Σάββατο, Οκτωβρίου 12, 2024

Πόλεμος και διάλυση στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποφασισμένοι οι «87» να φράξουν τον δρόμο του Κασσελάκη Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνεται ο πλήρης σχεδιασμός των «87» κόντρα στον Στ. Κασσελάκη.




EUROKINISSI

 
 


Μπροστά σε μια πρωτοφανή συγκρουσιακή κατάσταση, με τους τόνους να «χτυπάνε» κόκκινο, το χάσμα ολοένα να βαθαίνει και την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι πρόκειται να συνεδριάσει νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε το απόγευμα της Παρασκευής το εξώδικο του προς το κόμμα «ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι», όπως τόνισε σε ανάρτηση του, απευθυνόμενος, παράλληλα, σε όσους επιχειρούν, όπως υποστηρίζει, να τον αποκλείσουν από την κούρσα ηγεσίας.

Για το «στρατόπεδο» Κασσελάκη, ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, θεωρώντας ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, ότι εντός της Κεντρικής Επιτροπής από τους «87» θα τεθεί ζήτημα είτε αποκλεισμού από τις εσωκομματικές εκλογές είτε διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη από το κόμμα με την γκάμα των πιθανών σεναρίων να φτάνουν μέχρι και την αναβολή του συνεδρίου και της εκλογικής διαδικασίας. Να ξεδιπλώνεται, με άλλα λόγια, ο πλήρης σχεδιασμός των «87» και της Κουμουνδούρου που θα φέρει μια ακόμη διάσπαση του κόμματος και την περαιτέρω συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ.


Στα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες πέριξ της Κουμουνδούρου είναι και εκείνο που σημειώνει πως ο Παύλος Πολάκης θα «κρυφθεί» πίσω από μια προσχηματική αποχή. Ο ίδιος, εκτός απροόπτου, θα απουσιάζει από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής λόγω του εσωκομματικού προεκλογικού αγώνα έχοντας προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην Κρήτη.

Ωστόσο, όπως λέγεται, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που βρίσκονται στο «στρατόπεδο» Πολάκη θα είναι παρόντα στη συνεδρίαση έτσι ώστε να σχηματιστεί η απαιτούμενη απαρτία για να υπερψηφιστεί η πρόταση αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη.


Με αυτή την κίνηση και αφού διευκολύνουν τους «87» με την παρουσία τους στην Κεντρική Επιτροπή κατά πάσα πιθανότητα η τακτική τους θα συμπληρωθεί με την καταψήφιση της πρότασης αποκλεισμού Κασσελάκη. Σε αυτή την περίπτωση ο Παύλος Πολάκης, εκ των υστέρων, θα έχει το «αβάντζο» να μπορεί να υποστηρίζει πως εκείνος προσπάθησε μέχρι τέλους αλλά ευθύνονται οι Κασσελακικοί που δεν προσήλθαν στην Κεντρική Επιτροπή.

Στην Πολιτική Γραμματεία, χθες, τα στελέχη των «87», έχοντας την πλειοψηφία στο κομματικό όργανο, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρόεδρο του κόμματος έθεσαν ζήτημα αναβολής της Κεντρικής Επιτροπής, αίτημα που καταψηφίστηκε. Υπέρ της αναβολής ψήφισαν τέσσερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, οι Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ολυμπία Τελιγιορίδου.


Ο Παύλος Πολάκης ψήφισε λευκό ενώ απούσες ήταν η Ρένα Δούρου και Μαρία Κουβέλη. Οι Νίκος Σκορίνης και Πάνος Ρήγας έκαναν γνωστό πως θα απέχουν από την Κεντρική Επιτροπή. Ο Παύλος Πολάκης θα απέχει, καθώς «τρέχει» ο προεκλογικός αγώνας και έχει προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην Κρήτη, και αυτός από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Μηνύματα

Για το «στρατόπεδο» Κασσελάκη οι τοποθετήσεις, πάντως, των στελεχών των «87» ήταν σαν μήνυμα για τις εξελίξεις κατά την σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η Όλγα Γεροβασίλη στην τοποθέτηση της φέρεται να τόνισε πως «η δράση του Στέφανου Κασσελάκη είναι διασπαστική κίνηση» και «όχι η αντίδραση του κόμματος απέναντι σε αυτή», υποστηρίζοντας πως «η αντίδραση με τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής είναι η μίνιμουμ κίνηση αξιοπρέπειας».

Ο Γιάννης Ραγκούσης φέρεται να σημείωσε πως «το εξώδικο είναι η μέχρι στιγμής κορυφαία πράξη ποινικοποίησης του κόμματος, σε συνέχεια άλλων που πρόσφατα προηγήθηκαν. Στόχος της ποινικοποίησης του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη και τους/τις ομοίους του είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση».

Η Θεοδώρα Τζάκρη στην τοποθέτηση της, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «η εν λόγω απόφαση για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με θέμα τον διοικητικό αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές προφανώς δυναμιτίζει την εκλογική διαδικασία κι οδηγεί σε διάλυση τον ΣΥΡΙΖΑ.


Στις οκτώ παραδοσιακές ακραίες σχισματικές φωνές της ΠΓ προστέθηκαν κι άλλοι 5 εκ των ενδιαμέσων, ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μαρία Κουβέλη και η Γιώτα Μπελώνη, που με πρόσχημα το εξώδικο προσχώρησαν στο μπλοκ αυτό».

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, σε κάθε περίπτωση, ήταν το γεγονός πως ακόμα και μετά την απόσυρση του εξώδικου από τον Στέφανο Κασσελάκη ανώτατοι κομματικοί παράγοντες της Κουμουνδούρου διαβεβαίωναν πως θα πραγματοποιηθεί κανονικά η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου