Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 11, 2024

Χάρις vs. Τραμπ 1-0: Πέντε ειδικοί της επικοινωνίας βγάζουν τον νικητή του debate Η Κάμαλα φαίνεται πως κέρδισε την πρώτη μάχη των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με 5 αναλυτές του Politico






 

Το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ ανατράπηκε μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Ιουνίου, όταν οι Δημοκρατικοί κατάλαβαν πως αν δεν δρομολογούσαν τις εξελίξεις γύρω από τον υποψήφιο τους στις εκλογές του Νοεμβρίου, έκλιναν προς ένα πολύ κακό αποτέλεσμα.

Το δεύτερο ντιμπέιτ βρήκε την Κάμαλα Χάρις, η οποία πήρε το χρίσμα μετά την παραίτηση Μπάιντεν, να αναμετράται απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και μάλιστα να κερδίζει τις εντυπώσεις, όχι τόσο με τις θέσεις της, αλλά με την παρουσία της.


Αν και πολλές φορές βρέθηκε σε θέση άμυνας, η Κάμαλα Χάρις, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ στις πρώτες τους αναλύσεις για το ντιμπέιτ, δεν υπέπεσε σε κάποιο τρομερό σφάλμα, η στάση της ήταν «προεδρική» και σε αρκετές περιπτώσεις κατάφερε να εκνευρίσει τον Τραμπ. Η επικράτησή της επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα της δημοσκόπηση του CNN λίγη ώρα μετά τη λήξη του ντιμπέιτ. Το 63% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν τη διαμάχη ανέφεραν πως η Χάρις τα πηγε καλύτερα από τον Τραμπ, με το 37% των συμμετεχόντων να υποστηρίζουν το αντίθετο. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούνιο στο ντιμπέιτ Τραμπ - Μπάιντεν, το 67% είχε βγάλει νικητή τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.







Το BBC στην πρώτη του ανάληση ανέφερε πως η Κάμαλα Χάρις ταλαιπώρησε συχνά τον Τραμπ, ενώ παρόμοια είναι και η άποψη του Politico, που γράφει πως η Κάμαλα έριξε το δόλωμα και ο Τραμπ το άρπαξε, ξανά και ξανά.
Politico: Ποιος ήταν καλύτερος;

Το Politico ζήτησε από 5 δημοσιογράφους και συντάκτες που ασχολούνται με την προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, να αναλύσουν το debate, απαντώντας στην ερώτηση «ποιος κέρδισε τελικά το ντιμπέιτ».

Steve Shepard: «Το μόνο που χρειάζεται για να καταλάβετε ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις στην τηλεμαχία είναι να ελέγξετε το επίπεδο του ήχου στο μικροφώνο του Τραμπ από την αρχή του ντιμπέιτ έως και το τέλος. Θα δείτε πως ξεκάθαρα βγήκε μπροστά η Χάρις», γράφει στην αλάυσή του ο πολιτικός συντάκτης Steve Shepard.


«To ντιμπέιτ ξεκίνησε με μια ερώτηση που αν και θα έπρεπε να ευνoήσει τον Τραμπ - «είναι οι Αμερικανοί σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια» - γρήγορα στράφηκε εναντίον του πρώην προέδρου.

Ακόμα και όταν η συζήτηση πήγε στο θέμα της μετανάστευσης - φιλικό προς τον Τραμπ - η Χάρις του έστησε παγίδα, που τον έκανε να μιλάει γρήγορα και δυνατά για το μέγεθος του πλήθους στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και να διηγείται ιστορίες με κατοικίδια ζώα που είχαν απαχθεί. Γνώριζε πως τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως τα ήθελε».

Elena Schneider: Ξεκινώντας την ανάλυσή της, αρθρογράφος είναι αμείλικτη, «Η Χάρις κέρδισε αυτό το ντιμπέιτ».

 

«Οι στόχοι της ήταν σαφείς: Να δείξει πόσο διαφορετική ήταν από τον Τραμπ, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως την υποψήφιο της αλλαγής, η οποία θα προχωρήσει με τους ψηφοφόρους της προς το μέλλον», έγραψε.

«Καθ' όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ, η Χάρις μιλούσε απευθείας στην κάμερα, προτρέποντας τους ψηφοφόρους να «γυρίσουν σελίδα» στον Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος, εν τω μεταξύ, επικεντρώθηκε κυρίως στη δικαστική διαμάχη για το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης μιας εκτεταμένης αντιπαράθεσης για το αν κέρδισε τις εκλογές του 2020. Δεν το έκανε», σχολιάζει.

Adam Wren: Η Κάμαλα Χάρις κέρδισε και ήταν κοντά στο να το κάνει, σχολιάζει ο αρθρογράφος του Politico.

«Εμφανίστηκε ως Εισαγγελέας, βάζοντας ουσιαστικά τον Τραμπ στο εδώλιο του μάρτυρα σε μεγάλο μέρος του ντιμπέιτ. Οι Δημοκρατικοί πρέπει να είναι εντελώς ζαλισμένοι, ιδίως για τις εκτεταμένες παρατηρήσεις της σχετικά με τις αμβλώσεις - ένα θέμα για το οποίο μιλάει σε όλη τη χώρα. Και αυτό φάνηκε απόψε».


Eugene Daniels: Ξεκινά την ανάλυσή του προβοκατόρικα λέγοντας, «Θα σας σοκάρω εδώ: Η Χάρις κέρδισε τις εντυπώσεις».

«Και ειλικρινά, είχε ίσως την καλύτερη βραδιά από όλος τους αντιπάλους που αντιμετώπισε ο Τραμπ σε ντιμπέιτ από τότε που άρχισε να κατεβαίνει για πρόεδρος το 2015. Ήταν σαφές πως η ομάδα της Χάρις ήθελε να τον δελεάσει για να τον κάνει να αντιδράσει με τρόπο που θα απωθούσε τους ψηφοφόρους των προαστίων. Το κατάφερε, αρχικά επικαλούμενη το μέγεθος του πλήθους στις συγκεντρώσεις του, στη συνέχεια τις ποινικές του κατηγορίες. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα μπήκε στο μυαλό του, ξανά και ξανά.

Οι Δημοκρατικοί που παρακολουθούσαν το ντιμπέιτ μου έστειλαν μήνυμα ότι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο ήθελαν την αλλαγή από τον Μπάιντεν στη Χάρις: ένας υποψήφιος που θα μπορούσε πραγματικά να επιχειρηματολογήσει εναντίον του Τραμπ.


Lisa Kashinsky: Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Steve Shepard περί εντάσεως της φωνής και των μικροφώνων, η αρθρογράφος γράφει, «εκτός από την ένταση του Τραμπ, για να δεις ποιος επικράτησε στο ντιμπέιτ αρκεί να δεις τι ποστάρουν οι υποστηρικτές του στο Χ.

Κυκλοφορούσαν στο Χ οι ισχυρισμοί πως πρόκειται για μια μάχη «3 εναντίον 1». Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του μπήκαν σε αυτό το ντιμπέιτ αμφιβάλλοντας για το αν οι συντονιστές του ABC θα τον αντιμετώπιζαν δίκαια. Αν αισθάνονταν ότι το ντιμπέιτ πήγαινε με το μέρος του, δεν θα το έλεγαν ακόμα αυτό.





Όσα έγιναν στο debate

54 ημέρες πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ, διεξήχθη το πρώτο και ίσως τελευταί debate μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ, σε μία ατμόσφαιρα εξαιρετικά πικρή και τεταμένη.

Χωρίς να είναι σαφές αν αυτό οφειλόταν στην επίδοση της αντιπροέδρου και υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία, η Τέιλορ Σουίφτ, εξαιρετικά δημοφιλές αστέρι της ποπ μουσικής, με πελώρια επιρροή στους νέους και στις νέες στην Αμερική, ενημέρωσε τα 283 εκατομμύρια ακολούθους της στο Instagram πως θα ψηφίσει την κυρία Χάρις τον Νοέμβριο.


Από την άλλη, κ. Τραμπ έκρινε σε ανάρτησή του στον Truth Social, ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα, πως αυτό «ήταν το καλύτερο μου ντιμπέιτ (...) ακόμη περισσότερο διότι ήταν τρεις εναντίον ενός!», θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία των δυο παρουσιαστών, δημοσιογράφων του ABC, που σε κάποιες περιπτώσεις παρενέβησαν και τον διόρθωσαν.

Η κυρία Χάρις, που βρέθηκε με υποστηρικτές της, προειδοποίησε πως «έχουμε πολλή δουλειά» ακόμη, ενώ ο σύζυγός της Νταγκ Έμχοφ πλειοδότησε, τονίζοντας πως παρότι η αντιπρόεδρος «κέρδισε» το τηλεοπτικό ντιμπέιτ, «ακόμη δεν έχουμε κερδίσει τίποτε άλλο».

Φθάνοντας στο στούντιο όπου έγινε η αναμέτρηση, στη Φιλαδέλφεια —υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας—, η αντιπρόεδρος πλησίασε τον πρώην πρόεδρο που δεν είχε άλλη επιλογή παρά να της σφίξει το χέρι που του έτεινε.

Τα επόμενα 90 λεπτά, η 59χρονη αντιπρόεδρος δεν έπαψε να επιτίθεται στον 78χρονο πρώην πρόεδρο — ο οποίος δεν την είχε συναντήσει ποτέ πριν.

«Ο Τραμπ ήταν πολύ κακός κι η Χάρις κέρδισε με διαφορά» την τηλεμαχία, έκρινε ο πολιτολόγος Λάρι Σαμπάτο. Αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό πως θα έχει αντανάκλαση στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητή στο Πρίνστον.

Στιγμή με ιδιαίτερα βαρύτητα: η Κάμαλα Χάρις καταφέρθηκε εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως ψεύδεται, υφαίνει «ιστό ψεμμάτων», για το ζήτημα της άμβλωσης, και «προσβάλλει» τις Αμερικανίδες.

Του πρόσαψε εξάλλου πως προσπαθεί να «διχάσει» τους Αμερικανούς ανακινώντας ζητήματα που αφορούν τις φυλετικές σχέσεις. Το θέμα την αφορά προσωπικά: ο μεγιστάνας έχει πει πως η πρώην εισαγγελέας «έγινε» μαύρη για εκλογικούς λόγους.

Ο πρώην πρόεδρος από την πλευρά του επιδόθηκε στη συνήθη καταστροφολογία του, ενίοτε επαναλαμβάνοντας «εναλλακτικές αλήθειες» που ακούει κανείς στις προεκλογικές ομιλίες του.

Επιπλέον ο πρώην πρόεδρος πως δεν έχει «καμιά αμφιβολία» ότι η απόπειρα δολοφονίας του στα μέσα Ιουλίου έγινε εξαιτίας όσων είχαν πει οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί του: «Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως χτυπήθηκα από σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας όσων είπαν για μένα», είπε ο πρώην πρόεδρος, που τραυματίστηκε στο αυτί όταν διαπράχθηκε η απόπειρα. «Μιλάνε για δημοκρατία», λένε πως «είμαι απειλή για τη δημοκρατία. Αλλά αυτοί είναι η απειλή», επέμεινε ο κ. Τραμπ.

Ακόμη, κατηγόρησε την αντιπρόεδρο πως «αντέγραψε» το πρόγραμμα του προέδρου Μπάιντεν για την οικονομία, πως δεν έχει «κανένα πρόγραμμα» η ίδια, πως σχεδιάζει να προχωρήσει στην «κατάσχεση» των όπλων των Αμερικανών, ότι «άφησε εκατομμύρια» τροφίμους φυλακών και ψυχιατρικών κλινικών του εξωτερικού να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

«Να το θυμάστε, είναι (ταυτισμένη με τον) Μπάιντεν. Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τον Μπάιντεν», επέμεινε. Η Δημοκρατική του αντέτεινε «εμένα έχετε αντίπαλο, όχι τον Τζο Μπάιντεν».

Η κυρία Χάρις «μας είπε πως θα κάνει το ένα, θα κάνει το άλλο και το παράλλο, διάφορα θαυμάσια πράγματα. Γιατί δεν τα έχει κάνει; Είναι εκεί πέρα τριάμισι χρόνια», πέταξε ακόμη ο Ρεπουμπλικάνος.

Η Δημοκρατική φάνηκε αποφασισμένη να αναφερθεί σε ζητήματα που τον ενοχλούν, μοιάζοντας να λογαριάζει στην υπερβολική ευθιξία του.

Είπε για παράδειγμα ότι πολλοί από όσους πάνε στις ομιλίες του φεύγουν πολύ πριν να τις τελειώσει, εξαιτίας της «βαρεμάρας» που τους προκαλεί, κάτι που μάλλον ενόχλησε βαθιά τον πρώην πρόεδρο, ή ακόμη ότι τον «πέταξαν έξω» οι ψηφοφόροι το 2020 — στις εκλογές στις οποίες ο κ. Τραμπ αρνήθηκε, για νιοστή φορά, να αναγνωρίσει πως ηττήθηκε.

Στη σκηνή ο κ. Τραμπ, με τόνο ολοένα πιο επιθετικό κατά τη διάρκεια της εκπομπής, είχε σφιγμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου και το βλέμμα καρφωμένο στην κάμερα — δεν το έστρεψε ποτέ στην αντίπαλό του.

Η κυρία Χάρις, πολύ πιο χαλαρή σωματικά, γύριζε συχνά το κεφάλι προς τον αντίπαλό της, με ύφος που ενίοτε έδειχνε αμφιβολία για όσα άκουγε, ενίοτε ήταν ανοικτά ειρωνικό.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο κ. Τραμπ επανέλαβε το ψέμα που διέδωσαν και άλλοι «βαρόνοι» των Ρεπουμπλικάνων, κατά το οποίο αϊτινοί μετανάστες «τρώνε σκύλους και γάτες» σε πόλη στο Οχάιο (βορειοανατολικά).

Τον διόρθωσαν οι παρουσιαστές του ABC, κάτι που έκαναν επίσης σε άλλες περιπτώσεις ανυπόστατων ισχυρισμών του Ρεπουμπλικάνου — κάτι που δεν είχαν κάνει οι συνάδελφοί τους του CNN τον Ιούνιο, στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τζο Μπάιντεν, ναυάγιο για τον Δημοκρατικό απερχόμενο πρόεδρο, που αποδείχθηκε καταλύτης εξελίξεων, αναγκάζοντάς τον τελικά να εγκαταλείψει την κούρσα για την επανεκλογή του, περίπου έναν μήνα αργότερα.

Οι συγκρούσεις των δύο υποψηφίων επεκτάθηκαν σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η αντιπρόεδρος χαρακτήρισε τον κ. Τραμπ «περίγελο» ξένων ηγετών, είπε πως αν ήταν πρόεδρος εκείνος, ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν θα είχε φθάσει και θα στρογγυλοκαθόταν «στο Κίεβο», του πρόσαψε πως είναι κάποιος που μπορούν να «χειραγωγούν» οι «δικτάτορες».

«Μισεί το Ισραήλ. Αν γίνει πρόεδρος αυτή, πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν θα υπάρχει πλέον σε δυο χρόνια», είπε από την πλευρά του πρώην πρόεδρος αναφερόμενος στην κυρία Χάρις. «Το Ισραήλ θα χαθεί», επέμεινε, αφού η Κάμαλα Χάρις τόνισε πως ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να τελειώσει άμεσα» και ότι «χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός» ώστε «να επιστρέψουν οι όμηροι».

Αποχωρώντας από τη σκηνή, ο κ. Τραμπ και η κυρία Χάρις δεν αντάλλαξαν χειραψία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου