Παρασκευή, Οκτωβρίου 11, 2024

Χιλιάδες κόσμου στη συναυλία για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο - Μουσική και κοινό ενώνουν τις φωνές τους για τα Τέμπη.(σσ Μούγκα στην στρουγκα τα πληρωμένα μέσα ενημέρωσης)





ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 


Γράφει ο Γιώργος Στογιάννος
 


Σε κλίμα συγκίνησης και με παρουσία χιλιάδων θεατών σε ένα κατάμεστο Καλλιμάρμαρο πραγματοποιείται το βράδυ της Παρασκευής (11/10) η συναυλία μνήμης στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Από πολύ νωρίς άρχισε η προσέλευση στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο για την μεγάλη sold-out συναυλία μνήμης για τα 57 θύματα των Τεμπών.


Αν και οι πόρτες του Σταδίου ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 17:00 και η ώρα έναρξης της συναυλίας είχε οριστεί για τις 19:00, από το μεσημέρι πλήθος κόσμου άρχισε να καταφθάνει μπροστά από το Καλλιμάρμαρο.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ







Στη συναυλία στην οποία βρέθηκαν τουλάχιστον 40.000 κόσμος αφιλοκερδώς, ενώ σε τουλάχιστον 64 δήμους έχουν τοποθετηθεί γιγαντοοθόνες σε κεντρικά σημεία, προκειμένου να την παρακολουθήσουν οι πολίτες, που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, στο πλήθος υψώθηκε πλακάτ με τη φράση «Τι θα έλεγαν αν στο τρένο βρίσκονταν τα δικά τους παιδιά». Πολλοί κρατούσαν εισιτήρια τρένου με τις λέξεις «Χωρίς Επιστροφή» και «Το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως «Όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή, το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί». Παράλληλα κυματίζουν οι σημαίες της Παλαιστίνης.




Μάλιστα, έξω το Καλλιμάρμαρο Στάδιο σταμάτησε σε ένδειξη αλληλεγγύης η μοτοπορεία των διανομέων που απεργούν σήμερα.




Στη συναυλία συμμετείχαν αφιλοκερδώς ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι Κοινοί Θνητοί.

«Ας ζήσουμε μια βραδιά ένωσης και οι φωνές μας να φτάσουν στα άστρα» είπαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης και την αυλαία της συναυλίας μνήμης «άνοιξε» ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με ένα τραγούδι που έγραψε ο ίδιος την επόμενη μέρα των Τεμπών. Ακολούθως, τη σκυτάλη πήραν οι «Κοινοί Θνητοί» και μαζί με τον Δημήτρη Μυστακίδη τραγούδησαν το κοινό τους τραγούδι «Είμαι από τα παιδιά» και άλλες επιτυχίες τους όπως το τραγούδι «Του κόσμου οι λαοί» αλλά και το «Θ' αργήσω απόψε» που είναι αφιερωμένο στα Τέμπη.


Κοινοί Θνητοί: «Μας εξοργίζει η προσπάθεια συγκάλυψης»

Σε μια παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Αντ. Μειμάρης εκ μέρους του συγκροτήματος των ΚΘ, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «για εμάς το έγκλημα στα Τέμπη ήταν κρατική δολοφονία» και τόνισε ότι υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα που με την πολιτική της ΕΕ απαξίωσαν τον σιδηρόδρομο. Υπογράμμισε ακόμα ότι «Μας εξοργίζει η προσπάθεια συγκάλυψης» και υπογράμμισε ότι «σαν συγκρότημα κ σαν άνθρωποι είμαστε στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται για ασφαλείς μεταφορές, για μεροκάματο κ.λπ. Στέλνουμε την αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για λευτεριά όπως και στους φαντάρους που υπερασπίζονται τα ιδανικά τους, τόνισε.

«Για εμάς το έγκλημα στα Τέμπη είναι μια κρατική δολοφονία. Υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι τώρα, οι οποίες εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαξίωσαν τον σιδηρόδρομο σε συνέργεια με τα μονοπώλια του κλάδου, των οποίων μοναδικός σκοπός είναι το κέρδος. Ο τραγικός απολογισμός είναι η δολοφονία 57 συνανθρώπων μας. Μας εξοργίζει και μας αηδιάζει κάθε προσπάθεια συγκάλυψης διάχυσης των ευθυνών που αποκαλύπτει τη σήψη και είναι καθρέφτης αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος. Σαν συγκρότημα και σαν άνθρωποι κάνουμε το προφανές. σαν συγκρότημα κ σαν άνθρωποι είμαστε στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται για ασφαλείς μεταφορές, για μεροκάματο κ.λπ. Στέλνουμε την αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για λευτεριά όπως και στους φαντάρους που υπερασπίζονται τα ιδανικά τους. Είμαστε όλοι Κοινοί Θνητοί», ανέφερε ο Αντώνης Μειμάρης.






Φοίβος Δεληβοριάς: «Από τον Φλεβάρη του 2023 η ανάγκη για δικαιοσύνη κυλά από τα μάτια μας»

«Είμαστε όλοι εδώ γιατί από τον Φλεβάρη του 2023 η ανάγκη για δικαιοσύνη κυλά από τα μάτια μας. Ότι τραγουδήσουμε σήμερα, τραγούδια αγάπης και θυμού, τραγούδια χαράς και πένθους είναι αφιερωμένα στους γονείς και στους συγγενείς που δεν σταματούν, προχωράνε μέσα σε απόλυτα διχαστικό σκοτάδι, να βρουν πού είναι η ευθύνη. Είμαστε εδώ κοντά τους σε αυτή τη συναυλία και στη σπάνια παρέα συναδέλφων. Μεγάλη συγκίνηση να είμαστε όλοι μαζί», είπε ο Φοίβος Δεληβοριάς που ανέβηκε στη συνέχεια στη σκηνή.


Τάνια Τσακνακλίδου: «Το τραγούδι είναι εδώ για να μας ενώνει, χαίρομαι που είστε πολλοί»

Έπειτα στη σκηνή του Καλλιμάρμαρου, ανέβηκε η Τάνια Τσακνακλίδου. Κατά το χαιρετισμό της προς το κοινό είπε τα εξής: «Νιώθω ότι η ψυχή μου είναι σαν ένα κεράκι αναμμένο. Προσευχή το επόμενο τραγούδι. Το τραγούδι είναι εδώ για να μας ενώνει. Χαίρομαι που είστε εδώ και είστε πολλοί. Όταν είμαστε όλοι μαζί, τίποτα δεν μπορεί να μας νικήσει».

Στη συνέχεια διάβασε ένα μήνυμα «με τρεμάμενα χέρια» -όπως είπε- που της έστειλαν. «Μαζί με τους συνανθρώπους μας που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη, χάθηκε ένα κομμάτι της πίστης και της ελπίδας μας στη κοινωνία, στο σύστημα, βίαια, σκανδαλωδώς και συθέμελα μπροστά στα μάτια μας. Ενός συστήματος που διαρκώς αποτυγχάνει να μας προστατέψει, να μας φροντίσει, να μας ενώσει, να μας μορφώσει και να μας δώσει το χώρο να γίνουμε καλύτεροι και πιο ουσιαστικοί. Πιο ευτιχισμένοι. Ως φόρο τιμής σε αυτά τα πλάσματα που χάθηκαν στις 28/2 και κυρίως στα παιδιά, ας γίνουμε εμείς το φως. Να μαθαίνουμε, να διεκδικούμε, να αμφισβητούμε και να παίρνουμε θέση. Αλλά πάνω απ΄ όλα με το να υπερασπιζόμαστε ανυποχώρητα την πίστη μας σε ένα καλύτερο αύριο. Να μην αφήσουμε κανέναν να μας πείσει πώς δεν μπορεί να γίνει καλύτερο».
Δείτε εικόνες από το Καλλιμάρμαρο:














































Ποιοι θα συμμετάσχουν στη συναυλία

Η μετάβαση προς το Καλλιμάρμαρο

Μ.Μ.Μ.
Για την αποφυγή συμφόρησης παρακαλούμε τη χρήση
Μέσων Μαζικής Μεταφοράς:

Αστική Συγκοινωνία – Λεωφορεία
2, 4, 10, 11, 90, 209, 550
Στάση αποβίβασης: Στάδιο
(Οι γραμμές 2, 4, 10, 11 θα πάρουν παράταση μία ώρα)

ΜΕΤΡΟ
Γραμμές Μ2, Μ3
Στάσεις Αποβίβασης: Ακρόπολη – Σύνταγμα – Ευαγγελισμός

ΤΡΟΛΕΪ
Γραμμές 2, 4, 10, 11
Στάση Αποβίβασης: Στάδιο

ΤΡΑΜ
Γραμμή 6
Στάση αποβίβασης: Ζάππειο

Συναυλία για τα Τέμπη

Info:

Παρασκευή 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ / Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο

Οι πόρτες ανοίγουν: 17:00
Ώρα έναρξης: 19:00

Η συναυλία είναι sold out.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου