Σάββατο, Οκτωβρίου 05, 2024

Κλειστά και «άγνωστα» 500.000 ακίνητα του Δημοσίου, ενώ η στεγαστική κρίση καλπάζει Ένας αναξιοποίητος «θησαυρός» από σπίτια και άλλα ακίνητα στα χέρια του Δημοσίου.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 


Την ώρα που η στεγαστική κρίση καλπάζει στην Ελλάδα, το Δημόσιο έχει στην κυριότητά του ένα τεράστιο αριθμό ακινήτων, τα οποία αφήνει αναξιοποίητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κτηματαγοράς, περισσότερα από 900.000 ακίνητα στη χώρα παραμένουν κλειστά και χωρίς καμία χρήση, με τα 500.000 από αυτά να ανήκουν στο Δημόσιο. Όπως ανέφεραν τα στελέχη, το ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζει... ούτε τον ακριβή αριθμό των εν λόγω ακινητήτων που αποτελούν είτε σχολάζουσες κληρονομιές είτε προέρχονται από αποποιήσεις κληρονομιάς.


Επιπλέον, 400.000 ακίνητα βρίσκονται δεσμευμένα από τράπεζες λόγω χρεών, ενώ περίπου 60.000 έως 120.000 κατοικίες ετησίως καθίστανται μη κατοικήσιμες.

Πολλά από τα ακίνητα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα, ιδιαίτερα οι σχολάζουσες κληρονομιές, εντοπίζονται στην περιφέρεια, γεγονός που εντείνει το στεγαστικό πρόβλημα λόγω της ερήμωσης της υπαίθρου και της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Εμπόδιο η μη καταγραφή τους

Οι ειδικοί της αγοράς τονίζουν πως η απουσία σαφούς καταγραφής και ενεργητικής διαχείρισης των ακινήτων από το Δημόσιο είναι βασικό εμπόδιο στην αξιοποίησή τους. Δεν υπάρχει φορέας που να ασχολείται με την πώληση ή ενοικίαση κληροδοτημάτων, ενώ οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μαζική πώληση ακινήτων λόγω των γραφειοκρατικών δυσκολιών.





Όπως επισήμανε ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, περίπου 5.000 ακίνητα από κληροδοτήματα στην Αθήνα παραμένουν κλειστά, ενώ χιλιάδες ακόμα βρίσκονται σε δικαστικές διαμάχες ή κατασχέσεις που παραμένουν αδρανείς λόγω της καθυστερημένης απονομής δικαιοσύνης.

Επιπλέον, ο κ. Ποταμιάνος υποστήριξε πως οι παρεμβάσεις του κράτους στην αγορά κατοικίας, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μπορεί να ενισχύσουν τη ζήτηση χωρίς να συνοδευτούν από επαρκή αύξηση της προσφοράς, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.


Ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών, τόνισε ότι η στεγαστική κρίση είναι κυρίως πρόβλημα της αστυφιλίας, με το 50% του πληθυσμού να συγκεντρώνεται στην Αττική, ενώ τα εισοδήματα και οι θέσεις εργασίας στην περιφέρεια είναι περιορισμένα. Ο ίδιος υποστήριξε πως η ενίσχυση των εισοδημάτων και η δημιουργία θέσεων εργασίας εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

Τέλος, ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, σημείωσε ότι η στεγαστική κρίση έχει δημιουργήσει καχυποψία στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ανησυχούν για τους κακοπληρωτές ενοικιαστές, ενώ η πλειονότητα των ακινήτων που ενοικιάζονται απαιτεί σημαντικές ανακαινίσεις, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου