Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2024

Η Ούρσουλα VDL ξανάρχισε τις αυτοκρατορικές σπατάλες: «Δωράκι» 150.000 ευρώ σε καθηγητή... μεσαιωνικής ιστορίας Η Φον ντερ Λάιεν πλήρωσε με το παραπάνω καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας για την επίβλεψη έκθεσης που αφορά το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ.






 

 


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κριτικής για τις επιλογές της, καθώς όρισε 64% υψηλότερο μισθό από το ανώτατο όριο που προβλέπεται για τους συμβούλους, σε καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας που επιβλέπει μια έκθεση-ορόσημο για τη γεωργία, όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμά του τo Politico.

H ημερήσια αμοιβή του Πίτερ Στρονσνάιντερ (Peter Strohschneider) ανέρχεται σε 973,79 ευρώ, για την εκπόνηση της έκθεσης με τίτλο «Στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ». Ξεπερνά το μέγιστο ποσό των 594,22 ευρώ που συνήθως δίδεται στους ειδικούς συμβούλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το αμερικανικό Μέσο.


Ένας εμπειρογνώμονας που συνέταξε έκθεση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τους ειδικούς συμβούλους, δήλωσε ότι τα 149.963,66 ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την πληρωμή του Στρονσνάιντερ για τις 154 ημέρες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό είναι «σπατάλη δημόσιου χρήματος».

«Θεωρώ ότι τα 150.000 ευρώ είναι απλώς εξωπραγματικά υψηλά και, πιθανώς, επίσης όχι απαραίτητα», δήλωσε ο Κρίστοφ Ντέμκε (Christoph Demke), ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Βάασα της Φινλανδίας.


Σύμφωνα με την υπηρεσία σταδιοδρομίας της ΕΕ, το ημερομίσθιο με το οποίο αμείβεται ο Στρονσνάιντερ βρίσκεται στο επίπεδο ενός γενικού διευθυντή της Επιτροπής.

Παρόλα αυτά, χάρη σε μια εξαίρεση στις κατευθυντήριες γραμμές για τους μισθούς στην EE, δεν είναι παράνομο να πληρώνονται οι ειδικοί σύμβουλοι με το ανώτατο ποσοστό μισθού για τους υπαλλήλους της Επιτροπής.
Όταν ο Ντράγκι δεν είχε πάρει... ευρώ για παρόμοιες υπηρεσίες

Δεν είναι ασυνήθιστο για την Επιτροπή να εργάζεται με άμισθους ειδικούς συμβούλους. Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στον οποίο η Φον ντερ Λάιεν ανέθεσε τη συγγραφή έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, δεν πληρώθηκε.


Η Φον ντερ Λάιεν προσέλαβε τον καθηγητή μεσαιωνικών σπουδών με στόχο να παρουσιάσει μία πολιτική που λειτουργεί ως υπέρμαχος της γεωργίας, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων στις τάξεις των αγροτών της ΕΕ.

Ο Στρονσνάιντερ προσλήφθηκε «για να ηγηθεί του διαλόγου που συνέβαλε στην ενίσχυση της κατανόησης των σημερινών και αναμενόμενων προκλήσεων για τα τρόφιμα και τη γεωργία της ΕΕ», καθώς και «να σφυρηλατήσει μια νέα προσέγγιση που βασίζεται στη συναίνεση για την εξεύρεση λύσεων με τη συμμετοχή των γεωργών και άλλων βασικών ενδιαφερομένων από όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα της ΕΕ», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπάλαζ Ουιβάρι.

Απώτερος στόχος της έκθεσης αυτής είναι «να καλλιεργήσει ένα κοινό όραμα για το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας στην Ευρώπη».


Ερωτηθείς για το εάν ο Στρονσνάιντερ έγραψε ο ίδιος την έκθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «ήταν σε θέση να προτείνει τη γλώσσα» και ότι ένας «περιορισμένος αριθμός υπαλλήλων» τον βοήθησε να τη γράψει.
«Αυθαίρετη» διαδικασία η επιλογή των ειδικών συμβούλων

Το Politico ρώτησε την Επιτροπή, γιατί προσέλαβε έναν καθηγητή με ειδίκευση στη μεσαιωνική ιστορία. «Δεν πρόκειται για τις (εξειδικευμένες) ακαδημαϊκές γνώσεις του καθηγητή Στρονσνάιντερ, αλλά για την προσωπικότητα και την ικανότητά του να ελίσσεται σε πολύπλοκες διαδικασίες διαπραγμάτευσης», απάντησε ο Ουιβάρι.

Εναπόκειται σε κάθε επίτροπο να προσδιορίσει ένα άτομο που θέλει να προσλάβει ως ειδικό σύμβουλο, δήλωσε μια άλλη εκπρόσωπος της Επιτροπής, η Βερόνικα Φαβάλι (Veronica Favalli). Στη συνέχεια, το Σώμα των Επιτρόπων υπογράφει την πρόταση του επιτρόπου που είναι αρμόδιος για τη διοίκηση, Γιοχάνες Χαν.

«Η επιλογή των ειδικών συμβούλων είναι αρκετά αυθαίρετη», δήλωσε ο Ντέμκε, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται για μια διαδικασία επιλογής με βάση την αξία. Εξαρτάται από τους επιτρόπους και τον πρόεδρο, ποιον θα επιλέξουν. Επομένως, αυτή μπορεί να μην είναι μια δίκαιη διαδικασία».

Μεμονωμένοι επίτροποι ή ολόκληρα θεσμικά όργανα της ΕΕ μπορούν να διορίζουν ειδικούς συμβούλους για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αν και δεν αμείβονται πάντα. Από τότε που η Επιτροπή ξεκίνησε την τρέχουσα θητεία της, το 2019, οι επίτροποί της έχουν διορίσει περίπου 100 ειδικούς συμβούλους.


Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, προσέλαβε έξι. Η επικεφαλής Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, προσέλαβε τρεις και η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσέλαβε πέντε, συμπεριλαμβανομένου του Στρονσνάιντερ.
Δεν είναι ο πρώτος που προσλήφθηκε

Ο Στρονσνάιντερ δεν είναι ο μόνος από τους τέσσερις σημερινούς ειδικούς συμβούλους της Φον ντερ Λάιεν που λαμβάνει μισθό. Ο Βρετανο-Βελγός γιατρός σερ Πίτερ Πιοτ (sir Peter Piot) απασχολείται επί του παρόντος για να συμβουλεύει την πρόεδρο της Κομισιόν «σχετικά με την πολιτική, τις πρωτοβουλίες και την προβολή που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια της υγείας στο πλαίσιο του COVID-19 και άλλων διεθνών απειλών για την υγεία», όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της Επιτροπής.

Ένα ακόμη έγγραφο δείχνει ότι ο Πιοτ πληρώνεται στο ίδιο ανώτατο επίπεδο με τον Στρονσνάιντερ για 58 το πολύ ημέρες εργασίας μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου του έτους.

Ο Πιοτ συμβουλεύει την Φον ντερ Λάιεν από τον Μάιο του 2020, αν και ο μισθός του πριν από τον Απρίλιο δεν είναι δημόσιος.


Άλλοι ειδικοί σύμβουλοι της Φον ντερ Λάιεν είναι ο Ντράγκι, ο οποίος παρέδωσε μια έκθεση 400 σελίδων για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, και ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστε, ο οποίος συντάσσει μια έκθεση για την αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ.

Κανένας από τους δύο δεν πληρώθηκε για το έργο του, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι επίσης άμισθος σύμβουλος στην Επιτροπή, συνδεδεμένος με τον επίτροπο Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν.
«Δυσανάλογος» ο μισθός του συμβούλου της Φον ντερ Λάιεν με το πρότζεκτ

Αξιολογώντας τα επίπεδα των μισθών των ειδικών συμβούλων, το Politico αναφέρει ότι η πλειοψηφία αμείβεται με 594,22 ευρώ ημερησίως, επικαλούμενο σχετικό έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του έτους.

Οι κανόνες της Κομισιόν αναφέρουν πάντως ότι ο μισθός «μπορεί να αποκλίνει από τον μέσο όρο» σε «αιτιολογημένες εξαιρετικές περιπτώσεις».

Σε ερώτηση προς τον Ουιβάρι σχετικά με τον τρόπο που η Κομισιόν τεκμηρίωσε την «εξαιρετική περίπτωση», ο εκπρόσωπος απάντησε: «Οφείλεται στην πολυπλοκότητα του ζητήματος και δεδομένου του υψηλού προφίλ του συμβούλου, ο οποίος αλληλεπιδρά με φορείς υψηλού επιπέδου».


«Το συνολικό μπάτζετ για τον Στρονσνάιντερ (δηλαδή τα 149.963,66 ευρώ) διαβιβάστηκαν από την Κομισιόν στην Ευρωβουλή, όπως ορίζει ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης», πρόσθεσε.

Παράλληλα, πρόσωπο που συνεργάστηκε με τον καθηγητή για τη συγγραφή της έκθεσης δήλωσε, διατηρώντας την ανωνυμία του, ότι ο Στρονσνάιντερ έκανε εξαιρετική δουλειά, αλλά τα χρήματα που έλαβε ήταν αρκετά. «Για να είμαστε δίκαιοι, του ανατέθηκε ένα πολύ σύνθετο πρότζεκτ και έκανε καλή δουλειά. Όμως, ο μισθός φαίνεται λίγο δυσανάλογος», ανέφερε στο Politico.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου