η Χάρις μπορεί να υπερηφανεύεται για τις επιδόσεις της, όμως απόψε το βράδυ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση -μέχρι την επόμενη. Το debate με τον Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να της δώσει νέα ώθηση ή να την οδηγήσει σε μια κρίση αμφισβήτησης, οκτώ εβδομάδες πριν από τις κάλπες.



Τα ζητήματα της οικονομίας, της μετανάστευσης και της εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο. Οι Δημοκρατικοί αναδεικνύουν και το θέμα του δικαιώματος της άμβλωσης, που συσπειρώνει το προοδευτικό μέτωπο.

Ο Τραμπ είναι γνωστός στους πολίτες για τις θέσεις και το ύφος του, είτε αρέσει είτε όχι. Όμως, για την Χάρις η τηλεμαχία, διάρκειας 90 λεπτών, θα είναι μια στιγμή αποκάλυψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου