Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2024

Ο Μητσοτάκης ανεβάζει τους τόνους με τη δεξιά της ΝΔ και στέλνει μηνύματα στον Σαμαρά Σε θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων αναδεικνύονται τα ελληνοτουρκικά ενόψει της επίσκεψης Φιντάν στην Αθήνα.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 
 


H ασυνήθιστα υψηλών τόνων χθεσινοβραδινή αντίδραση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις αιχμές του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από τη Λευκωσία για τυχόν εθνικές υποχωρήσεις στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, είναι απολύτως ενδεικτική της νευρικότητας που προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο οι πιέσεις από τα δεξιά της ΝΔ αλλά και από κομμάτι του ίδιου του κόμματος.

Στις δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε χαρακτήρισε σεβαστές τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι ο Αντ. Σαμαράς είχε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και επί των ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Πρόσθεσε, δε, ότι διαχωρίζει τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Εν συνεχεία, ωστόσο, ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους για την εκ δεξιών κριτική που δέχεται.


«Υπάρχουν ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είμαστε μειοδότες. Γιατί; Επειδή συζητούμε με Τουρκία; Πού ήταν οι υπερπατριώτες αυτοί όταν φτιάχναμε τον φράχτη στον Έβρο, όταν αγοράζαμε τις Belharra και τα F-35» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να συνομιλεί με την Τουρκία πολιτισμένα. «Δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν αυτές τις ακραίες φωνές. Φαντάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση οι δήθεν πατριώτες θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης χθες το μεσημέρι, ωστόσο, επέλεξε να απαντήσει σε μία προς μία τις αιτιάσεις του, με προφανή στόχευση να υπάρχει στο πλάνο και η κυβερνητική τοποθέτηση και να μην τροφοδοτηθεί περαιτέρω η συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ.





Ιδιαίτερα, δε, σε αυτή τη συγκυρία, που η Αθήνα προετοιμάζεται για τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Φιντάν, προκειμένου να διερευνηθεί τί περιθώρια υπάρχουν για να κάνουν ένα βήμα μπροστά οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στη νέα συνάντησή τους στην Αγκυρα στις αρχές του 2025.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας για την επικείμενη συνάντησή του με τον κ. Φιντάν και να τους διαβεβαιώσει ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα είναι η οριοθέτηση υφαλοκριπίδας/ΑΟΖ


Στο εσωτερικό της ΝΔ, ωστόσο, καταγράφεται μία ανησυχία σε αρκετούς βουλευτές, η οποία ενισχύεται από τις τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, αφού και ο Κων. Καραμανλής, στην τελευταία κοινή τους εμφάνιση στο Πολεμικό Μουσείο, είχε θέσει τα όρια εντός των οποίων είναι αποδεκτό να κινηθεί η κυβέρνηση στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων.

Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και θα απαιτηθούν λεπτοί χειρισμοί προκειμένου είτε να αποφευχθεί να χρεωθεί η Αθήνα τυχόν αδιέξοδο στις συζητήσεις με την Τουρκία είτε πολύ περισσότερο για την αναζήτηση συναινέσεων σε τυχόν βήματα μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου