Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2024

Έρχονται ανατροπές και στη Βουλή για τον ΣΥΡΙΖΑ Τι σημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ αν διαγραφούν ή αποχωρήσουν περισσότεροι από τέσσερις βουλευτές.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

 

 


Αν κάποιος χαίρεται, εκτός φυσικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τα σενάριο να πάρει το ΠΑΣΟΚ τον τίτλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι υπολόγιζαν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πιο πιθανό από ποτέ.

Το πολεμικό κλίμα στην Κουμουνδούρου δείχνει ότι η διάσπαση είναι μάλλον αναπόφευκτη. Είτε κερδίσει ο Στέφανος Κασσελάκης, είτε δεν καταφέρει να κάτσει ξανά στην προεδρική καρέκλα (γιατί θα τον έχουν διαγράψει ή γιατί δεν θα του έχουν επιτρέψει να συμμετάσχει στην εσωκομματική διαδικασία) ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει με λιγότερους βουλευτές. Το αν θα γίνει αυτό μέσω διαγραφών ή μέσω αποχωρήσεων δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει στις τάξεις του πλέον, όπως σήμερα, 35 βουλευτές, αλλά λιγότερους.


Ο αριθμός έχει σημασία, διότι αν είναι λιγότεροι από 31, τότε, αυτομάτως χάνει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι αυτός θα ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν θα χάσει την κρατική χρηματοδότηση, καθώς αυτή ορίζεται από την εθνική κάλπη, αλλά πολλά άλλα προνόμια εντός της Βουλής.








«O πρόεδρoς της μεγαλύτερης σε δύναμη K.O. πoυ δεν μετέχει στην κυβέρνηση απoκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπoλίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα πoυ τoυ αναγνωρίζει o Kανoνισμός της Boυλής και oι κείμενες διατάξεις», αναφέρει το άρθρο 20 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ότι είναι ο τέταρτος κατά σειρά (μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής) πολιτειακός παράγοντας.


Επίσης, στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχει τυπικά το επιπρόσθετο δικαίωμα (άρθρο 143) να ζητήσει τη διεξαγωγή δύο συζητήσεων προ ημερησίας διατάξεως, με τους αρχηγούς των δεύτερου, τρίτου και τέταρτου κόμματος της αντιπολίτευσης να έχουν από μία. Θεωρητικά, επίσης, τυγχάνει μεγαλύτερης ανοχής έναντι των αρχηγών των μικροτέρων κομμάτων κάθε φορά που υπερβαίνει τον χρόνο ομιλίας στις συνεδριάσεις, ενώ είθισται και ο εκάστοτε πρωθυπουργός να έχει λεκτικές «μονομαχίες» μόνο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, διαθέτει – σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής - το δικαίωμα να ορίσει ως και τρεις αναπληρωτές εκπροσώπους του στις συνεδριάσεις, όσους και ο πρωθυπουργός. Οι αρχηγοί των μικροτέρων κομμάτων, μόνο έως δύο.

Μ. Καλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου