Τετάρτη, Απριλίου 07, 2021

Mε 2 υποχρεωτικά self test και… «σχολική κάρτα» η επιστροφή στα θρανία! Η ευθύνη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς





Δευτέρα και Πέμπτη οι μαθητές θα δείχνουν την σχολική κάρτα που βεβαιώνει ότι είναι αρνητικοί στον ιό
Επειδή οι μαθητές Λυκείου παρέμειναν περισσότερο χρόνο στο σπίτι από τους υπόλοιπους και επειδή πλησιάζει η περίοδος των πανελλαδικών εξετάσεων, ήταν οι λόγοι που επικαλέστηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως για την εισήγησή της να ανοίξουν τα σχολεία. Σε μια στιγμή μάλιστα όπου... παρατηρείται μεγάλη διασπορά του ιού και αποτυπώνεται στις δραματικές εφημερίες των νοσοκομείων της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι στη συνεδρίαση των λοιμωξιολώγων, επτά επιστήμονες μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για το άνοιγμα των Λυκείων αυτή την εβδομάδα, τελικά η επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως». Τις επίσημες ανακοινώσεις έκανε η Νίκη Κεραμέως (η οποία βρέθηκε στη σύσκεψη των Ειδικών) κατά στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας με τον Βασίλη Κικίλια.

«Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει», ανέφερε η κ. Κεραμέως και ανακοίνωσε ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν υποχρεωτικό τεστ δύο φορές την εβδομάδα, τα οποία θα προμηθεύονται με βάση το ΑΜΚΑ τους. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων, είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των τεστ κατά την προσέλευση τους στο σχολείο.
Την… άλλη εβδμάδα το δεύτερο τεστ

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα, ενώ το δεύτερο τεστ θα το παραλάβουν την άλλη εβδομάδα. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ.
Σχολική κάρτα θα επιδεικνύουν οι μαθητές κάθε Δευτέρα και Πέμπτη

Επιπλέον, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα και τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που βγει κάποιος θετικός

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός στον ιό τότε θα μπορεί να υποβληθεί δωρεάν σε rapid test σε δημόσια δομή. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Παρά τους φόβους μαθητών και εκπαιδευτικών οι οποίοι διαμαρτύρονται για πολυπληθή τμήματα, τα μέτρα προστασίας που ανακοίνωσε η Ν. Κεραμέως εκτός από το self testing αφορούν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, χρήση αντισηπτικών και ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου